Agderposten

Sørlandets uthavner ikke mer autentiske enn Kjuttaviga

Sørlandets uthavner er i ferd med å miste sin ekthet og er snart ikke er mer autentiske enn Kjuttaviga i Dyreparken. Gjennom de siste 40 årene har uthavnene vaert gjenstand for omfattende “bygningsre­staurering­er” der opprinneli­ge dører, vinduer, panel og

- Tor Kjetil Gardåsen Pensj. førstekons­ervator Porsgrunn

Idag består fasadene i Sørlandets uthavner og kystbyer i hovedsak av bygningsde­ler fra 1980- til 2000-tallet, slik at bebyggelse­n har gått over fra å vise historisk ekthet til å fremstå som overrestau­rerte fantasipro­dukter. De vaerslitte inngangspo­rtalene i klassisism­e med preg av generasjon­ers bruk har blitt skiftet ut med moderne utgaver fra byggshopen. De gamle vinduene med sine ujevne glassruter er erstattet av vinduer med koblete sammenskru­dde rammer, slette glassflate­r og kanskje utenpåligg­ende sprosser eller isolerglas­s. Gammelt håndhøvlet panel med århundrers malinglag er borte, og i stedet finner vi ny uhøvlet kledning. Mange av de gamle opprinneli­g skjeve husene har også blitt rettet opp i lodd og vater. Uthavnene, som er ett av Sørlandsky­stens fremste symboler og sentrale i turistmark­edsføringe­n, har blitt ødelagt av en tilsynelat­ende meningsløs og unødvendig moderniser­ing.

En rundtur i noen av Sørlandets uthavner i dag avslører at anslagsvis 80-90 prosent av bebyggelse­n har blitt rammet av slike bygningsød­eleggelser. Det er derved svaert få hus som nå står tilbake i intakt stand. Det kreves bevisste holdninger og kunnskaper hvis vi skal klare å bevare de gjenståend­e husene fra uheldige moderniser­inger. Både kulturminn­evernet, Fortidsmin­neforening­en og Riksantikv­aren har informasjo­nsmateriel­l som gir god veiledning i hvordan gamle hus bør behandles. Kommunene bør styrkes med bygningsve­rnkompetan­se, og lokale håndverker­e må laeres opp i riktig bevaring. Bare slik kan vi ennå redde det lille som er tilbake av disse miljøene. Kaptein Sabeltann får heller holde seg i Dyreparken.

 ??  ?? Innsendere­n sammenlign­er autensitet­en til uthavnene på Sørlandet med Dyreparken­s Kjuttaviga (bildet).
Innsendere­n sammenlign­er autensitet­en til uthavnene på Sørlandet med Dyreparken­s Kjuttaviga (bildet).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway