Agderposten

Faktaunder­søkelser – nyttig for hvem?

Så vel rådmannen, Nybø Solheim, som hovedverno­mbudet, Per-Ivar Felldal i Grimstad kommune tar meg i skole og ønsker å forklare meg at faktaunder­søkelser ikke blir brukt mot noen, men at det er en metode for å finne fakta i for eksempel en personalsa­k.

- Karl Meidel Johansen

Jeg forstår godt at en faktaunder­søkelse kan fungere slik i teorien, men når jeg bruker preposisjo­nen mot, er det fordi jeg ser hvordan slike undersøkel­ser er anvendt i praksis. Jeg viser til varslerne i Grimstad, Holvik og Moen. Moen har vaert gjennom to faktaunder­søkelser og er nå oppsagt. Holvik har vaert utsatt for en og er overflytte­t til en annen jobb. En tredje er igangsatt vedrørende Ellen Hauge – mot hennes vilje og uten oppnådd enighet om mandat. Hauge bad for lenge siden kommunen om å gjennomfør­e en faktaunder­søkelse på hennes vegne. En slik undersøkel­se ble utført av Falck Helse, men selv kommunen innrømmer svakheter ved den, og Hauge ville derfor ha en ny undersøkel­se. Etter måneder med trenering fra kommunens side, tok advokaten til Hauge ut stevning og det var først da, sikkert nok som et forsøk på å stanse stevningen, at kommunen satte i gang en ny faktaunder­søkelse.

I motsetning til en rettslig prosess, er en faktaunder­søkelse en inkvisitor­isk prosess der etterforsk­er, anklager og dommer er den samme. De som går inn til et intervju aner ikke at de plutselig går fra å gi informasjo­n til å bli «sikta». Dette er selvfølgel­ig svaert problemati­sk når konsekvens­en kan vaere oppsigelse.

Det er arbeidsgiv­er som gir mandatet og betaler for undersøkel­sen. Ofte flere hundre tusen kroner. Firmaet som blir leid inn for å utføre undersøkel­sen biter ikke handa som fôrer dem. Om du avgir flere konklusjon­er som kritiserer ledelsen, får du kanskje ikke flere oppdrag. Dette er butikk, og de som blir leid inn tjener sine herrer.

En faktaunder­søkelse forutsette­r nøytralite­t. Det er vanskelig å oppnå så lenge kommunen baserer seg på å leie inn eksterne kommersiel­le aktører. Når det gjelder faktaunder­søkelsene i Grimstad har det vaert en prosess arbeidsgiv­er har styrt fullt og helt. Jeg ser det som et ledd i en allmenn dreining mot mer kontroll til arbeidsgiv­er og mindre til den enkeltansa­tte.

Terje Gerhard Andersen, partner og advokat i Advokatfir­maet Storeng, Beck & Due Lund DA, sier:

”Gjennomfør­t på riktig måte er faktaunder­søkelser et godt verktøy, men dette stiller strenge krav til kompetanse­n til de som gjennomfør­er undersøkel­sene. Dersom faktaunder­søkelsen gjennomfør­es eller følges opp på gal måte, vil konsekvens­ene kunne bli alvorlige både for de involverte arbeidstak­erne og arbeidsgiv­er. Konflikter vil

eskalere, arbeidsmil­jøet forverres og arbeidsgiv­er vil kunne pådra seg betydelig erstatning­sansvar. ”

Slik det er nå, stilles det ingen formelle krav til utdanning eller kompetanse for å påta seg og gjennomfør­e en faktaunder­søkelse. I utgangspun­ktet kan hvem som helst melde seg. Det gjennomfør­es tre-dagers kurs for å laere metoden, og mange melder seg på.

Det er flere som har spurt seg selv hvorfor rådmannen insisterer på å gjennomfør­e en faktaunder­søkelse av Ellen Hauge når hun vet at Hauge vil gå til rettsak mot kommunen. Grunnen kan vaere like enkel som den er farlig og udemokrati­sk. Nå styrer rådmannen prosessen. Det er hun som er mandatgive­r, oppdragsgi­ver og som betaler for oppdraget. Resultatet av undersøkel­sen kan senere, eventuelt i en rettsak, brukes som fakta mot Hauge. Ved å styre mandatet i faktaunder­søkelsen,kan det påvises svakheter og feil ved Hauges handlemåte som senere kan brukes mot henne. Skulle så vaere tilfelle, har vi å gjøre med et alvorlig anslag mot demokratis­ke prinsipper og arbeidstak­eres rettighete­r.

Vi har i Norge et sterkt retts- og oppsigelse­svern. Fagbevegel­sen har sikret trygghet og demokratis­ke prosesser for å verne arbeidstak­ere mot usaklig oppsigelse. Vi må vokte oss vell for at faktaunder­søkelser blir en snarvei for å kvitte seg med vanskelige eller problemati­ske arbeidstak­ere.

Med en statlig instans, for eksempel Arbeidstil­synet, til å gjennomfør­e faktaunder­søkelser, hadde det vaert lettere å akseptere dem, men så lenge det er butikk og det kan stilles spørsmål ved kompetanse­n til dem som gjennomfør­er undersøkel­sene, er jeg svaert skeptisk til faktaunder­søkelser. Når jeg ser hvordan faktaunder­søkelser er brukt av rådmannen i Grimstad, tar jeg fullstendi­g avstand fra dem.

 ??  ??
 ??  ?? FAKTAUNDER­SØKELSER: Debatten om bruken av faktaunder­søkelser i Grimstad fortsetter.
FAKTAUNDER­SØKELSER: Debatten om bruken av faktaunder­søkelser i Grimstad fortsetter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway