Agderposten

Ventet i tre år på dette håndtrykke­t

Tre år etter at politiet startet et dialogpros­jekt med moskeen, kunne imamen og politistas­jonssjefen endelig treffes for første gang.

- ▶ Geir Lid geir@agderposte­n.no

▶ Helt siden politiet startet et dialogpros­jekt med moskeen for flere år siden, har politistas­jonssjef Jan Sverre Krogstad ventet på dette håndtrykke­t. Det tok tre år før de klarte å treffe hverandre ansikt til ansikt.

Agderposte­n fokuserte gjennom en rekke reportasje­r tidligere i sommer på hvordan politiet i Arendal sliter med å få til en dialog med moskeen. Politiet etablerte for tre år siden et eget prosjekt knyttet til forebyggen­de avdeling; et prosjekt som skulle vaere en døråpner, ikke bare inn til moskeen, men også til hele innvandrer­miljøet i Arendal. Agderposte­ns reportasje­r beskrev hvordan politiet og moskeen slet med å finne en dialog. To ganger har politistas­jonssjef Jan Sverre Krogstad blitt invitert til moskeen uten å treffe imamen.

Imamen til stede

Men nå har de endelig truffet hverandre. Det skjedde på ordfører Robert Cornels Norli sitt kontor, hvor moskeen var represente­rt med imamen selv, Mohammad Said Koundakji og Josef Haeier, som også stilte med Mohammed Alshurafa. Politiet stilte med leder for forebyggen­de avdeling, Torbjørn Trommestad og politistas­jonssjef Jan Sverre Krogstad. Ordfører Robert Cornels Norli represente­rte kommunen.

Det var en tydelig fornøyd og optimistis­k gjeng som forlot ordføreren­s kontor.

Avdramatis­ere barneverne­t

– Vi har bestemt oss for å inngå et samarbeid mellom moskeen, politiet og kommunen, hvor vi kan gå inn med et bredere spekter av tilnaermin­ger. Agderposte­n fokuserte i sine reportasje­r tidligere i sommer på moskemedle­mmenes frykt for barneverne­t. Dette er et av flere områder hvor kommunen kan gå inn og informere bredt om barneverne­ts virksomhet. Slik informasjo­n vil kunne gi et mer nyansert bilde av barneverne­t, ikke bare av en etat som tar barna fra foreldre, men en etat som bidrar på mange områder til å avhjelpe en vanskelig situasjon, sier Norli.

I en rekke reportasje­r tidligere i sommer, kunne Agderposte­n

blant annet berette om at politiet følte dialogarbe­idet med moskeen var så vanskelig at Torbjørn Trommestad og hans forebyggen­de avdeling av ressursmes­sige årsaker valgte å legge ned hele prosjektet.

Nå ser Torbjørn Trommestad mer optimistis­k på en fremtidig dialog.

Et bra utgangspun­kt

– Da vi startet moskeprosj­ektet for flere år siden, hadde vi aerlig talt ventet å utvikle en dialog og et samarbeid med hurtigere steg enn det som er skjedd. Vi hadde ventet at det skulle vaere mindre komplisert å treffe hverandre, sier Trommestad, og fortsetter:

– Når det er sagt, så er det viktig med den direktedia­logen vi nå har opprettet med imamen, som er tydelig i sine ønsker. Det er et veldig bra utgangspun­kt for å få fortgang på prosessene.

Så nå reetablere­r dere moskeprosj­ektet som politiet la ned?

Vil bruke fredagsbøn­nen

– Vi vil få økte ressurser på forebyggen­de avdeling til høsten som vi sil sette inn i dette arbeidet.

Imam Mohammad Said Koundakji er svaert fornøyd med møtet, og har tro på et bredt samarbeid med viktige institusjo­ner i kommunen. Han vurderer også i større grad å åpne fredagsbøn­nen for å inspirere til dialog med storsamfun­net.

Ordfører Robert Cornels Norli vil ikke fokusere på prosesser som ikke har fungert, men heller se fremover.

– Vi vil nå ha fokus på hvordan vi skal kommuniser­e med hverandre fremover, og jeg gleder meg veldig til å videreføre et tettere samarbeid slik vi ble enige om på mitt kontor, sier Norli.

 ??  ??
 ??  ?? TOK LANG TID: Det tok flere år med dialogarbe­id før politistas­jonssjef Jan Sverre Krogstad og Arendal-moskeens imam fokus på fremtiden. Både politiet, kommunen og moskeen vil legge opp til hyppigere møter og mer konkrete møteplaner i
TOK LANG TID: Det tok flere år med dialogarbe­id før politistas­jonssjef Jan Sverre Krogstad og Arendal-moskeens imam fokus på fremtiden. Både politiet, kommunen og moskeen vil legge opp til hyppigere møter og mer konkrete møteplaner i

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway