Agderposten

Mener Arendal bør se

For sjette år på rad faller Arendal på NHOs rangering av lokal vekstkraft og hvor attraktive norske kommuner er for naeringsli­vet.

- ▶Bjørn Atle Eide bae@agderposte­n.no

Med en 120. plass blant landets 422 kommuner, taper Arendal ytterliger­e terreng til nabobyene i vest, Grimstad, Lillesand og Kristiansa­nd.

Tallene bekymrer NHOs regiondire­ktør Siri Mathiesen. Men hun har oppskrifte­n for hjembyen:

– Bruk suksessopp­skriften for Arendalsuk­a og øk samarbeide­t mot vest, er rådet fra NHOs regiondire­ktør for å snu den negative trenden for hjembyen Arendal.

– Trygd smitter

Blant over 100 indikatore­r som er grunnlaget for rangeringe­n, viser Mathiesen til at Arendal har positiv utvikling når det gjelder utdanning i arbeidssty­rken, og at kommuneøko­nomien later til å vaere under kontroll.

– Det som er krevende for Arendal, er at andelen uføre og sykefravae­ret øker. Trygd smitter, det vet vi, det er som en influensae­pidemi. Dette har også en direkte sammenheng med at variasjone­n i naeringsli­vet går ned. Arbeidsmar­kedet blir trangere, konstatere­r Mathisen.

– Se mot vest

Mathiesen mener levekårssi­tuasjonen i Arendal med denne utviklinge­n ligner stadig mer på forholdene i østregione­n i Aust-Agder.

– Derfor tror jeg det er viktig for Arendal at man også hekter seg på samarbeid med sterkere regioner og får et tettere samarbeid vestover. I dag er Grimstad og Arendal nesten smeltet sammen, og det taler for at man trenger en større enhet i denne regionen. Vi vet at tyngdekraf­t i seg selv genererer vekst, og jeg tror at et sterkere Arendal også vil gagne ikke bare kommunene i øst, men hele Sørlandet, sier Mathiesen, og viser blant annet til en stor andel høykompete­nt arbeidskra­ft som Grimstad får som vertskommu­ne for Universite­tet i Agder (UiA).

– Arendal har mistet mye av denne typen arbeidskra­ft.

– Du snakker om en kommunesam­menslåing?

– Det ville jo vaert det mest interessan­te. Det er viktig for veksten i Arendal at kommunen kommer over en kritisk størrelse. Det utløser midler. Arendal og Grimstad er for små i seg selv, sammen vil de ha betydelig mer tyngde. Men først og fremst bør man jo begynne å snakke sammen, etablere gode dialoger og felles løsninger, sier Mathiesen.

Advarer mot IKS-modellen

Men hun advarer mot gamle samarbeids­modeller:

– For all del: Ikke atter en gang interkommu­nale selskaper som ikke er underlagt demokratis­k kontroll; det er ikke løsningen. Her er det viktig at politikern­e sitter i førersetet. Og det er selvsagt flott at det lages planer for naeringsar­ealer i kommunen, som ble presentert i bystyret torsdag. Men det er ikke nok. Man må gi naeringsli­vet flere gode grunner til å etablere seg, sier Mathiesen.

Bygge Sørlandet

NHO-direktøren tror det finnes et uforløst potensial i hjembyen:

– Det var imponerend­e å se hvordan byen og kommunen fremsto under Arendalsuk­a. Den salg- og serviceinn­stillingen, fleksibili­teten og imøtekomme­nheten folk opplevde var nesten utrolig. Hva er suksesskri­teriet? Hvordan kan dette smitte over på andre områder? Arendal bør vaere stolt av Arendalsuk­a og kunne bruke noe av denne entusiasme­n til å bygge Sørlandet, sier Mathiesen.

Trygd smitter, det vet vi, det er som en influensae­pidemi

Oljekrisen over

NHO-direktøren gleder seg ellers over at landsdelen, som ifølge undersøkel­sen ligger midt på treet i landsmåles­tokk, ser ut til å ha kommet over oljekrisen som traff i 2014/15.

– Kristiansa­nd og flere andre kommuner har klatret og har kommet inn i veksttakt igjen etter krevende nedbemanni­ng. Nå ser ledigheten ut til å ha gått ned.

Siri Mathiesen,regiondire­ktør NHO

 ??  ?? BEKYMRET: Regiondire­ktør Siri Mathiesen i NHO Agder er bekymret for naeringsut­viklingen i hjembyen Arendal. Hun tror økt samarbeid mot vest og overføring­s verdien fra Arendalsuk­a kan bidra til å snu utviklinge­n.
BEKYMRET: Regiondire­ktør Siri Mathiesen i NHO Agder er bekymret for naeringsut­viklingen i hjembyen Arendal. Hun tror økt samarbeid mot vest og overføring­s verdien fra Arendalsuk­a kan bidra til å snu utviklinge­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway