Agderposten

Stadig faerre får lykken til å vare

Emma K. Salicath (31) og Håkon J. Nakling (33) var ett av parene som fikk 18.08.18 som bryllupsda­g. De ga hverandre sitt ja i et fylke der flere går fra hverandre enn gifter seg.

- ▶ Inger Stavelin inger.stavelin@agderposte­n.no

Emma K. Salicath og Håkon J. Nakling var et av mange par som valgte den fine datoen 18.08.18 for sitt bryllup. Men for stadig flere austegder ender bryllupsly­kke i skilsmisse: De siste fem årene har Aust-Agder hatt flere skilsmisse­r og separasjon­er enn vielser.

Attende i åttende atten ble kjaerlighe­tsdatoen framfor alle i HumanEtisk Forbunds oppsummeri­ng av bryllupsår­et 2018. Selv om noen har tenkt å gifte seg senere i høst, er bryllupsse­songen i ferd med å avsluttes for i år.

63 vielser på én dag

På landsbasis hadde Human-Etisk Forbund 63 vielser på den letthuskba­re datoen sist lørdag. Tre av dem foregikk i Aust-Agder, og Emma og Håkon var ett av parene.

– Vi hadde egentlig ikke tenkt over at det var noe spesielt med datoen før en venninne påpekte det. Men da syntes vi jo selvfølgel­ig at det var moro. Det er en dato som er enkel å huske – for både brud og brudgom! sier Håkon Nakling.

Kommunene har overtatt

Det nye med bryllupsse­songen 2018, er at det ikke lenger er Tingretten som utfører de borgerlige vielsene. De har stort sett hatt rundt 120 vielser i året. Disse foregår nå i de enkelte Aust-Agder-kommunene. Vi har fått svar fra 13 av fylkets 15 kommuner, og de har til sammen 128 borgerlige vielser i år.

Ordførere, varaordfør­ere, rådmenn og andre er utpekt av kommunesty­rene til å vaere vigselsfol­k.

For Arendals ordfører Robert Cornels Nordli har jobben som vigsler vaert en fornøyelse:

– Veldig hyggelig! Utrolig fin måte å møte både våre egne innbygger og andre på, sier han.

Fra unge til pensjonist­er

For også par som ikke bor i kommunen har bedt om å få gifte seg her. I alt er 46 par blitt viet borgerlig av Arendal kommune i 2018, og 5 til har bestilt en seremoni før året er omme.

– Selve seremonien er ikke på mer enn rundt 15 minutter. Noen gjør mer ut av det, og har med både blomster og musikk, forteller fagleder Rune E. Guttormsen.

Han opplyser at parene har vaert fra ganske unge til pensjonist­er. De klart fleste har vaert hetero, men kommunen har også viet noen av samme kjønn.

Og brudefølge­ne har vaert fra bare de to hovedperso­nene til flere hundre, forteller Nordli.

Både inne og ute

– De fleste vielsene har vaert inne, enten på Det gamle rådhuset eller på mitt kontor. Det skaper vaerrest bekymringe­r for brudeparet. Men vi har også hatt vielser ute, blant annet på Gjestebryg­ga og på Hisøy Fort, sier ordføreren.

Både i kirkene og i noen av kommunene har det vaert vielser på den letthuskba­re attendedat­oen. Men vi har ikke funnet andre enn Human-Etisk Forbund som har registrert en utenomnorm­al interesse for akkurat denne lørdagen.

19.09.19 neste gang?

– Vi har hatt en veldig pågang i 2018, og bestilling­ene for 2019 har allerede begynt. Det blir kanskje 19.09.19 som peker seg ut da? sier Human-Etisk Forbunds fylkeslede­r Marianne Løge.

Men det er saerlig når de fine datoene faller i sommermåne­dene at det er rift om dem.

Human-Etisk Forbund har hatt mange ute-vielser.

– Vi har alltid en plan B i tilfelle dårlig vaer. Men i år har vi ikke hatt bruk for plan B i det hele tatt, sier Løge.

Større og mer avslappet

Human-Etisk Forbund i Aust-Agder har hatt 19 vielser i år, og har 3 bestilling­er til før året er omme. Hos dem har tallet gått opp de siste tre årene, med 14 i 2016 og 18 i fjor. – Ser du noen trender?

– Jeg har en følelse av at det blir flere store bryllup, men at de kanskje er litt mer avslappet. At flere ønsker å bruke bryllupsda­gen til å samle familie og venner, sier hun.

Emma Salicath og Håkon Nakling kan vaere et eksempel på det. De hadde 97 gjester da de feiret kjaerlighe­ten på sin egen øy, Langøy, utenfor Homborsund i Grimstad, forteller Håkon.

Ha dagen for seg selv

I den andre enden av skalaen finner vi Ann Schifte og Kjartan Osmundsen. De ble viet av ordfører Steinar Kyrvestad i Valle kommune i juli, og de ville ha akkurat denne dagen helt for seg selv. De hadde ikke engang forloverne med seg, men fikk to som jobber i kommunen til å stille som vitner, forteller Kjartan.

– Vi tar heller en fest med dem som vil en annen gang, sier han.

Men de hadde en spesiell brudepike med under vielsen, nemlig hunden Lady.

 ??  ??
 ??  ?? JA: Brudeparet Emma K. Salicath og Håkon J. Nakling var ett av parene som fikk en enkel bryllupsda­g å huske på: 18.08.18. Her vies de av Heidi Halvorsrud Arild i Human-Etisk Forbund på Langøya utenfor Homborsund.
JA: Brudeparet Emma K. Salicath og Håkon J. Nakling var ett av parene som fikk en enkel bryllupsda­g å huske på: 18.08.18. Her vies de av Heidi Halvorsrud Arild i Human-Etisk Forbund på Langøya utenfor Homborsund.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway