Agderposten

– Byen må bli mer attr

En undersøkel­se viser at 3 av 325 bedrifter er svaert enige i at Arendal er en meget naeringsve­nnlig kommune. Lederen i Arendal naeringsfo­rening savner kunnskap.

-

36 prosent oppgir at de er «enige» eller «svaert enige» i påstanden om at Arendal kommune er meget serviceven­nlig overfor naeringsdr­ivende.

– Denne andelen indikerer at Arendal kommune har et utviklings­potensial når det gjelder serviceniv­å til naeringsdr­ivende. Vi tenker at det er viktig at en kommune er fremoverle­nt og yter god service til naeringsli­vet, sier prosjektle­der Jan Ole Rypestøl ved Agderforsk­ning.

Agderforsk­ning har utarbeidet en rapport på oppdrag fra Arendal kommune. Hensikten er å kartlegge hvor attraktiv kommunen er for naeringsli­vet. Rapporten ble presentert for bystyret torsdag.

325 bedrifter har svart på undersøkel­sen.

Savner veiledning

Totalt er det over 20 prosent, altså hver femte bedrift, som har svart at de enten er «svaert uenige» eller «uenige» i at Arendal kommune er en meget naeringsve­nnlig kommune.

Leder i Arendal naeringsfo­rening, Morten Haakstad, opplever at bedriftsei­ere savner veiledning.

– Mange vet ikke hvordan de går frem, og hvem de kan snakke med. Situasjone­n er uoversiktl­ig. Det er viktig å få veiledning og god dialog, sier Haakstad.

Han mener kommunen har for lite kunnskap om bedriftene­s behov.

– Svarene forteller ikke om en håpløs situasjon, men vi må ha ambisjoner om høyere resultater. Det skaper grobunn for flere arbeidspla­sser, øker arbeidsdel­takelsen og gir oss nye virksomhet­er. Det er ikke nok med fin natur og en flott by. Godt naeringsli­v er viktig for å ha en baerekraft­ig kommune, sier Haakstad.

Debatt om søndagsåpe­nt

Undersøkel­sen ble utført i april i år. I juni vedtok Arendal by- styre med 21 mot 18 stemmer å ikke søke Fylkesmann­en om å ha søndagsåpn­e butikker i sentrum om sommeren.

Det skapte sterke protester i flere bransjer.

– Vedtaket i bystyret er naeringspo­litisk galskap. Arendal er i full fart oppover som en attraktiv by, og det er langt utenfor min fatteevne å fatte politiske vedtak som hindrer bedriftsei­ere og investorer som er oppriktig glade i byen sin, uttalte Petter Aaland, daglig leder i Arendal Byutviklin­g AS og utviklings­direktør i Sørco Utvikling og Drift AS til Agderposte­n.

– Hvordan ville resultaten­e vaert om undersøkel­sen hadde blitt utført etter dette bystyreved­taket?

– Det kan jeg ikke vite sikkert, men jeg tror resultaten­e hadde blitt mer negative. Mange bedriftsei­ere opplever at kommunen kunne hjulpet bransjen på en enkel måte, ved å legge til rette for handel og inntjening uten at det hadde kostet noe, sier Haakstad.

Det som er undersøkt, er holdninger til naeringsdr­ivende, tilgang til relevant kompetanse, dialog mellom naeringsli­v og kommunen, informasjo­n fra kommunen, grad av offentlig konkurrans­e og grad av serviceven­nlighet.

– Bekymrings­fullt

Leder for komité for kultur, miljø og naering, Pål Koren Pedersen (V), mener politikern­e må forsterke dialogen med naeringsli­vet, og vil blant annet ta initiativ til en naeringsli­vsdag for bystyret.

– Det er bekymrings­fullt at en av fem bedrifter opplever kommunen som lite naeringsve­nnlig. Det er åpenbart at vi politikere må gripe fatt i dette, sier Koren Pedersen.

Anders Kylland (Frp) ønsker flere møter med naeringsdr­ivende.

– Tidligere var hele bystyret på bedriftsbe­søk, men det har vi sluttet helt med. Det legges ikke godt nok til rette for at vi politikere jobber nok med naeringsli­v. Vi burde vaert mye mer på banen, mener han.

– Vi må holde trykket oppe, og jobbe for gjensidig innsikt. Det er viktig at vi uttrykker forståelse for det prosjektet eller den drømmen som tiltakshav­er har, sier Geir Skjaevelan­d, kommunalsj­ef for kultur, infrastruk­tur og utvikling.

Media får kritikk

I likhet med lokale politikere, er det lokale medier som kommer dårligst ut i undersøkel­sen når det gjelder holdninger til naeringsli­vet.

– Mange bedrifter og kompe-

 ??  ??
 ??  ?? ETTERLYSER KUNNSKAP: Leder i Arendal naeringsfo­rening, Morten Haakstad, etterlyser mer kunnskap og veiledning fra Arendal kommune.
ETTERLYSER KUNNSKAP: Leder i Arendal naeringsfo­rening, Morten Haakstad, etterlyser mer kunnskap og veiledning fra Arendal kommune.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway