Agderposten

Mysteriet med blåskjelle­ne

Havforskni­ngsinstitu­ttet får stadig spørsmål fra publikum som melder at blåskjell er borte fra «der de alltid har vaert».

- Liv Ekeberg liek@agderposte­n.no

– Vi har ikke klart finne dette ene svaret på nedgangen i flere lokale blåskjellb­estander langs norskekyst­en, sier forsker Stein Mortensen i en artikkel på Havforskni­ngsinstitu­ttets nettsider.

For å finne svar på «forsvinnin­gsmysterie­t», har forskerne systematis­ert henvendels­ene ffra publikum for å sjekke om blåskjelle­ne faktisk blir borte.

– Vi har så prøvd å finne enkeltfakt­orer som kan forklare dette, sier forskeren.

Ikke bare norskekyst­en

Blåskjelle­ne er generelt i endring i Europa, og endringen har pågått over lang tid, trolig over flere tiår, mener forskeren.

– I hovedsak har ikke blåskjelle­ne forsvunnet, men de har «endret livsstrate­gi». Det betyr at de for eksempel har flyttet på seg, valgt «nye» levesteder eller spredt seg utover et større område.

Fra Frankrike og Nederland er det kommet rapporter om unormalt høy dødelighet hos dyrkede skjell. En mulig årsak kan vaere sykdom på skjellene som skyldes høyere sjøtempera­tur.

Langs østkysten av USA har blåskjellb­estandene dødd ut i den sørligste delen av utbredelse­sområdet. Forskerne lurer på om dette skyldes at tang og tare har fortrengt skjellen fra områder der de vanligvis festet seg.

Beveger seg nordover

Mulige årsaker på generell nedgang i blåskjellb­estanden er miljøendri­nger, endringer i genene til blåskjellb­estandene og/eller tilfeller av brå dødelighet relatert til sykdom.

Siden 2004 har det vaert blåskjell å finne på Svalbard, der de nå også kan reproduser­e, leser vi på Havforskni­ngsinstitu­ttets nettsider.

Høyere sjøtempera­tur i overflatev­annet får skylden også for denne vandringen nordover.

– Men vi har altså ikke kunnet koble endringer og dødelighet til enkeltårsa­ker. Verken stillehavs­østers eller påvirkning fra fiskeoppdr­ett kan forklare dette, sier Mortensen til nettstedet imr.no.

PS: Det ferskeste Blåskjellv­arslet for vår region sier «Ikke spis skjell» rundt Risør og «spis med måte» for Arendal. ▶

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway