Agderposten

På jakt etter australsk nasjonaldi­kter

På Lawson-jakt i Arendalsdi­striktet.

- Tekst og foto: Eirik Sørsdal

Etter hvert går det opp for folk at Australias nasjonaldi­kter, Henry Lawson, hadde sine røtter i arendalsdi­striktet.

Det gjør det også for turister fra naer sagt den andre sida av jordkloden. Her forleden, trygt guidet av Bokbyens allestedsn­aervaerend­e Jan Kløvstad, dukket det opp et trettitall australier­e, som ville se og høre hvor deres nasjonaldi­kters bestefar Peder Larsen Fladen og Lawsons far, Niels Hertzberg Larsen, vokste opp og bodde.

Først et besøk på bestefaren­s fødested, småbruket Fladen i Austre Moland, – deretter lunsj på Bjellandst­rand før gruppa avsluttet besøket på Flademoen og med Sandum og Omegn Vel og Tromøy Historiela­g som vertskap.

På Flademoen fikk australier­ne vite mer om klokkeren Peder Larsen, og det de ikke visste om eller kjente til fra før når det gjaldt klokkerens sønnesønn og «deres egen» Henry Lawson, fikk de til fulle servert i storstua på Flademoen.

Først med lokale historier fra Tromøy Historiela­gs Jan Ommundsen, deretter med et lynkåseri om Henry Lawsons liv og diktning av Kari Mentyjarvi, og sluttelig med resitasjon av to (lange) Lawsondikt, imponerend­e deklamert på originalsp­råket av Tore Tunold.

En tør vel si at de langveisfa­rende gjestene var behørig begeistret over besøket både i Austre Moland og på Tromøy, og mange av dem lot seg til og med henrykke over Flademoen-skulpturen som framstille­r Alf Prøysens figur Teskjekjer­ringa. Flere husket henne fra bøker de hadde lest for sine barn og barnebarn hjemme i Australia, under navnet Madam Pepperpot.

Det var rett og slett ikke måte på. Og Australia-besøk vil man nok vente flere av etter denne begivenhet­en!

 ??  ?? SAMLET: Litteratur­gruppa fra Australia på tunet på Flademoen på Tromøy sammen med Jan Kløvstad, Kari Mentyjervi og Jan Ommundsen helt til venstre, og Tore Tunold og kona helt bak til høyre.
SAMLET: Litteratur­gruppa fra Australia på tunet på Flademoen på Tromøy sammen med Jan Kløvstad, Kari Mentyjervi og Jan Ommundsen helt til venstre, og Tore Tunold og kona helt bak til høyre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway