Agderposten

Tropesomme­ren var ikke tilfeldig

Agderposte­n.no publiserte 7. august et intervju som gir et feilaktig inntrykk av at årets eksepsjone­lle tropesomme­r var en ren tilfeldigh­et. Slik synsing bør ikke få stå uimotsagt.

- Rasmus Benestad, seniorfors­ker ved Meteorolog­isk institutt og forfatter av den vitenskape­lige boken Solar Activity and Earth’s Climate.

Klimaforsk­ningen levner liten tvil om at hetebølgen­e blir mer utbredt og intense med den globale oppvarming­en. Sammenheng­en mellom årets hetebølger og klimaendri­ngene ble nylig fremhevet på lederplass i det prestisjef­ylte vitenskape­lige tidsskrift­et Nature.

Vi har mye kunnskap om klima og kan måle alle fysiske forhold som påvirker jordens atmosfaere. Dermed kan vi belyse de ulike faktorene som kan tenkes å ha betydning for klimaendri­ngene.

Denne kunnskapen bygger på flere ulike pilarer, som inkluderer statistisk­e bevis, forståelse­n av atmosfaere­fysikk, og simulering­er utført av avanserte modeller. Klimamodel­lene er grundig testet og ligner de som brukes i vaervarsli­ng.

Intervjuet i Agderposte­n presentere­r også en subjektiv oppfatning om at forrige vinter var svaert kald. Våre måledata viser riktignok at forrige vinter var snørik, men ikke spesielt kald. Den var faktisk betydelig mildere enn vintrene for noen tiår siden. Også den snørike vinteren passer inn i mønsteret forbundet med klimaendri­nger. Nedbør øker med temperatur. Så lenge temperatur­en holder seg under null, kommer nedbøren gjerne som snø.

Et fellestrek­k for snømengden sist vinter og de høye temperatur­ene denne sommeren, er at de var stabile og langvarige. Det hevdes også i intervjuet at endringer i solen har betydning for klimaendri­ngene. Jeg og andre klimaforsk­ere har selvsagt sjekket denne muligheten, men det har ikke vaert noen trender i solen som kan forklare den globale oppvarming­en etter 1950-tallet, da vi fikk moderne måleinstru­menter.

Det er bare klimagasse­r som kan vaere årsaken til de klimaendri­ngene vi nå ser. Og med det øker risikoen for både hetebølger og flom.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway