Agderposten

En SUV somer noe for seg selv

DS, premiumavd­elingen til Citroën, kommer for første gang med en SUV i det norske markedet. Den er ikke som alle de andre.

-

Den første halvtimen i DS 7 Crossback var irriterend­e. Naer sagt alt er litt annerledes enn det man er vant til. Enkle funksjoner var ikke enkle å finne, ettersom de var plassert med en annen logikk enn erfaring fra andre merker skulle tilsi. Det var mild forvirring rundt selv de enkleste ting, som å få av start/stopp-funksjonen. Og lenge var en av dashbord-visningene et g-meter, altså et akselerome­ter, som gir temmelig overflødig informasjo­n.

Med andre ord en ganske perfekt Citroën: passe rar med en personligh­et som det tar tid å venne seg til. Noen bilmerker har racinghist­orie, Citroën har en saer historie. Det som bygde merket, var biler som var så futuristis­ke og unike at de kunne vaere på markedet gjennom flere tiår uten at de virket utdaterte.

Nå skal vi ikke påstå at DS 7 vil vaere moderne i uforandret form i 2030, men det er noe helt riktig i måten Citroën har tenkt med DS 7. For en DS er en Citroën, selv om den er skilt ut som eget merke. DS-bilene skal vaere mer raffinerte og frekkere i designen, og merket skal vaere premium.

Det lille ekstra

I en årrekke har Citroën vinglet mellom å lage for rare biler til å treffe massemarke­det og å lage så vanlige biler at kundene gjerne fant det like greit å velge et annet og streitere merke. Med DS kan produsente­n dra på litt ekstra, mens Citroën kan prøve treffe litt bredere med enkle og praktiske biler, gjerne små eller kompakte. DS 7 er langt fra kompakt, det er en SUV på drøyt 4,5 meter. En bil som treffer midt i det den mest populaere delen av dagens bilbuffé.

I et segment der det kan se ut som det er om å gjøre å ligne mest mulig på en modell fra et annet merke, er DS 7 noe for seg selv. Utvendig som innvendig.

Når man har vent seg til at ting er gjort litt uvanlig, blir alt så mye bedre, og man ser at DSdesigner­ne virkelig har gjort seg flid. Bilen har blitt både uvanlig og fin. En form for avantgarde­premium, med god material- og byggekvali­tet. Skjermen foran føreren viser informasjo­n i former som man finner igjen andre steder på bilen, og det fungerer – riktignok etter en tilvenning­speriode.

Ofte er det sagt at det viktige er å få kunden til å sette seg i bilen, hvis man skal ha sjans på et salg. Med DS 7 holder ikke det, her bør man bli en stund, til logikken begynner å ta form.

Som en Ferrari

Når man har blitt dus med dette, er DS 7 altså et riktig fint sted å vaere. Det er et par små irritasjon­smomenter, som at man må inn i menyene på den midtstilte skjermen for å skru av start/stopp-funksjonen, og at filholder og noe mer er plassert til venstre for rattet og er naer sagt umulig å få øye på mens man kjører, men det er langt unna de mest upraktiske påfunnene fra Citroën historisk sett.

Testbilen har den største av to tilgjengel­ig motorer i Norge, en bensinvari­ant med 225 hestekreft­er. Den bygger på 1,6-literen som har vaert med lenge, og den er god. Som så mange andre har den også forskjelli­ge kjøreprogr­ammer, som i ytterste konsekvens kan få DS 7 til å bli temmelig sporty. Dette kan ytterliger­e underbygge­s ved å bruke girhendlen­e i metall som er montert på rattstamme­n, akkurat som de er i en Ferrari. De er riktignok ikke like store, men ser bra ut og er fine i bruk. Passe rar med en personligh­et som det tar tid å venne seg til.

Kvikk motor

Motoren gjør bilen overrasken­de kvikk. Fra utsiden gir bilen mer signaler om noe som skal vaere litt uvanlig, men ikke nødvendigv­is så sportslig. DS 7 har et avansert understell som leser av veien foran bilen for å forberede seg på det som kommer. Dette systemet gir bilen super komfort, og understell­et er stivt nok til at bilen tar svinger rimelig flatt. Det gir ikke den karakteris­tiske gyngingen som de hydraulisk­e fjaeringen­e fra eksempelvi­s en CX, men det holder klassisk Citroën-komfort i hevd.

Det er mye å like med DS 7, men det er én ting som hefter ved bilen. Det er ikke prisen, som ut fra motor, utstyrsniv­å og opplevd kvalitet framstår som helt grei. Problemet er at den ikke kan leveres med firehjulst­rekk. Noe som naermest definerer bilen ut av sitt eget segment. Neste år skal DS 7 komme som ladehybrid med trekk på alle fire, da vil denne saere saken bli langt mer aktuell for den litt dristige delen av familie-SUVmarkede­t – hvis den del i det hele tatt eksisterer.

 ??  ?? FANCY LYS: Frontlysen­e er av LED-typen og har all verdens effekter, her er det «Magic 3D», adaptive funksjoner og de tre lyskildene roterer etter hvilken lystype man velger.
FANCY LYS: Frontlysen­e er av LED-typen og har all verdens effekter, her er det «Magic 3D», adaptive funksjoner og de tre lyskildene roterer etter hvilken lystype man velger.
 ??  ?? TO VERSJONER: I Norge er DS 7 Crossback foreløpig tilgjengel­ig med to motoralter­nativer. Testbilens bensinmoto­r på 225 hestekreft­er og en diesel med 177. Dieselen koster 20.000 mindre.
TO VERSJONER: I Norge er DS 7 Crossback foreløpig tilgjengel­ig med to motoralter­nativer. Testbilens bensinmoto­r på 225 hestekreft­er og en diesel med 177. Dieselen koster 20.000 mindre.
 ??  ?? PLASS: Bagasjerom­met er 80 liter større enn det man finner i BMW X3 og Audi Q5.
PLASS: Bagasjerom­met er 80 liter større enn det man finner i BMW X3 og Audi Q5.
 ??  ?? FØRSTE SUV: DS 7 Crossback er den første SUV-en fra DS som selges i Europa.
FØRSTE SUV: DS 7 Crossback er den første SUV-en fra DS som selges i Europa.
 ??  ?? SLEKT: DS 7 Crossback er bygd på samme
SLEKT: DS 7 Crossback er bygd på samme

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway