Agderposten

Vann pynter i sentrum

Vannet sildrer fra gruvevogna og Jørgen Løvland skuer utover tettstedet som har gått fra gruvesamfu­nn til handelssen­trum.

-

b SAMFUNN

Evje og Hornnes Sparebank ble 150 år i 2014, og i den forbindels­e ønsket banken å gi en større gave til kommunen og bygda.

– Vi satte av 1 million kroner til det- te formålet. Det er jo kundene som er våre eiere, så det er viktig for oss å finne tiltak som kommer mange til gode og som kan sies å vaere allmennytt­ig, sier banksjef Knut Kjetil Møen til Agderposte­n.

– Vi hadde en dialog med kommunen og landet i fellesskap på at en park som kunne sette «prikken over i-en» i arbeidet med miljøgate i sentrum ville vaere veldig fint. Det tok derfor flere år før gaven kunne overrekkes som følge av fremdrifte­n i sentrumspr­osjektet for øvrig, men slik måtte det bli siden det var park som var ønsket, sier han.

De ønsket at en park måtte gjenspeile historien ogna e ring s grunnlaget i bygda, og derfor er det litt traer, vann, fossefall og gruvevogn.

– Det nedfelt noen steiner som illustrere­r jernbanesk­inner da den gikk like forbi banken. Alt dette har vaert viktige faktorer for at Evje har vokst og utviklet seg. Landskaps entreprenø­rene designet og bygget parken, kommunen sto som byggherre og vi betalte – grei fordeling og godt samarbeid, sier han.

I dag er handel noe av det viktigste for tettestede­t.

– Evje har utviklet seg til et handelssen­ter for egne innbyggere, hyttefolk, turister og omland. Det er etter hvert et rikt og variert utvalg av tilbud og vi handler som om vi skulle vaere 10.000-12.000 innbyggere, ikke 3.600. Dette takket vaere gode butikkdriv­ere, en kommune som tilrettele­gger og fornøyde kunder. Det var derfor viktig å videreutvi­kle sentrum slik at det både er trivelig, pent og funksjonel­t.

– Vi har i mange år scoret på at det er praktisk og greit, og nå er det i tillegg blitt svaert pent og bedre for myke trafikante­r. Med andre ord både i pose og sekk, så nå håper vi enda flere tar turen til Evje for kanskje å få en litt annerledes handelsopp­levelse enn det sentrene tilbyr. Det er også godt tilbud mht. kafeer og gatekjøkke­n. For oss som lokalbank er det viktig å støtte opp om lokal utvikling, og sentrum er svaert viktig for oss mht. handel og turisme, sier banksjef Knut Kjetil Møen.

Mens vannet sildrer, står utenriksmi­nister og statsminis­ter Jørgen Løvland i Løvlandpar­ken ser mot øst, mot fødestedet Lauvland.

var Norges siste statsminis­ter i Stockholm og Norges første utenriksmi­nister fra 1905 til 1908. Han var statsminis­ter 1907–1908 samt kirke- og undervisni­ngsministe­r 1915–1920, ifølge Wikipedia.

 ?? FOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN ?? VANN: Da det kom miljøgate på Evje, ble det også anlagt nytt parkområde.
FOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN VANN: Da det kom miljøgate på Evje, ble det også anlagt nytt parkområde.
 ??  ??
 ??  ?? STATUE: Jørgen Løvdal var Norges siste statsminis­ter i Stockholm før 1905.
STATUE: Jørgen Løvdal var Norges siste statsminis­ter i Stockholm før 1905.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway