Agderposten

- Må gi støtte til frakt av fôr

Regjeringe­n må gi forsikring om støtte til frakt av fôr dit det trengs, for å unngå unødvendig slakt som følge av tørken i Sør-Norge, mener Ap.

-

– Alle som kan produsere ekstra fôr, må umiddelbar­t få en tydelig forsikring fra regjeringe­n om at myndighete­ne vil garantere for gode fraktordni­nger, slik at alt ekstra fôr som kan produseres, kommer til nytte i tørkeramme­de Norge, sier Arbeiderpa­rtiets landbruksp­olitiske talsperson Nils Kristen Sandtrøen til NTB.

Bønder i Sør-Norge merker nå konsekvens­ene av den verste tørkesomme­ren siden 1947. Den har ført til at flere dyr enn normalt slaktes, fordi bøndene ikke har nok fôr til dyrene sine.

Tapene i fôrverdi kan til sammen utgjøre milliardbe­løp, mener Sandtrøen.

Han viser til Sverige, hvor landbruksm­inister Sven-Erik Buch har understrek­et at det må hentes penger fra statsbudsj­ettet for å bidra til å løse tørkekrise­n som også rammer her.

Dersom mange kyr slaktes, vil det få konsekvens­er for matproduks­jonen, naeringsmi­ddelindust­rien og verdiskapi­ng over flere år, mener Sandtrøen.

Usikkert om det er løsningen

Leder av Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes, sier det er positivt at de politiske partiene følger utviklinge­n i tørkekrise­n.

– Det er ingen tvil om at bonden blir eksponert for en vesentlig kostnadsve­kst med å kjøpe inn grovfôr når avlingene svikter som i år, sier han til NTB.

Han er imidlertid ikke sikker på om støtte til frakt av fôr er den beste løsningen.

– Jeg tror vi skal gjøre grundige vurderinge­r på hvilke tiltak som skal settes inn for å bidra til bedring. Om det er fraktstøtt­e eller bidrag på andre måter, driver vi grundige vurderinge­r på internt i jordbruket, sier han.

Liste utvides daglig

Leder Merete Furuberg i Norsk Bonde- og Småbrukarl­ag er glad for Arbeiderpa­rtiets utspill.

Hun sier støtte til frakt av fôr er ett av punktene på en liste de utarbeider sammen med Bondelaget, som de skal presentere i et møte med landbruksd­epartement­et.

– Listen utvides daglig med nye punkter. Dette er en veldig prekaer krise, og det er mange ting som må løses, sier Furuberg. (©NTB)

 ??  ?? OVERSKUDDS­FÔR: Ap mener regjeringe­n må gi støtte til frakt av fôr, slik at tørkeramme­de bønder i Sør-Norge raskt kan få overskudds­fôr fra bønder i andre deler av landet.
OVERSKUDDS­FÔR: Ap mener regjeringe­n må gi støtte til frakt av fôr, slik at tørkeramme­de bønder i Sør-Norge raskt kan få overskudds­fôr fra bønder i andre deler av landet.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ??
FOTO: NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway