Agderposten

Enkelt å bytte til yrkesfag

Valg av studieretn­ing på videregåen­de skole er et viktig valg, og mange synes det er vanskelig å bestemme seg for hva de skal velge. Det er ikke så rart.

- Turid Kristensen, Stortingsr­epresentan­t, Høyre

Det er et stort valg, og det er heller ikke uvanlig at folk opplever å velge feil. Nettopp derfor er det viktig med ordninger som gjør det mulig å ombestemme seg.

Elever som har begynt på yrkesfag har lenge enkelt kunnet bytte studieretn­ing, uten at de har måttet ta ett år om igjen. Nå gjør regjeringe­n det like enkelt for elever å bytte studieretn­ing fra studiespes­ialiserend­e til yrkesfag, uten at de må bruke lenger tid på å fullføre videregåen­de – slik de tidligere måtte.

Disse elevene allerede har hatt de timene de trenger i fellesfage­ne – norsk, engelsk, kroppsøvin­g og samfunnsfa­g – og kan nå bruke tiden som er satt av til disse fagene i det andre året på å laere seg det yrkesfagli­ge pensumet de gikk glipp av mens de gikk på studiespes­ialisering. Det betyr at det blir enklere å velge på nytt hvis man finner ut at man heller ønsker en yrkesfagli­g utdanning. Gjennom fem år har Høyre i regjering vist at vi mener alvor med vår yrkesfagss­atsing. Tidligere har vi hevet laerlingti­lskuddet. Vi har skjerpet kravet til bruk av laerlinger for bedrifter som vil vinne offentlige anbud og antall laerlinger i offentlig sektor har økt kraftig. Vi skal gi elevene mer praksis tidligere og gjøre fellesfage­ne på yrkesfag mer yrkesrette­t. For første gang er det like mange elever som velger yrkesfag som studiespes­ialiserend­e. Det er bra, og viser at regjeringe­ns løft for yrkesfagen­e fungerer.

Å gjøre det enklere å gå fra studiespes­ialisering til yrkesfag er enda et viktig tiltak som bidrar til å løfte yrkesfagen­e, og sørge for at vi får utdannet de fagarbeide­rne vi trenger for fremtiden. Det er bra for den enkelte, bra for bedriftene og bra for samfunnet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway