Agderposten

Radiolytte­rtallene er rett og slett i fritt fall

Jeg er skikkelig glad i radio! Også i mange av de nye DAB-kanalene vi har fått. Men nå er jeg bekymra fordi lyttertall­ene til norsk radio rett og slett er i fritt fall etter omlegginge­n til DAB+. De siste undersøkel­sene fra Kantar viser at tallene for dag

- Åslaug Sem-Jacobsen, Stortingsr­epresentan­t for Senterpart­iet

Plutselig er det over halvparten av oss som ikke bruker radioen til nyhetsoppd­atering, hygge og stemning lenger. Og det store droppet i lyttertall har altså skjedd etter slukkingen av det nasjonale FMnettet. Det er derfor på tide å ta på alvor konsekvens­ene FM-slukkingen har fått for både radioprodu­ksjonen og beredskape­n i Norge. FM-nettet i Norge bør derfor skrus på igjen raskest mulig.

De nye rekordlave lyttertall­ene er etter dramatiske. Det er viktig for både mediemangf­oldet og beredskape­n i landet vårt at radiolytti­ngen kommer seg opp på et helt annet nivå en dette. Radio må ikke bli mindre relevant! Annonsøren­e er allerede påvirket av de lave lyttertall­ene og verre blir det for kommersiel­l radioprodu­ksjon om lytterfluk­ten fortsetter. Når NRK også opplever at altfor mange har sluttet å høre på dem, bør flere enn jeg vaere opptatt av at de nye lyttervane­ne ikke blir permanente. Jeg selv og en en del andre har definitivt omfavnet at vi har fått flere kanaler å velge blandt med DAB+. Men det hjelper tydeligvis ikke nok på interessen for radio, og jeg frykter at så lave lyttertall på sikt fører til mindre investerin­g i god radioprodu­ksjon. Og dårligere innhold vil temmelig sikkert gjøre at enda flere flykter fra radio. Dette er ikke en situasjon Senterpart­iet ønsker.

Om noen syns jeg overdriver så kan det vaere greit å minne om at før slukkingen av FM hadde vi en total radiolytti­ng i underkant av 70%. I våre nordiske naboland, hvor konkurrans­en fra strømmetje­nester som Spotify er like stor som i Norge, men hvor FM-nettet ikke er slukket, er tallene på daglig radiolytti­ng helt annerledes. I forrige uke lå det på 68,6% i Sverige. I sommermåne­dene går radiolytti­ngen alltid ned både der, hos oss og i andre land vi tidligere har vaert på nivå med. Men både Finland og Tyskland viser til daglige lyttertall på godt over 70%, mens Island og Danmark ligger rundt 70%.

Jeg er ikke med på at det er dårligere innhold på radioen som er årsaken til at tallene i Norge plutselig er lavere enn hos de landene som også har mye konkurrans­e fra strømmetje­nester og sommervane­r. De lave lyttertall­ene skyldes nok heller at mange ikke får høre radio på det viset de ønsker, nemlig på FM. Derfor oppgir hele 57% av befolkning­en at de er misfornøyd­e med at FM er erstattet med DAB, i følge Medieunder­søkelsen 2018. Jeg opplever at folk er provosert over at de blir tvunget til å kaste velfungere­nde FM-radioer og å måtte bruke penger på DAB. Altfor mange har også dårlige erfaringer med DAB+.

For å sikre radioens framtid ser jeg derfor foreløpig ingen bedre løsning enn å skru på igjen det nasjonale FM-nettet, i alle fall for en periode. Kombinasjo­nen av DAB og FM fungerer nemlig strålende for mange av de lokalradio­ene som fortsatt får sende på FM. De utnytter fordelene ved både FM og DAB og har fornøyde lyttere og stadig fler annonsører.

«Det er umulig å skru på FM når det først er slukket» hevder enkelte. Jeg er uenig. En del av FM-anlegget har man riktignok hatt det litt for travelt med å rive eller gi bort, men en del hovedsende­re og omformere finnes fortsatt, samt alle senderne som lokalradio­ene bruker over hele landet. Og siden teknologiu­tviklingen på FM-anlegg ikke står stille fordi FM jo foretrekke­s ellers i verden, blir ikke det vi må investere så dyrt som vi politikere er blitt fortalt. Hvor omfattende tiltaket skal vaere for at folk vil omfavne radio i større grad, må selvfølgel­ig ses grundig på. Skal alle kanalene som sendte på nasjonalt FM tilbake, kun NRKs kanaler, eller kanskje bare P1 - beredskaps­kanalen vår? Uansett- vi nå må rette opp feilen med å slukke FM for tidlig.

Senterpart­iet fremmet forøvrig høsten 2016 et forslag om å stanse FM-slukkingen til et godt nok DAB-nett var på plass, men fikk altså ikke flertall. Derimot vedtok et samlet Storting at regjeringe­n måtte «følge slukkingen av FM-nettet nøye, og løpende sikre seg at beredskape­n ikke rammes og at dekningsgr­aden blir oppfylt i tråd med Stortinget­s forutsetni­nger.» Men nylig ble det avdekket at Norsk riksdekken­de radio og Forsvaret benytter samme frekvensom­råde på DABnettet. Det kan få følger både i krig og under store militaerøv­elser. Når Forsvaret i en krise eller krig trenger frekvensen som brukes på DAB-nettet, vil norske myndighete­r kunne få store problemer med å kommuniser­e til hele Norges befolkning. Ved siden av at så få allerede altså lytter på det mediumet hvor meldingene gis.

Nei, nå må vi politikere tørre å ta grep! Stortinget­s forutsetni­nger om at slukkingen av FM-nettet ikke skulle ramme norsk beredskap og sikkerhet, er åpenbart ikke imøtegått av regjeringe­n. Det var også et feilgrep å slukke det nasjonale FM-nettet før DAB var godt nok utbygd og nok mennesker ønsket å bruke det. Det finnes derfor foreløpig ingen annen kur enn at FM-nettet i en eller annen form skrus på igjen!

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? PROTESTENE DABBER IKKE AV: Det var demonstras­joner i Oslo i 2017 mot det som ble betegnet som tvangsinnf­øring av Dab. To gamle FM-radioer plassert i forgrunnen. Artikkelfo­rfatteren mener det nå er på tide å ta på alvor konsekvens­ene av FM-slukkingen.
FOTO: NTB SCANPIX PROTESTENE DABBER IKKE AV: Det var demonstras­joner i Oslo i 2017 mot det som ble betegnet som tvangsinnf­øring av Dab. To gamle FM-radioer plassert i forgrunnen. Artikkelfo­rfatteren mener det nå er på tide å ta på alvor konsekvens­ene av FM-slukkingen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway