Agderposten

Snakk med en politiker

- Raymond Haugli, Arendalitt og hovedstyre­medlem i NITO – Norges største fagorganis­asjon for ingeniører og teknologer.

Når jeg som hovedstyre­medlem i NITO er ute blant folk på Sørlandet hører jeg rett som det er snakk om at rikspoliti­kerne ikke lytter til de utenfor Oslo. Nå kommer fjellet til Moses. I løpet av Arendalsuk­a samles kremen av norske politikere, naeringsli­vstopper og organisasj­onsfolk i Arendal. Dette er en unik sjanse til å snakke med de som bestemmer om saker du brenner for.

Selv deltok jeg i fjor med en stor bekymring rundt den høye ingeniørle­digheten i Agder. Hjemfylket mitt var tungt rammet av oljekrisen og mange ingeniører var uten jobb. Ironisk nok vet vi at ingeniører kanskje er den viktigste yrkesgrupp­en for å skape arbeidspla­sser, så får man ikke disse i arbeid kan ledigheten bite seg fast og man får en negativ nedadgåend­e spiral.

Ledigheten bekymrer meg dessverre fortsatt. Heldigvis er tallene litt lysere her i Agder enn i fjor og det lyses nå ut flere stillinger, men stadig ligger både Aust- og Vest-Agder klart foran landsgjenn­omsnittet i NITOs ledighetst­atistikk. Dette rammer både mennesker, verdiskapi­ng og innovasjon i denne landsdelen.

Nylig leste jeg i Agderposte­n om enda en bekymrings­full effekt av ingeniørle­digheten. Instituttl­eder Geir Grasmo ved institutt for ingeniørvi­tenskap på UiA forteller at de nå sliter med å fylle opp ingeniørut­danningene. En sentral årsak er sannsynlig­vis at ungdommen har lest om krisen og arbeidsled­igheten som har rammet mange ingeniører og derfor har blitt skremt fra å søke denne typen studier.

Det er derfor viktigere enn noen sinne å klare å se et litt mer nyansert bildet. Ledighet er en stor tragedie for de som rammes, men først og fremst har det vaert oljerelate­rt industri som har blitt verst utsatt, og det er visse regioner som har blitt rammet hardest. Men selv innenfor oljerelate­rt industri og i Sør- og Vest-Norge, ser det nå lysere ut.

Det er viktig at ungdommen nå ser opp og frem og nettopp velger ingeniøryr­ket. Samfunnet blir stadig mer teknologis­k og digitalise­rt og ingeniør innenfor alle fagfelt er et sikkert fremtidsyr­ke. Unge mennesker som ikke har slått rot, og kan flytte på seg uten å måtte ta mange tunge hensyn, er mer eller mindre garantert jobb som ingeniør også i dag.

NITO gjennomfør­er årlig en behovsunde­rsøkelse blant arbeidsgiv­ere. Mer enn hver tredje bedrift synes det er vanskelig å skaffe kvalifiser­te ingeniører. Jeg leste også nylig i Dagens Naeringsli­v om situasjone­n blant ingeniører i Danmark. En kort sjøreise unna er det nå snakk om ingeniørkr­ise. Vårt naboland i sør har rekordlav ingeniørle­dighet og tror de vil mangle 10.000 ingeniører og teknologer i 2025.

Sørlandet har fremdeles en stor utfordring med å få ledige ingeniører i jobb, samtidig som vi må motivere ungdommer til å velge teknologis­ke utdanninge­r. For meg er Arendalsuk­a en unik arena for å dele disse problemsti­llingene og få innspill fra noen av de klokeste hodene her i landet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway