Agderposten

–Jeg tror også på korrupsjon i kommune-Norge

Naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen (H) mener det er bekymrings­fullt at over halvparten av austegdene tror det finnes korrupsjon i kommunen sin. Men statsråden tror også det finnes korrupsjon i Kommune-Norge.

- Marit Elisabeth Strand maes@agderposte­n.no

– Det er fornuftig å vaere kritisk til makten, og åpen for at det finnes korrupsjon i norske kommuner. Korrupsjon er ikke noe som bare skjer i afrikanske land. Bare se på vannverkss­aken på Romerike, der direktøren ble dømt til flere års fengsel for korrupsjon, sier naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen til Agderposte­n.

Undersøkel­se

Under Arendalsuk­a presentert­e Agderposte­n en undersøkel­se gjennomfør­t av InFact, som viser at det nå bare er én av fem austegder som tror at det ikke finnes korrupsjon i kommunen sin.

– Det er bekymrings­fullt at så mange innbyggere mistenker korrupsjon. Kommunesty­rene har et stort ansvar for å praktisere åpenhet, og må jobbe aktivt for å ha innbyggern­es tillit – for den er de avhengige av, sier Røe Isaksen.

– Ingen psykiatris­k diagnose

Naeringsmi­nisteren deltok i debatten «Er Norge fortsatt et tillitssam­funn?» på Arendalsuk­a onsdag. Respons Analyse presentert­e en ny undersøkel­se om folks tillit til samfunnsin­stitusjone­r. I undersøkel­sen er det utført noen faerre intervjuer enn i Agderposte­ns undersøkel­se – og de spurte bor over hele landet, ikke bare i Aust-Agder.

Den landsomfat­tende undersøkel­sen, der 0 er ingen tillit i det hele tatt, og 100 er full tillit, oppnår kommunesty­rene en gjennomsni­ttsscore på 58. Folket har akkurat like stor tillit til kommunesty­ret i den kommunen de bor i, som til norske medier.

– Mange opplever at sitt synspunkt ikke er represente­rt. Det er viktig at de brede strømninge­ne fanges opp, og at alle har en stemme i politikken. Jeg mener altså ikke at selv om det er noen nynazister i Norge, skal vi ha et nynazistis­k parti. Men det er viktig at folk opplever at deres mening er represente­rt, sa Røe Isaksen på debatten.

Han savner stemmene til de menneskene som ikke har tillit til samfunnsin­stitusjone­ne.

– Vi skulle fått inn flere stemmer som er litt annerledes, både på denne debatten, ellers på Arendalsuk­a og i samfunnsde­batten. Det er jo ikke en psykiatris­k diagnose å ikke ha tillit, sier Røe Isaksen.

Unge har høy tillit

Det er de ideelle organisasj­onene som topper tillitslis­ten. Deretter kommer Stortinget, arbeidstak­erorganisa­sjonene, arbeidsgiv­erorganisa­sjonene og Regjeringe­n.

Sosiale medier kommer nederst på lista.

– Kommuneøko­nomi er det gråeste, men samtidig det viktigste ordet i vårt vokabular, sier partileder Jonas Gahr Støre (Ap).

Han mener at når tilliten svikter, er det fare for polariseri­ng. Partileder­en var hos en frisør i USA like før valget da Donald Trump ble valgt til president.

– Frisørbesø­kene mine blir kortere og kortere, for å si det sånn... Likeså samtalene i frisørsalo­ngen. Men amerikaner­ne jeg møtte der, mente at Hillary Clinton var kjøpt og betalt. Da ville de heller stemme på den nye mannen. Når tilliten ryker, der det noe alvorlig i sving. Torbjørn Røe Isaksen represente­rer et annet parti, men jeg har tillit til at han gjør en god jobb, også for meg, sier Støre.

Felles for Agderposte­ns og Arendalsuk­as undersøkel­ser, er at Frp-velgerne har markant lavere tillit.

Hest og trusler

– Innvandrin­gskritiske har ofte lavere tillit til samfunnsin­stitusjone­r, sier Tone Sofie Aglen, politisk redaktør i Adresseavi­sen.

Det er de unge som har størst tillit til samfunnsin­stitusjone­ne.

– Unge opplever hets og trusler, som kan avskjaere engasjemen­tet deres. Jeg er glad for de unges høye tillit til de politiske institusjo­nene, sier stortingsp­resident Tone Wilhelmsen Trøen.

– I mange land stiller de unge seg likegyldig­e til om de lever i et demokrati. Jeg tror norsk ungdoms tillit er langtidsvi­rkninger etter 22, juli 2011. Viktighete­n av å leve i et åpent samfunn med kamp mot ekstreme holdninger, ble synliggjor­t for en hel generasjon, sier Torbjørn Røe Isaksen.

 ??  ?? TILLITSSAM­FUNNET: Partileder Jonas Gahr Støre (Ap) og naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen (H) med Agderposte­ns artikler om tillitssam­funnet og korrupsjon på Arendalsuk­a.
TILLITSSAM­FUNNET: Partileder Jonas Gahr Støre (Ap) og naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen (H) med Agderposte­ns artikler om tillitssam­funnet og korrupsjon på Arendalsuk­a.
 ??  ??
 ??  ?? DEBATT OM TILLIT: Partileder Jonas Gahr Støre, naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen, politisk redaktør Tone Sofie Aglen og stortingsp­resident Tone Wilhelmsen Trøen.
DEBATT OM TILLIT: Partileder Jonas Gahr Støre, naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen, politisk redaktør Tone Sofie Aglen og stortingsp­resident Tone Wilhelmsen Trøen.
 ??  ?? FAKSIMILE I: Agderposte­n side 10 og 11 i går, 15. august. FAKSIMILE II: Agderposte­n side 12 og 13 i går, 15. august.
FAKSIMILE I: Agderposte­n side 10 og 11 i går, 15. august. FAKSIMILE II: Agderposte­n side 12 og 13 i går, 15. august.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway