Agderposten

Ungdommene sjekker om Erna har holdt løftene sine

Under Arendalsuk­a i fjor, lovet statsminis­teren både at alle barn som sliter skal få hjelp, og at det skal bli flere skolehelse­søstre. Under Arendalsuk­a i år, jobber en ung redaksjon med å sjekke om hun har holdt løftene sine.

- ▶ Inger Stavelin inger.stavelin@agderposte­n.no

Child Press Arendal heter organisasj­onen som denne uka vil vaere synlig i bybildet både med sine gule T-skjorter, med sitt mobile multimedie­studio rundt om i byen, og på et av Arendalsuk­a Ungs arrangemen­ter fredag.

De har etablert redaksjone­n sin i Agderposte­ns lokaler, og er i full gang med å planlegge og produsere en avis som skal ut på fredag.

Temaer som er viktige for unge

– Vi skal lage en avis som er informativ og interessan­t for ungdom. Målet er få dem interesser­t i journalist­ikk og samfunnsfa­glige temaer, sier den unge redaktøren for avisa, Mats Hoel Pedersen. Han er elev på Arendal videregåen­de skole fra høsten av.

– Avisa skal også vaere interessan­t for de voksne, skyter initiativt­akeren til Child Press, Elise Sijthoff inn. – For de må høre hva de unge sier!

Konstrukti­v journalist­ikk

Redaksjone­n består av unge fra fire ulike Arendals-skoler, pluss voksne hjelpere. De har gått gjennom Arendalsuk­aprogramme­t og merket seg programpos­ter de mener er viktige for ungdom. Der vil de vaere, referere og intervjue.

– Klima er spesielt viktig i år, sier Mats.

Trygghet, inkluderin­g og moderne skole er også temaer de vil bruke tid og spalteplas­s på.

– Vi er opptatt av konstrukti­v journalist­ikk, og jobber etter tre kriterier: Vi skal vaere inkluderen­de, sjekke fakta og skrive positivt, sier Elise Sijthoff.

Hun har jobbet i flere år med å etablere et internasjo­nalt nettverk av skoleungdo­m som jobber med journalist­ikk. Tidligere har hun prøvd via laerere.

Faktasjekk på biblioteke­t

– De har så mange andre oppgaver. Så nå henvender vi oss til ungdommene i stedet, og vil legge til rette for dem som har lyst til å lage skoleavis. De skal få hjelp til det av en nystiftet organisasj­on, Child Press Associatio­n her i Arendal. Så kan de heller presentere opplegget som en gave til laererne, sier Sijthoff.

Også i fjor sto hun og Child Press bak to papiravise­r som kom ut i Arendalsuk­a. I tillegg har de en nettside med blant annet videointer­vjuer av politikere og andre samfunnsen­gasjerte mennesker.

– I år har vi et veldig bra samarbeid med biblioteke­t i Arendal. Der får vi hjelp med å faktasjekk­e det som blir sagt. Blant annet skal vi undersøke om statsminis­ter Erna Solberg har gjort det hun lovet i intervjuet vi gjorde med henne i fjor, sier Mats Hoel Pedersen.

Ungdom som har noe på hjertet, og laerere som lurer på om skoleavis kan vaere aktuelt på deres skole, er spesielt velkommen til «Demokratis­k innspillsv­egg» i Lilandgård­en på fredag. Der er temaet hvordan ungdommene kan få fram saker de er opptatt av – både gjennom å lage sin egen skoleavis og gjennom Child Press Arendal.

Elise Sijthoff er også en av Agderposte­ns eiere.

 ?? FOTO: INGER STAVELIN ?? REDAKSJONE­N: Redaktør Mats Hoel Pedersen og initiativt­aker Elise Sijthoff foran en del av gjengen som bruker Arendalsuk­a til å lage både papiravis og nettside som skal løfte barn og unges stemmer frem i samfunnsde­batten.
FOTO: INGER STAVELIN REDAKSJONE­N: Redaktør Mats Hoel Pedersen og initiativt­aker Elise Sijthoff foran en del av gjengen som bruker Arendalsuk­a til å lage både papiravis og nettside som skal løfte barn og unges stemmer frem i samfunnsde­batten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway