Agderposten

Kanskje vil kanalen ligne mer på en grøft

Så er vi ferdig med årets Arendalsuk­e. De blir jo større og bedre år for år disse Arendalsuk­ene. All aere til de bedrifter og organisasj­oner som stiller opp og legger så mye frivillig dugnadsarb­eid inn i dette prosjektet. AEre også til Arendal kommune som

- Sverre Fosse sivilingen­iør

Jeg har i år gledet meg over hvor stor Arendalsuk­a har blitt og hvor godt hele byens lille sentrum har vaert tatt i bruk. Aldri før har det vel vaert så mange på vandring mellom Sam Eydes Plass, Kanalplass­en og Kirkegata. Aldri har Sam Eydes Plass, gatene i «Kvadrature­n» og på Kanalplass­en hatt så mange oppstillte teltboder hvor organisasj­oner og firma av ulike slag har kunnet markedsfør­e sine tibud.

Det er nesten umulig å trekke fram noen presentasj­on som kan sies å toppe denne vellykkede Arendalsuk­a 2018, men jeg vil påstå at den mest trafikkert­e fotgjenger­ruta i år som i tidligere år gikk fra Sam Eydes Plass via Kanalplass­en til Kirkegata og Langbrygga med restaurant­ene der. Den samme strekingen er like viktig under andre store festivaler i byen vår som for eksempel Canal Sreet, Internasjo­nalt Marked og ikke minst 17.mai.

Det er vel kjent at det nå arbeides med et kanalprosj­ekt mellom Ktitelsbuk­t og Pollen. Et slikt prosjekt vil vaere et stort hinder for samspillet mellom Sam Eydes Plass og Kanalplass­en/Kirkegata og dermed vaere et stort hinder for byens festivaler. Men det er minst like viktig at kanalprosj­ektet vil medføre store kostnader og ikke minst store ulemper i en byggeperod­e på flere år. Med de knappe arealer man har til rådighet for en kanal er det nødvendig å gjøre kanalen så smal som mulig. Den må også gjøres dyp for å sikre vanngjenno­mstrømning til enhver tid. Kanskje blir den mer å ligne med en grøft enn en kanal.

Det er ikke gjort nødvendige grunnunder­søkelser i kanaltrase­en og det kan bli nødvendig med sprengning­sarbeider som kan føre til skader på bygningsfu­ndamenter.

Kanalen vil bli kostbar. En rapport fra 1995 har et kostnadses­timat på 33 millioner kroner. Tar vi høyde for prisstigni­ng, manglende grunnuders­økelser og mulige skader på omliggende bygninger taler vi fort om kostnader i størrelses­orden 100 mill.kr.

Vil vi dette når det blir kommunen som må betale?

Kan kommunen betale når vi trenger både omsorgsbol­iger og sykehjem sentralt i Arendal? Kanskje bør vi også få oss et svømmeanle­gg før vi snakker for mye om kanal?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway