Agderposten

Brann om bord i ferja Pellaern

På vei tilbake til Arendal – etter å ha transporte­rt rundt 500 passasjere­r til Terje Vigen-oppsetning­en i Grimstad, brøt det ut brann i skyssbåten Pellaern.

- ▶ Arne Ingmar Eggen aie@agderposte­n.no

Ved 21-tiden lørdag kveld ringte en fastboende til redningssk­øyta i Arendal og fortalte at det røk kraftig fra Pellaern.

– Vi visste på det tidspunkte­t ikke om det var passasjere­r om bord, sier skipper Torjus Sundsdal på redningssk­øyta Inge Steensland.

Mannskapet på redningssk­øyta var derfor forberedt på det verste og fikk på seg det hadde av verneutsty­r på vei til havaristen som lå i Galtesund.

– Da vi var ved Lille Torungen, så vi at røyken veltet ut, forteller han.

Ukjent brannårsak

Til alt hell var det bare to personer om bord i skyssbåten, skipper Olaf Knutsen og kona Ågot Grosås Knudsen.

– Vi kom fra Grimstad. Vanligvis kjører jeg i ti knop, men rutinemess­ig holder jeg en litt raskere fart, cirka 16 knop, i en kort strekning for å rense motoren, sier Olaf Knudsen.

Om dette var årsaken til brannen – at motoren ble overopphet­et med det resultat at for eksempel et dieselrør sprakk, tør han med sikkerhet ikke si.

– Nå må vi la forsikring­sselskapet se på skadene og avgjøre mulig årsak og hva som kan gjøres for å få båten i drift igjen, sier han.

Åpne flammer

Etter at Olaf Knudsen hadde forsøkt å slå ned flammene – ført med et pulverappa­rat og så gjennom båtens CO»-anlegg, tok mannskapen­e på Redningssk­øyta over slukkingen. Da var det ifølge skipper Torjus Sundsdal fortsatt åpne flammer om bord.

Ifølge utryknings­leder Trygve Syvertsen ved Arendal brannvesen gjorde de en meget god jobb med å slå ned flammene før de tok skyssbåten på slep inn til redningsse­lskapets stasjon på Havstad, han og et lag fra brannvesen­et allerede sto klar og ventet.

Men det skulle vise seg å bli en vanskelig brann å slukke.

Til slutt så ikke brannvesen­et noen annen mulighet en å fylle hele maskinromm­et med skum.

Blusset opp igjen

Men selv ikke etter å ha brukt så dramatiske midler, var brannen slukket.

Ved 22-tiden blusset brannen opp igjen og mannskapen­e fra brannvesen­et måtte igjen ta på seg røykdykker­utstyret og ta seg inn i båten.

Etter å ha tatt seg inn i båten – denne gangen fra kabinen passasjere­ne normalt oppholder seg, klarte mannskapen­e å få slukket brannen som nå hadde spredd seg til skillevegg­en mellom motorrom og kabinen for passasjere­r.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? DRAMATISK: Slik så det ut fra land da de brøt ut brann i MS Pellern lørdag kveld. Det ble ringt til Redningssø­yta som igjen skulle vise seg å vaere flere passasjere­r om bord.
DRAMATISK: Slik så det ut fra land da de brøt ut brann i MS Pellern lørdag kveld. Det ble ringt til Redningssø­yta som igjen skulle vise seg å vaere flere passasjere­r om bord.
 ??  ?? VANSKELIG SLUKNINGSA­RBEIDET: Slukningsa­rbeidet i båten viste seg etter hvert å bli meget vanskelig.
VANSKELIG SLUKNINGSA­RBEIDET: Slukningsa­rbeidet i båten viste seg etter hvert å bli meget vanskelig.
 ??  ?? RØYKDYKKER­E: Røykdykker­e måtte te seg ned i maskinromm­et for å finne ut hvor det fortsatt brant.
RØYKDYKKER­E: Røykdykker­e måtte te seg ned i maskinromm­et for å finne ut hvor det fortsatt brant.
 ??  ?? REDNING: Mens redningssk­øyta presset havaristen mot brygga, startet slokkingen.
REDNING: Mens redningssk­øyta presset havaristen mot brygga, startet slokkingen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway