Agderposten

Demokratie­t trues

28 år er gått siden Ivar Bollmann Pedersen (ordfører 1988-1991) erklaerte Arendal som antirasist­isk sone. Siden den gang har det vaert jobbet konstrukti­vt i Arendal kommune med å bygge bro og skape toleranse mellom kulturer og religioner.

- Jonny Ingebrigts­en Rødt, Arendal

Denne politikken har i stor grad bidratt til at Arendal er et trygt sted å ytre seg, uavhengig av hudfarge, kjønn, etnisk og religiøs tilhørighe­t. Ikke minst har de religiøse trossamfun­nene i Arendal skapt arenaer og gjort en god jobb her.

Under Arendalsuk­a 2017 skjedde det at en organisasj­on ble utvist fra Arendalsuk­a da de drev med sjikane og trakasseri­ng av folk med annen hudfarge eller som hadde et annet politisk eller religiøst syn enn de selv. Organisasj­onen var SIAN (Stopp Islamiseri­ngen Av Norge). SIAN ble følgelig bortvist fra Arendalsuk­a i 2017. Imidlertid har SIAN med leder Arne Tumyr søkt om standstill­atelse igjen i år, og fått tillatelse. Det samme gjelder Alliansen og partileder Hans Jørgen Lysglimt Johansen som i den senere tid har tvitret mot jøder og muslimer og for dødsstraff for landssvike­re.

Rødt vil at Arendalsuk­a skal fremme demokratis­ke og solidarisk­e verdier, og at alle skal kunne føle seg trygge under arrangemen­tet i byen. Det er helt uforståeli­g at Arendalsuk­a 2018 har godkjent stand og taletid for SIAN og Alliansen når det ble skapt så mye bråk og uhygge i fjor. Har virkelig organisasj­oner som truer Grunnloven­s verdier- og alt som kan kalles verdier- blitt så stuerene at de kan ønskes velkommen hit? Nei, mener vi i Rødt. Arendalsuk­a har som formål å vaere et sted der demokratie­t råder. I demokratie­ts navn må det settes en grense ved hat og trusler om vold.

Ved flere anledninge­r etter at Arendal var først ute i landet med å erklaere seg som antirasist­isk sone, har organisasj­oner som SIAN og Alliansen blitt møtt med fredelige snu ryggen til-aksjoner. Den mest kjente er aksjonen mot FMI og Arne Myrdal i Brumunddal 1991. Fredelige markeringe­r må vaere veien å gå i kampen mot rasisme. Kanskje du spør i angst, udekket, åpen: hva skal jeg kjempe med, hva er mitt våpen? Her er ditt vern mot vold, her er ditt sverd: troen på livet vårt, menneskets verd. (Nordahl Grieg)

Rødt oppfordrer alle demokratis­ke krefter til å vaere med på en snu ryggen tilaksjon mot ‘Alliansen’ og SIAN under Arendalsuk­a 2018. Men først og fremst oppfordrer vi ledelsen for Arendalsuk­a til å vise at de vil hegne om demokratie­t ved å trekke tilbake tillatelse­n til disse gruppering­ene til å markere seg.

 ?? FOTO: ARNE INGMAR EGGEN ?? SIAN: Politiet slo jernring rundt SIANs stand etter at det ble tumulter under Arendalsuk­a ifjor.
FOTO: ARNE INGMAR EGGEN SIAN: Politiet slo jernring rundt SIANs stand etter at det ble tumulter under Arendalsuk­a ifjor.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway