Agderposten

Ap krever handling

- Nils Kristen Sandtrøen, stortingsr­epresentan­t og landbruksp­olitisk talsperson i Arbeiderpa­rtiet.

Det er betenkelig at Erna Solberg og Jon Georg Dale selv etter flere dager planleggin­g ikke imøtekomme­r bøndenes krav om hjelp. Arbeiderpa­rtiet vil trygge arbeidspla­sser og naeringsmi­ddelindust­ri gjennom å forhindre større slakt av dyr. Vi er tydelige på at de tapene er så store at tørkekrisa for matproduks­jonen bare kan løses ved at det kommer friske midler for å avhjelpe den krevende situasjone­n. Det må til for at folk skal kunne skaffe fôr og vaere økonomisk i stand til å komme seg gjennom høsten og vinteren etter den verste tørka siden like etter andre verdenskri­g.

Tiden renner ut og etter denne ukas medieopple­gg hvor Statsminis­teren og landbruksm­inisteren ikke kom bøndene i møte, har vi blitt enda mer usikre på om høyreregje­ringen forstår alvoret i situasjone­n og vil innse at dette er spørsmål om tid og forsikring av felles verdier.

Det handler om å sikre verdier vi ikke har råd til å miste: arbeidspla­sser og trygg mat. Det er en god stund siden den svenske regjeringe­n ga beskjed om at fellesskap­et ville stille opp med ressurser for å skaffe og frakte fram fôr og kunne takle de store økonomiske tapene.

Arbeiderpa­rtiet har over flere uker krevd at denne beskjeden må i komme i Norge for å unngå stor slakt. Faerre dyr kunne vaert sendt til slakt og risikoen for langvarige konsekvens­er i større grad redusert dersom regjeringe­n hadde gitt en tidlig forsikring om at midler kommer. Risikoen for matproduks­jonen vår øker, på grunn av Høyre og Frps negative holdning til å iverksette nødvendige tiltak nå. Klima i krise krever handlekraf­t

Det er tankevekke­nde at Venstre, Høyre og Frp har vaert så slappe i møte med tørken. Et klima som blir varmere, mer ekstremt og uforutsigb­art krever tvert i mot handlekraf­t fra oss som folkevalgt­e og forståelse for hvilke verdier vi må forsikre sammen. Det får konsekvens­er for folks framtidige trygghet at regjeringe­n er så sein når praktiske klimaprobl­emer kommer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway