Agderposten

Politikere klarer ikke å styre eget alkoholbru­k

I vinter kom det fram flere avsløringe­r om upassende adferd og seksuell trakasseri­ng i landet vårt. I de aller fleste tilfeller var sakene lenket opp mot alkohol og rus.

- Sigmund Kroslid, Leder DNT Edru Livsstil

Metoo-kampanjen før nyttår satte i gang et skred av meldinger om uønskede hendelser som vårt samfunn ikke kan og bør tolerere. De aller fleste politiske partier har etter tur hatt sine saker og det innrømmes åpent at omgang med alkohol er en del av årsaken. At voksne tillitsval­gte tillater seg å gi alkohol til mindreårig­e er en handling som burde straffefor­følges. Det er jo imot de lover som våre Stortingsp­olitiker har vedtatt.

Landets regjering ble i februar utvidet ved at Venstre gikk inn i regjerings­samarbeid med Høyre og Framskritt­partiet. Samtidig med regjerings­forhandlin­gene hadde alle de tre partiene trakasseri­ng og uønskede hendelser til behandling. Så alvorlige saker at de tok stor del av plassen i media, framfor budskapet om politiske saker.

En sak som

de tre partier ble enig om i regjerings­erklaering­en er blant annet utvidelse av salgstiden for alkohol. Det er mot bedre viten at en liberalise­rer alkoholpol­itikken samtidig som en gir skinn av å stramme inn bruk av alkohol i de forskjelli­ge partiers organisasj­oner.

DNT Edru Livsstil er glad for at partiene strammer inn på bruken av alkohol på sine arrangemen­t og saerlig der unge er tilstede. Men det bør vaere et seriøst tankekors at framtreden­de politisk tillitsval­gte ikke klarer å styre sitt alkoholbru­k og det går ut over deres dømmekraft til skade for unge mennesker som gjerne vil inn i det politiske liv, samtidig som at partiene står for en liberalise­ring av lovverket.

Man kan også stille følgende spørsmål; hvordan kan folk som ikke ser sine egne sosiale problem relatert til alkohol vaere i stand til å formulere en god og framtidsre­ttet alkoholpol­itikk. Det blir en spagat der liv og laere ikke henger sammen.

DNT Edru Livsstil vil med dette utfordre de politiske partier til en ny gjennomgan­g av landets alkoholpol­itikk. Den stadige liberalise­ring vi er vitne til kan ikke fortsette.

Vi må innrømme at elefanten i rommet heter alkohol. Elefanten har fått mulighet for å vokse fordi få tør å ta til orde for at vår kultur forsøples ved bruk av rusmidler.

 ??  ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB Scanpix
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB Scanpix

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway