Agderposten

Vi har valgt å holde oss borte fra leker som kan oppfattes som ekte våpen

– Vi hadde ikke forutsett at noen skulle bli drept på grunn av et lekevåpen. Men vi har tenkt på at farlige ting kunne skje. Derfor selger vi ikke leker som kan misforstås som ekte våpen, sier Andreas Skalleberg.

- Inger Stavelin inger.stavelin@agderposte­n.no

Den tragiske historien til svenske Eric Torell har rystet mange. 20-åringen, som hadde både Downs syndrom og autisme, ble skutt og drept av tre svenske politifolk i Stockholm 2. august. Politiet skal ha sett at han hadde en pistol i hånden, og oppfattet situasjone­n som truende.

Til femårsdage­n

Akkurat hva som skjedde, er uklart, og etterforsk­es. Men pistolen han holdt i, var en lekepistol han hadde fått til femårsdage­n.

Agderposte­n har hatt en runde i lokale lekebutikk­er og nettsteder og sett etter lekevåpen som lett kunne misforstås som ekte, uten å finne noe saerlig.

– Har dere fjernet alt som ligner på ordentlige våpen etter det som skjedde i Stockholm, spør vi Andreas Skalleberg i Grimstad. Han er daglig leder i Leif Skalleberg AS, som solgte for 137 millioner kroner i fjor gjennom fire lekebutikk­er i Arendal, Grimstad og Kristiansa­nd og lekekassen.no.

– Nei, dette har vi vaert strenge på og hatt et bevisst forhold til lenge. Vi har valgt å holde oss borte fra leker som kan misforstås som ekte våpen, sier han.

Hele bransjen

Det mener han er holdningen i hele bransjen i Norge.

– Ingen synes det er gøy å selge noe som ser ut som et ekte våpen til en 8-10-12-åring. Det kunne lett oppstå veldig farlige situasjone­r hvis et barn brukte et lekevåpen til å leke-rane en kiosk, for eksempel.

– Så dere har forutsett noe

sånt som skjedde i Sverige?

– Vi har ikke forutsett drap eller at noen skulle bli drept på grunn av et lekevåpen. Men barn tenker ikke så nøye gjennom alt de gjør og kan gjøre dumme og farlige ting. Så vi har valgt å ikke ta inn noe som kan forveksles med ekte våpen. Det kunne jo ende med katastrofe, sier Skalleberg.

Han synes drapet på Eric Torell er tragisk og grusomt, og regner med at Sverige vil innføre regulering­er for leketøysbr­ansjen etter hendelsen.

– Velger dere bort mange lekevåpen når dere handler inn til butikkene deres?

– Absolutt! Saerlig i USA er replika av skytevåpen til unger kjempestor­t. Vi hadde helt sikkert solgt mye hvis vi hadde tatt dem inn, for de er kjempestil­ige, med lyd og alt, sier han.

I stedet har de valgt å ta inn lekevåpen som helt tydelig er fiksjon: med sterke plastfarge­r og fantasipre­g.

– Mange gutter synes det er gøy å leke krig og liker den spenningen, sier Skalleberg.

På BR Leker på Amfi Arendal så vi heller ingen leker som lett kan misforstås som ekte. Men der henviser betjeninge­n til Top Toy i Danmark, som eier både BR Leker og Toys’R’Us-butikkene i Norden.

 ??  ??
 ??  ?? ROSE: Denne er nok for ordentlige tøffinger. Med rød ring rundt munningen for at ingen skal vaere i tvil om at den er et leketøy. Fra lekekassen.no.
ROSE: Denne er nok for ordentlige tøffinger. Med rød ring rundt munningen for at ingen skal vaere i tvil om at den er et leketøy. Fra lekekassen.no.
 ??  ?? PLAST: Lekebutikk­ene selger ulike typer krigsleker. Men de aller fleste er utformet slik at ingen kan tro de er noe annet enn leketøy.
PLAST: Lekebutikk­ene selger ulike typer krigsleker. Men de aller fleste er utformet slik at ingen kan tro de er noe annet enn leketøy.
 ??  ?? SKAL IKKE TA FEIL: Andreas Skalleberg er daglig leder i Leif Skalleberg AS, som blant annet driver lekekassen.no og fire lekebutikk­er på Sørlandet. Han sier at de lenge har vaert bevisst på å ikke selge leker som ligner på ekte våpen.
SKAL IKKE TA FEIL: Andreas Skalleberg er daglig leder i Leif Skalleberg AS, som blant annet driver lekekassen.no og fire lekebutikk­er på Sørlandet. Han sier at de lenge har vaert bevisst på å ikke selge leker som ligner på ekte våpen.
 ??  ?? COWBOY: Kruttlappi­stol fra lekekassen.no. Med rød ring rundt munningen for å vise at den er et leketøy.
COWBOY: Kruttlappi­stol fra lekekassen.no. Med rød ring rundt munningen for å vise at den er et leketøy.
 ??  ?? PLAST: Mange av «våpnene» i lekebutikk­ene er vannleker.
PLAST: Mange av «våpnene» i lekebutikk­ene er vannleker.
 ?? FOTO: ELISABETH GROSVOLD ??
FOTO: ELISABETH GROSVOLD

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway