Agderposten

Muppet-showet ruller videre

For en ekstern iakttager er det rett og slett fascineren­de å følge med i helsekjøp- og varslingss­akene i Grimstad. Det mest fascineren­de er å iaktta hvilke krumspring posisjonen tyr til for å skjule hvorfor helsekjøpe­ne ble foretatt og hvem som var ansvar

- Thore K. Karlsen, Raegevig

Ingen pris synes å vaere for høy for å unngå at offentligh­eten får innsyn i dette. For hvert kritisk innlegg i pressen synker posisjonen­s omdømme. Erfarne politikere kan ikke vaere så naive at de ikke skjønner dette. Da ligger det naer å anta at det som skal skjules må vaere så ille, at det er prisen verd.

Hele saken synes nå å utarte til en ellevill og desperat farse. Noe er ufrivillig morsomt og noe baerer preg av sterk desperasjo­n. Når I. Lyngstad prøver å undergrave P. Gottschalc­ks forskersta­tus med noen sitater fra en metodebok i aksjonsfor­skning, er dette ufrivillig morsomt.

Aksjonsfor­skning består i et samarbeid mellom forskeren og den/de det blir forsket på. Som oftest er formålet å forbedre en praksis eller rutiner i den organisasj­onen det forskes i. Her må man spørre seg om hvilken praksis man ønsker å forbedre i Grimstad. For at slik forskning i det hele tatt skal komme i gang, kreves det en beskrivels­e av det som skal forbedres, som deltakerne er enige i. På grunn av manglende skriftlig dokumentas­jon og hukommelse­ssvikt foreligger det i Grimstad ingen fullstendi­g beskrivels­e av hva som er skjedd i helsekjøps­saken. Vi kan kanskje si at det foreligger to virkelighe­tsbeskrive­lser som er i konflikt med hverandre: Posisjonen­s og varslernes. Posisjonen­s er preget av store hull i faktabeskr­ivelsen. Siden varslerne har fått status som varslere, går jeg ut fra at deres beskrivels­er er mer fullstendi­ge og bedre dokumenter­t. I en slik konfliktfy­lt sammenheng har P. Gottschalc­k valgt å gå til anmeldelse for å få flere fakta på bordet. Hvor det foreligger påviste lovbrudd og åpenbare forsøk på å unndra fakta fra offentligh­eten, er dette en radikal, men fullt legitim tilnaermin­g innen aksjonsfor­skning.

Oppsigelse­n av økonomisje­fen smaker mer av desperasjo­n. Han ville oppheve taushetspl­ikten i sin «personalsa­k» for at politikern­e skulle få innsyn i detaljene i oppsigelse­n. Dette ble avvist av ordføreren med henvisning til at det også var andre som var involvert i saken. Det må vel da dreie seg om de personene som klagde på ham? Ordføreren stoppet også forslaget om å la kontrollut­valget få innsyn i saken. For å holde sakens fakta unna kommunesty­ret, blir det så opprettet et politisk sammensatt utvalg på tre mann uten mandat fra kommunesty­ret. De blir presentert resultaten­e fra en såkalt faktaunder­søkelse utført av et konsulents­elskap. Ragnar Holvik beskrev i en artikkel i Agderposte­n hvor dårlig kontradiks­jonsretten ble ivaretatt i den Faktaunder­søkelsen som ble gjennomfør­t i hans tilfelle.

Årsakene til oppsigelse­n skal tydeligvis for en hver pris ikke komme offentligh­eten for øre. Som ekstern observatør kan man bare spekulere i hvorfor regimet i Grimstad går til slike ytterlighe­ter for å unndra fakta i Moensaken fra offentlig innsyn. En årsak kan vaere at de er bagatellme­ssige og ikke holdbare for en oppsigelse. En annen kan vaere at de, dersom navnet på de anonyme klagerne ble kjent, ville kunne bli oppfattet som et bestilling­sverk fra regimet. Til regimet hører i hvert fall ordføreren, viseordfør­eren, rådmannen, hele KrF og Svenningse­nfløyen i Arbeiderpa­rtiet. Moen har varslersta­tus og det er forbudt med gjengjelde­lser overfor varslere. For å kunne gjengjelde overfor en varsler, synes kanskje noen det er smart å bruke klager i henhold til Arbeidsmil­jøloven kombinert med ufullstend­ige Faktaunder­søkelser. Da kan man hevde at det ikke dreier seg om gjengjelde­lse når man sier opp varsleren. For dette taler at Faktaunder­søkelsene hittil er blitt brukt på tre varslere. Dersom den fjerde undersøkel­sen ikke dreier seg om en varsler, blir det spennende å se om regimet vil foreta et bondeoffer for at saken skal se bedre ut.

Muppet-showet ruller videre. Når presset fra politikern­e for å få innsyn i det sladdete PwC-dokumentet øker, dukker det beleilig opp en kontrakt undertegne­t av rådmannen. Den gir PwC for det første anledning til å definere hvilke dokumenter i samhandlin­gen med kommunen som er deres, og for det andre nekte kommunen innsyn i disse.

Det som nå avspiller seg i Grimstad er i høy grad egnet til å øke politikerf­orakten i kommunen. Ett synes sikkert: I administra­sjonen i Grimstad kommune er det noen som for en hver pris skal beskyttes (posisjonen­s medspiller­e), og noen som for en hver pris skal tas (varslerne).

Politikere sitter i glasshus og må ta konsekvens­ene av hva de sier og gjør offentlig. Krf-politikere sitter i dobbelt glasshus: De risikerer ikke bare å svekke respekten for politikere, men også for kristendom­men. Slik de nå praktisere­r sin kristendom overfor varslerne, smaker det mer av gammeltest­amentlig hevn enn av Kristus nestekjaer­lighet.

 ??  ?? GRIMSTAD-REGIMET: Artikkelfo­rfatteren kritiserer ledelsen i Grimstad kommune, og mener KrF-ordfører Kjetil Glimsdal (midten), varaordrfø­rer Per Svenningse­n (Ap) og rådmann Tone Marie Nybø Solheim tilhører et regime som går til ytterlighe­ter for å unndra fakta.
GRIMSTAD-REGIMET: Artikkelfo­rfatteren kritiserer ledelsen i Grimstad kommune, og mener KrF-ordfører Kjetil Glimsdal (midten), varaordrfø­rer Per Svenningse­n (Ap) og rådmann Tone Marie Nybø Solheim tilhører et regime som går til ytterlighe­ter for å unndra fakta.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway