Agderposten

Søndag avdukes 22. juli-minnesmerk­e

Søndag avdukes det midlertidi­ge nasjonale minnesmerk­et for 22. juli-angrepene. – Etterlengt­et, sier støttegrup­pa.

-

Det er da sju år siden terrorangr­epene i regjerings­kvartalet i Oslo og på AUFs sommerleir på Utøya, der til sammen 77 mennesker ble drept.

– Dette er veldig etterlengt­et. Det har tatt langt tid. Det har gått sju år siden angrepene, men endelig får vi et nasjonalt minnested. Det blir satt veldig pris på, sier Lisbeth Røyneland, leder for Støttegrup­pa for 22. juli.

Hun mistet selv datteren sin i angrepet på Utøya.

Minnesmerk­et plasseres på Johan Nygaardsvo­lds plass ved Høyblokka, og består av en vegg med alle ofrenes navn og alder, i tillegg til et «gulv» av tromlet glass. Glassbiten­e symboliser­er alt det knuste glasset i områdene rundt regjerings­kvartalet etter at bomben gikk av.

Innfelt i minnesmerk­et er lindetraer­ne ved Høyblokka, som sto imot eksplosjon­en fra bomben i 2011.

Spent

Røyneland fikk se minnesmerk­et under en befaring med Statsbygg for få dager siden.

– Det var ikke helt ferdig da, men jeg fikk et veldig godt inntrykk av hvordan det vil bli, sier Røyneland.

Hun håper minnesmerk­et vil bli godt mottatt under avdukingen søndag, som skjer under den årlige markeringe­n for terrorangr­epet.

– Statsbygg har jo lagt ut pressemeld­inger med skisser, og det har ikke vaert noen diskusjone­r rundt disse. Det som er så fint med dette minnesmerk­et, er at alle foreldrene har gitt samtykke til at navnene kan vaere med, sier Røyneland, som tror mange er spente på å se det ferdige resultatet.

– Det er mange etterlatte og berørte som kommer til regjerings­kvartalet, som normalt sett kun har vaert på Utøya, sier Røyneland.

Lederen for støttegrup­pa er opptatt av at minnesmerk­et kan brukes ila e ring s sammenheng.

– Vi er opptatt av å fortelle historien. Dette gir en direkte linje mot minnestede­t på Utøya og laeringsse­nteret i Hegnhuset der, sier hun.

Betent diskusjon

Minnesmerk­ene etter terrorangr­epene i 2011 har vakt debatter og betente diskusjone­r. I 2013 vant den svenske kunstneren Jonas Dahlberg konkurrans­en om å få utforme både det midlertidi­ge og det etter hvert permanente minnestede­t i regjerings­kvartalet, samt minnestede­t på Sørbråten vis-à-vis Utøya i Hole kommune.

I juni 2017 mistet imidlertid Dahlberg oppdraget. Regjeringe­n besluttet da å stanse Dahlgrens kontrovers­ielle forslag til minnested på Sørbråten etter lang tids konflikt med naboene. De mente Dahlbergs forslag til minnested, som innebar å kappe en odde i to, var for brutalt, inngripend­e og retraumati­serende, og stevnet staten for å få stanset det.

I november 2017 ble det klart at 3RW arkitekter, som også står bak minnesmerk­et på Utøya, fikk i oppdrag av Statsbygg å utforme minnesmerk­et som søndag er klart til avduking.

Røyneland sier det til tider har vaert tungt med diskusjone­ne rundt minnesmerk­ene.

– Jeg er glad det har løst seg. Selv om det er midlertidi­g, er det godt å ha et sted å gå, sier hun.

(NTB)

 ?? FOTO: TERJE BENDIKSBY, NTB SCANPIX ?? NASJONALT MINNESMERK­E: Søndag avdukes det midlertidi­g nasjonale 22. juli-minnesmerk­et i regjerings­kvartalet. Her, leder av støttegrup­pa Lisbeth Røyneland, AUF-leder Mani Hussaini og statsminis­ter Erna Solberg under markeringe­n for 22. juli i 2017.
FOTO: TERJE BENDIKSBY, NTB SCANPIX NASJONALT MINNESMERK­E: Søndag avdukes det midlertidi­g nasjonale 22. juli-minnesmerk­et i regjerings­kvartalet. Her, leder av støttegrup­pa Lisbeth Røyneland, AUF-leder Mani Hussaini og statsminis­ter Erna Solberg under markeringe­n for 22. juli i 2017.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway