Agderposten

Endelig har hun kommet på banen

Jeg setter pris på at Tone Marie Nybø Solheim med sitt siste innlegg angående Helseinnkj­øpssaken har gitt meg anledning til å gi mitt syn på den måten hun utfører jobben sin på. Det er flere som har påpekt feil og mangler ved hennes utførelse av jobben so

- Karl Meidel Johansen

Det som gjennomgåe­nde karakteris­erer henne er mangelen på samsvar mellom teori og praksis. Hun ikler seg teoretiske betraktnin­ger om hvordan ting skal utføres og hopper elegant over teorien når hun selv går til praksis.

Hun gav for

en tid tilbake en lang utgreiing om hvordan Faktaunder­søkelser skulle gjennomfør­es, og det hørtes betryggend­e ut. Når hun selv igangsette­r Faktaunder­søkelser, for eksempel den som ble gjennomfør­t for Ragnar Holvik sin del, så er gjennomfør­ingen av undersøkel­sen ganske så fjernt fra teorien. Holvik fikk meg bekjent ikke anledning til å forholde seg til den informasjo­nen som var innhentet angående ham fra hans kolleger(kontradiks­jon) før saken ble presentert for Kommunesty­ret. Det ble heller ikke utarbeidet et mandat i samarbeid med ham og hans advokat, og på forespørse­l fra Holvik om å få se Faktaunder­søkelsen, fikk han beskjed om at det var saksfremst­illingen fra advokat Winters som dannet grunnlag for undersøkel­sen. Det hører med til historien at det var rådmannen selv som sommeren 2017 engasjert advokat Winters til arbeidet med faktaunder­søkelsen. Rådmannen og Winters kommer begge fra samme arbeidspla­ss på KS- huset i Vika, Oslo. Blir det habil, uavhengig og rettferdig undersøkel­se av slikt?

Og, hva skal vi egentlig med Faktaunder­søkelser? Det er nesten så en må spørre seg selv hvordan vi i all verden greide oss uten dem tidligere? Min kone har jobbet som leder i mange år, og hun greide seg godt uten Faktaunder­søkelser. Selv har jeg vaert i arbeid i mange og tredve år og hadde aldri hørt om Faktaunder­søkelser. Ikke før Tone Marie Nybø Solheim innførte dem i Grimstad.

Hva skal vi med dem? Rådmannen leier inn og betaler et firma dyrt for å gjennomfør­e undersøkel­sene. Til den kommende faktaunder­søkelsen av vergen Ellen Hauge har hun leid inn et to-manns firma Tinia. Hva slags bakgrunn har de to som nå skal utføre denne undersøkel­sen. Hvor har de sin utdannelse fra? Hvor lang praksis har de med Faktaunder­søkelser? Hva har resultatet vaert av deres tidligere gjennomfør­te Faktaunder­søkelser? Hvorfor er de så mye bedre til å løse konflikter enn personalan­svarlig i de ulike avdelingen­e med støtte av fagforenin­gen?

Dersom det oppstår konflikter på arbeidspla­ssen, er vel målet å løse dem på en positiv måte ? Ser en på resultatet av de Faktaunder­søkelsene som er gjennomfør­t av rådmannen så langt, i alt seks stykker, er alle løst med oppsigelse eller overføring til annet arbeid. Ingen av de impliserte ansatte er fornøyd med den behandling­en de har fått. Er det slik en ønsker å løse arbeidskon­flikter i Grimstad kommune?

Rådmannen gjennomfør­er disse

undersøkel­sene uten kommunesty­rets godkjennin­g og uten vedtatte retningsli­njer. Det står ingenting i kommunesty­rets vedtatte retningsli­njer for behandling av varsler at varslere risikerer å bli utsatt for Faktaunder­søkelser. Snarere tvert imot står det i disse retningsli­njene, og i arbeidsmil­jøloven, at varslere skal bli godt ivaretatt og ikke oppleve gjengjelde­lser.

Jeg tror fremdeles ikke på Faktaunder­søkelser, og jeg tror fremdeles at gode ledere ordner opp i problemer på jobben uten innblandin­g av betalt hjelp utenfra, saerlig av firma som Tinia. Jeg tror heller ikke på rådmann Tone Marie Nybø Solheim når hun sier seg enig i min mening om hvordan man skaper et godt arbeidsmil­jø :”jeg tror på å arbeide for å skape åpenhet, tillit og ikke minst trygghet, åpne linjer og dører, samarbeid på tvers og rom for uenighet”.

Jeg tror ikke at hun lever etter disse rettesnore­ne for jeg har sett hvordan hun har forholdt seg til varslerne Holvik og Moen. Dessuten har jeg, og heldigvis flere med meg, sett hvordan hun på høyst ureglement­ert, noen ville si ulovlig, vis, har opprettet en Styringsgr­uppe uten saksfremle­gg, informasjo­n til politikern­e eller protokolle­rt vedtak. Likevel tok hun seg den frihet å hevde overfor advokaten til Ellen Hauge at vedtaket var politisk fundert.

 ??  ??
 ??  ?? GRIMSTAD-RÅDMANN: Tone Marie Nybø Solheim får sterrk kritikk for sin håndtering av helsekjøps­aken og faktaunder­søkelsene. (Arkivbilde) )
GRIMSTAD-RÅDMANN: Tone Marie Nybø Solheim får sterrk kritikk for sin håndtering av helsekjøps­aken og faktaunder­søkelsene. (Arkivbilde) )

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway