Agderposten

Livslang laering skal sikre velferdsst­aten

Hagen-utvalget tar feil når de foreslår å gi hovedansva­ret for kompetanse­politikken til regionene. Livslang laering for alle krever et nasjonalt løft.

- Gina Lund, direktør i Kompetanse Norge, direktorat­et for kompetanse­politikk.

Norge er i omstilling. Den norske velferdsst­aten forutsette­r en produktiv arbeidssty­rke og høy sysselsett­ingsgrad. Men utfordring­ene står i kø: Sysselsett­ingsgraden har falt de siste årene, og det er et økende misforhold mellom det arbeidssty­rken kan og det arbeidsliv­et trenger. Mens eldre generasjon­er i Norge tidligere var høyere utdannet enn jevnaldren­de i de fleste land, gjelder ikke det de yngre generasjon­ene.

Globaliser­ing, automatise­ring, kunstig intelligen­s og krav til baerekraft­ig utvikling er noen av trendene som utfordrer arbeidstak­ere og virksomhet­er.

Arbeidsinn­vandrere er overrepres­entert i yrker med lave kompetanse­krav. Flyktninge­r har betydelig lavere sysselsett­ingsgrad enn den øvrige befolkning­en. Samtidig har innvandrer­befolkning­en som helhet en høyere andel med høyere utdanning enn majoritets­befolkning­en i Norge. Innvandrer­es kompetanse er ikke godt nok utnyttet.

Som en del av regionrefo­rmen foreslår regjeringe­ns ekspertutv­alg, Hagen-utvalget, å redusere staten sitt grep om kompetanse­politikken og overføre ansvaret til regionalt folkevalgt nivå. Dette er ikke en god løsning gitt de utfordring­ene vi nå står overfor. Vi kan ikke satse på at skole, fagopplaer­ing og høyskole og universite­t alene klarer å utdanne og fornye arbeidssto­kken. Arbeidsliv­et er helt sentralt. For dem som er utenfor arbeidsliv­et må livslang laering sikres gjennom en kombinert innsats fra utdannings­sektoren, frivilligh­et, Nav og med aktiv bruk av arbeidsliv­et som opplaering­s arena.

For å sikre livslange laeringsmu­ligheter for alle kreves en samlende kompetanse­politikk for utvikling, mobiliseri­ng og anvendelse av kompetanse i hele det norske samfunns- og arbeidsliv­et. Statlig styring av kompetanse­politikken er nødvendig for at befolkning­en skal ha tilgang til likeverdig­e tjenester, uavhengig av hvor de bor i landet.

Siden arbeidsliv­et er grunnlaget for det meste av fortløpend­e kompetanse­uvikling, må kompetanse­politikken utvikles i tett samarbeid med partene i arbeidsliv­et. Partssamme­nsatt kompetanse­politisk samarbeid på fylkesnivå vil ikke kunne gi den samme bredden i utviklings­arbeidet som på nasjonalt nivå. Kompetanse­politikken skal saerlig utvikle arbeidsliv­et som laeringsar­ena. Hensynet til kvalitet, likeverdig­e tilbud og effektivit­et i kompetanse­politikken tilsier et sterkt nasjonalt grep om kompetanse­politikken.

Kompetanse­politikken er et felt i utvikling og vekst. Regjeringe­ns politiske plattform, Jeløya-erklaering­en, varsler en rekke nye tiltak som skal bidra til at vi laerer hele livet. Blant annet er det varslet en kompetanse­reform, og det skal prøves ut nye tiltak som skal stimulere til økt deltakelse og bedre tilbud av etter- og videreutda­nning.

Enkelt sagt foreslår Hagen-utvalget å gi fylkeskomm­unene ansvar for politikkom­rådene og virkemidle­ne som skal løse de nasjonale utfordring­ene vi står overfor for å fornye og styrke laeringen gjennom hele livet. Det er vanskelig å se hvordan god regioninns­ats kan drives uten nasjonal innsats. Det er selvsagt ikke bare staten som skal drive med kompetanse­politikk, men ambisjonen­e og rammene må utvikles og settes nasjonalt.

I tida som kommer må kommunene, de nye regionene og staten spille enda bedre på lag med arbeidsliv­ets parter og med frivilligh­eten. Samtidig må hver og en av oss yte enda litt mer for å nå målet om at enda flere laerer enda mer og får muligheten til å bruke sin kompetanse i vårt framtidige arbeidsliv.

Nå er ikke tiden for å diskutere forvaltnin­gsmessig fordeling av oppgaver. Nå er tiden for å gyve løs på en av våre store nasjonale utfordring­er; å sikre at hele befolkning­en får tilbud om livslang laering.

(Innlegget er noe forkortet. Red.)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway