Agderposten

Stadig farligere for hjelpearbe­idere

139 hjelpearbe­idere ble drept under oppdrag i krigs- og konflikthe­rjede land i 2017. Det gjorde fjoråret til et av de farligste noensinne, viser ny rapport.

- Nils-Inge Kruhaug, NTB

Sør-Sudan var i fjor verdens farligste land for hjelpearbe­idere, med hele 46 bortføring­er, vaepnede ran og angrep som kostet 24 hjelpearbe­idere livet, går det fram av rapporten fra Aid Worker Security Database (AWSD).

– Det er tredje år på rad at Sør-Sudan topper lista, noe som understrek­er hvor vanskelig det er å bringe inn nødhjelp i denne krigen, og at de som angriper hjelpearbe­idere der nyter godt av straffefri­het, sier Flyktningh­jelpens generalsek­retaer Jan Egeland i en uttalelse.

– Hjelpearbe­idere er beskyttet av folkerette­n og må ikke brukes som brikker i konflikten i Sør-Sudan. Vold mot hjelpearbe­idere lammer det livreddend­e arbeidet vårt, sier Egeland.

Flere drept

Nesten hvert tredje angrep på hjelpearbe­idere i fjor fant sted i Sør-Sudan, mens 31 av de 158 største angrepene fant sted i Syria og 15 i Afghanista­n.

Den sentralafr­ikanske republikk var også et farlig land for hjelpearbe­idere, og det samme var Nigeria, Somalia, Mali og Jemen.

Mens antallet angrep på hjelpearbe­idere var omtrent uendret fra året før, økte antallet hjelpearbe­idere som måtte bøte med livet med 30 prosent til 139, viser rapporten fra AWSD.

2017 ble dermed det nest farligste året i nyere tid for hjelpearbe­idere, etter 2013 da det ble drept 156 hjelpearbe­idere.

102 hjelpearbe­idere ble såret i angrep i 22 land i fjor, mens 76 ble bortført.

Farligst for lokale

Aller farligst er det fortsatt for lokale hjelpearbe­idere, viser rapporten fra AWSD.

154 av de 313 største angrepene, rammet hjelpearbe­idere i lokale hjelpeorga­nisasjoner og lokale avdelinger av Røde Kors og Røde Halvmåne.

98 av angrepene var rettet mot ansatte i uavhengige internasjo­nale hjelpeorga­nisasjoner, 48 mot FN-ansatte og 13 mot ansatte i Den internasjo­nale Røde Kors-komiteen (ICRC).

Angrep mot hjelpeorga­nisasjoner setter ikke bare de ansattes liv i fare, men rammer også hundretuse­ner som er avhengige av hjelp i krigs- og katastrofe­områder.

Etter angrep må hjelpeorga­nisasjoner ofte trekke seg ut av områder inntil sikkerhete­n er gjenoppret­tet, noe som innebaerer full stans i hjelpesend­inger med mat og medisiner.

I et land som Sør-Sudan, som naermest permanent trues av sult, kan selv en midlertidi­g stans i matutdelin­gen få katastrofa­le følger, påpeker Flyktningh­jelpen.

Vold mot hjelpearbe­idere lammer det livreddend­e arbeidet vårt.

Jan Egeland, generalsek­retaer i Flyktningh­jelpen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway