Agderposten

DET HENDTE

-

1793:arrestasjo­nen

Louvre-museet åpnet i Paris, på årsdagen for

av kong Ludvig XVI. Museumsbyg­ningen hadde opprinneli­g vaert et fort med aner til 1100-tallet, men var blitt ombygd til kongelig residens under renessanse­n. Ved åpningen av museet var 537 malerier og 118 øvrige kunstobjek­ter utstilt. Om lag tre firedeler av samlingene var verker som var blitt beslaglagt i de kongelige eiendommen­e under revolusjon­en. Under Napoleon ble samlingene utvidet med et stort antall verker fra okkuperte områder, og museet omdøpt til «Musée Napoléon». Etter en rekke ombygninge­r hadde bygningen fått sin nåvaerende form i 1874. Glasspyram­iden over inngangspa­rtiet sto ferdig i 1988. Ifølge Wikipedia er i dag 35.000 verker utstilt i museet, av en samling på ca. 380.000. Med sine 15.000 besøkende om dagen er Louvre det mest besøkte museet i verden.

1814:Henri

Den tysk-sveitsiske industrima­nnen og oppfinnere­n

Nestlé ble født i Frankfurt. Nestlé var utdannet farmasøyt, og begynte i 1840-årene å eksperimen­tere med å blande kumelk, hvetemel og sukker til det som skulle bli historiens første morsmelker­statning. Den driftige Nestlé skal også ha spilt en rolle i utviklinge­n av melkesjoko­lade. Han grunnla selskapet Nestlé i 1866, og kunne ni år senere selge livsverket og leve sorgløst av gevinsten. Selskapets aller første utenlandsi­nvestering skal ha vaert oppkjøpet av Kapp melkefabri­kk på Toten i 1898. Nestlé er i dag verdens største produsent av mat- og drikkevare­r. Konsernet sysselsett­er omkring 340.000 mennesker i 194 land.

1903:Slagendale­n

Osebergski­pet ble oppdaget i en gravhaug i

ved Tønsberg. To dager tidligere hadde en bonde vist fram en mystisk trebit til den svensk-norske arkeologen Gabriel Gustafson, og gitt nøyaktige anvisninge­r om funnstedet. Året etter ble haugen gravd ut under Gustafsons ledelse. Det 21,5 meter lange skipet ble etter forskernes mening hauglagt i år 834.

I det tømrede gravkammer­et fant man skjeletten­e av en kvinne i 70-årsalderen og en yngre kvinne. Gravgodset omfattet en rikt utskåret vogn, tre sleder, kister, senger, vevstoler og en mengde annet utstyr. Videre ble skjeletten­e av femten hunder, hester og okser funnet i graven. Skipet er utstilt i Vikingskip­huset på Bygdøy, og består ifølge Wikipedia av 90 % originalt treverk og 60 % originale jernnagler. (©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway