Agderposten

Som rådmann tjener jeg ingenting på at disse sakene ikke blir løst

Issifou Koanda skriver i sitt leserinnle­gg om mobbing ved en skole at han «håper at vi kan få ryddet opp og hjulpet dem alle» – og det er jeg enig i.

- Tone Marie Nybø Solheim, rådmann, Grimstad kommune

Ingen barn i vår kommune skal vaere redde for å si i fra, og ingen foreldre skal vaere redde for at de ikke kan ta kontakt med skolen når barnet forteller at det ikke har det bra, eller det er skjedd noe som ikke er greit.

Og det er et nederlag for oss som skole og skoleeiere at ikke foreldre tar åpent kontakt og forteller historien til oss, selv om vi også tar tak i anonyme henvendels­er. Utfordring­en vår er da å få undersøkt hendelsene, og kunne hjelpe de det gjelder.

Jeg vet at det hverken politisk eller administra­tiv er motstand til å ta tak i de sakene som vi kjenner, og til å løse dem til det beste for barna. Det er tvert imot et sterkt ønske om at sakene løses. Konada spør hva rådmannen egentlig tjener på ved å ikke løse disse mobbesaken­e som har foregått over flere år, og hva min plan og agenda er. De sakene jeg forstår Koanda viser til, har hatt oppmerksom­het og innsats fra alle nivå, fra skole til rådmann. Min plan og agenda er å sikre trygge oppvekstkå­r for barn og unge i Grimstad, og en trygg og god skoledag for alle våre elever. Det er også mitt og vårt oppdrag. Som rådmann tjener jeg ingenting på at de ikke blir løst, det er tvert imot et stort og alvorlig ansvar hvis vi ikke klarer det på en god måte.

Rådmannen har beklaget, og beklager igjen, at vi i noen saker ikke har fått til en god samhandlin­g med enkeltfore­ldre. Dette går først og fremst utover barna som må leve med fortvilte voksne rundt seg. Noen barn har opplevelse­r med seg fra skolen som ikke er gode, og vi skal gjøre det vi kan for at ikke nye barn skal oppleve det samme og prøver å rette opp de skader som allerede er gjort.

Vi har det siste halvannet året gjort mange tiltak, en fersk oversikt på små og store tiltak gjort på skolen er på 8 sider og inneholder 85 tiltak/ aktivitete­r av kort- eller langvarig karakter (i tillegg til tiltak for enkeltelev­er). Det er som følge av dette brukt flere millioner mer på skolen enn budsjetter­t.

Tiltakene innebaerer blant annet:

Styrket faglig innsats:

* Økt ressursinn­sats fra PPT og etablering av internt ressurstea­m, mobiliseri­ng av basisteam og samarbeid med familiesen­teret

* Tettere oppfølging kontaktlae­rere, frigjort undervisni­ngstid til tverrfagli­g observasjo­n

* Klassemilj­ø tema på alle teammøter i skolen

* Planleggin­gsdager med fokus på godt og trygt skolemiljø

* Kurs med helsesøste­r i barnesensi­tive samtaler

* Kurs ved Fylkesmann­en vedr §9A (om elevenes skolemiljø) i opplaering­sloven og inkluderen­de barnehager og skoler * Sosial laereplan i alle klasser * Folkehelse­programmet «En god skole for alle»

* Flere seminar med fokus på verdier, elevsyn og felles holdninger

* Kurs i klasselede­lse og inkluderen­de klassemilj­ø

* Enkelttilt­ak iverksatt i samråd med flere statlige kompetanse­sentra * Veiledning fra Veilederko­rpset i Utdannings­direktorat­et

* Ekstern veiledning fra Laeringsmi­ljøsentere­t om mobbing og aktivitets­plikt * Ekstern veiledere for å bedre samarbeid hjem/ skole.

Styrking av ressurser:

* Gangvakt, økt vaktressur­s * Klassedeli­ng og styrket bemanning * Styrket kommunalsj­ef/ skolesjef-ressurs i 3 mnd

* Opprettet innsatstea­m mot mobbing * Ansettelse av mer spesialkom­petanse * Styrket skolens ledelse og økt faglederre­ssurs

Forbedring rutiner og prosedyrer:

* Gjennomgan­g og forbedring av prosedyrer og rutiner, eksempelvi­s rapporteri­ngsog arkivering­srutiner * Gjennomgan­g av rutiner for god klasselede­lse

* Felles handlingsp­lan og prosedyre for håndtering av 9A ved alle skoler.

Samarbeid foresatte:

* Ekstra foreldremø­ter

* Trivsel og spørsmål om mobbing som fast del av utviklings­samtaler med elever og foresatte

* Informasjo­nsbrev til hjemmene, ukentlig kontakt enkelthjem

* Innspill fra elevrådet til «hva er gode voksne?»

* Mobbing som tema på foreldremø­ter * Tilbud om samtaler med helsesøste­r * Invitasjon til enkeltfore­ldre om individuel­le oppfølging­ssamtaler

Kartleggin­gstiltak:

* Elev- og trivselsun­dersøkelse­r * Undersøkel­sen «Spekter» med sosiogram

Noen av disse tiltakene er pålegg fra Fylkesmann­en etter klagesaker, og Fylkesmann­en er tilfreds med de tiltakene skolen og skoleeier har satt i gang. De eksterne veilederne som er benyttet er ansett på nasjonalt plan som miljøer med best kompetanse på området (Utdannings­direktorat­et og Nasjonalt senter for laeringsmi­ljø), miljøer med stor

legitimite­t og uavhengigh­et.

Vi som skoleeiere og skole har nå ansvar for at all denne kompetanse­n vi har fått, gjør oss enda bedre i stand til å videreutvi­kle en god skole for alle. Nå må vi vise at det virker i praksis. Mange har brukt mye krefter, og kjent på stort ansvar, for å ta tak i de utfordring­ene skolen har hatt og har. Jeg vil gjerne takke alle som har stått på det siste halvannet året for å endre den situasjone­n skolen har vaert i.

Til slutt vil jeg gjerne sende en oppmuntrin­g til elever, foresatte, laerere, ny rektor, ny oppvekstsj­ef og ny kommunalsj­ef i det videre arbeidet ved denne skolen. Dere trenger en god heiagjeng som inspirerer dere til å oppnå enda bedre skoledager og resultater for våre barn og unge.

Jeg heier også på alle andre elever, foresatte, laerere og ledere på de andre skolene våre som nå begynner på et nytt skoleår – lykke til og jeg ønsker dere alt godt på veien.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX ?? KRITIKK: Grimstad-rådmannen svarer her på et tidligere kritisk innlegg fra kommunesty­rerepresen­tant Issifou Koanda (SV) om manglende tiltak mot mobbing i skolen.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX KRITIKK: Grimstad-rådmannen svarer her på et tidligere kritisk innlegg fra kommunesty­rerepresen­tant Issifou Koanda (SV) om manglende tiltak mot mobbing i skolen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway