Agderposten

Klarer ikke kompensere for sosiale forskjelle­r

Mye har blitt bedre i norsk skole etter at Høyre kom i regjering. Vi har jobbet målrettet og vi ser nå at mobbetalle­ne går ned, gjennomfør­ing av videregåen­de skole går opp, flere søker seg til yrkesfag og faerre unge faller ifra.

- Linda Dagestad Øygarden Arendal Høyre Nina Roland Arendal Høyre

Samtidig er det fortsatt store utfordring­er. Dessverre får ikke mange med seg de grunnlegge­nde ferdighete­ne som de trenger for å klare seg i livet, og skolen klarer ikke å kompensere nok for sosiale forskjelle­r, og utenforska­p.

I Høyre handler tidlig innsats om å gi hjelp så tidlig som mulig i et menneskes liv, enten vanskene oppstår i familiene, barnehagen eller senere i livet. Høyre tror på at alle skal ha like muligheter og da må vi som samfunn legge til rette for at alle får brukt sitt potensiale, der de er i livet.

Det kan dreier seg om gode allmenpeda­gogiske, eller spesialped­agogiske tiltak i barnehagen og hele skoleløpet, gode tiltak for unge som trenger støtte til å komme inn i arbeidsliv­et, barneverns­tiltak, sosiale tiltak, rus tiltak, helsetilta­k, familietil­tak, eller gode tiltak til å ha god livskvalit­et gjennom hele livet. Tidlig innsats favner hele livsløpet og er en formidabel, livslang oppgave for velferdssa­mfunnet og politikere som sitter med makten på både kommune og stortings nivå.

Høyre vet at tidlig innsats er svaert viktig for barn og unge. Med tidlig innsats hos barn og unge kan vi unngå at vanskene blir unødvendig store og at det oppstår tilleggsva­nsker. Med tidlig innsats kan vi forebygge for sosiale vansker, skeivutvik­ling, laerevansk­er, frafall i skolen, og at man havner utenfor arbeidsliv­et.

Høyre har blant annet innført redusert foreldrebe­taling og gratis kjernetid i barnehagen. Lykkes vi i barnehages­ektoren kan det vaere med å bidra til å utjevne sosiale forskjelle­r og barns utgangspun­kt ved skolestart. Stadig flere foreldre • velger barnehage for sine barn.

Høyre har levert tidenes satsning på laerere og etter- og videreutda­nning. Vi vet at den viktigste enkeltfakt­oren for elevers • laering er en god laerer.

Ingen barn skal oppleve mobbing, og den nye mobbeloven setter eleven i sentrum og er mer barnevennl­ig og enklere enn tidligere lovgivning på området.

Dette er bare noen av tiltakene regjeringe­n har satt i verk. Høyre er opptatt av at pengene vi bevilger skal gå til barnets beste. Vi erkjenner at blant annet barnehages­ektoren har endret seg, og derfor har vi startet en gjennomgan­g av hvordan sektoren kan kontroller­es og reguleres bedre i framtiden. For foreldre er det aller viktigste at barna har en kvalitativ god barnehage, ikke hvilken eierform den har.

Høyre mener tidlig innsats er viktig, og at det er nøkkelen til mestring, økt laeringsut­bytte, bedre helse og dermed økt livskvalit­et for enkelt menneske. Samtidig vet vi at det ene må gjøres før det andre, og at det alltid vil vaere potensiale for mer tidlig innsats på alle felt. Vi trenger en tydelig politikk og klare ambisjoner for fremtiden. Det har Høyre!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway