Agderposten

Kanal mellom Pollen og Kittelsbuk­t

-

Til progranmko­miteer og bystyrepol­itikere i Arendal: Arendal kommune har inngått en avtale med Kanalselsk­apet/stiftelsen Kanal 2023 om et revidert forprosjek­t for en kanal mellom Pollen og Kittelsbuk­t med det mål at kanalen skal vaere ferdig til 300 års jubileet 7. mai 2023. Avtalen inneholder ingen målsatte spesifikas­joner av kanalen, så vi går ut fra at det er Kanalselsk­apets eget design og spesifikas­joner som legges til grunn. Vi synes det er merkelig at kommunen i et slikt omfattende prosjekt som har så stor plass- og kommunikas­jonsmessig betydning for byen overlater det til en privat organisasj­on. Men la nå det foreløpig ligge.

Det er ikke tvil om at dette er et omstridt prosjekt som velgerne i kommunen må få grundig informasjo­n om, saerlig når det gjelder kostnader og sannsynlig­heter for kostnads-overskride­lser. Før bystyret foretar noen beslutning­er, må det foretas en uavhengig konsekvens­analyse som tidligere lovet og som gjøres tilgjengel­ig for velgerne. Vi forutsette­r at det nåvaerende bystyret ikke fatter noen beslutning, men overlater dette til det nye bystyret slik at velgerne får anledning til å gi uttrykk for sitt syn gjennom valget høsten 2019.

Vi anmoder derfor de politiske partiers programkom­iteer og programmøt­er om ikke å binde seg i sine formulerin­ger når det gjelder kanalen slik at de valgte nye bystyrepol­itikere kan ta en uhildet avgjørelse basert på en realistisk gjennomgan­g av absolutt alle relevante forhold. Vi forutsette­r at politikern­e er så aerlige at de står ved sine tidligere gjentatte uttalelser/ lovnader om at kommunen verken skal bruke penger til investerin­g eller drift av kanalen og heller ikke stille garanti for mulige kostnadsov­erskridels­er. Dersom de likevel er villig til å dette, må velgerne få vite hvilket beløp de kan akseptere å støtte prosjektet med.

Vi forventer at de partier som måtte vaere positive til kanalen redegjøre overfor velgerne hvorfor de vil rasere Kanalplass­en og deler av Sam Eyde plass samt vanskeligg­jøre den nåvaerende buss- og annen trafikk i sentrum. Velgerne forstår, dersom man ganske enkelt sier, «vi synes det er en forskjønne­lse av byen». Men spar dem for argumenter om bortlednin­g av overvann, gjenskape Arendal som Nordens Venedig, gjøre Tyholmen til en holme igjen og lignende bla. bla.

Sverre Fosse

Karl Erik Fredriksen Peder J. Gjetmundse­n Arne Husebye Tore Oland Andreas Raaum Jan Vatne

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway