Agderposten

Sanner vil ha råd for å hindre at ansatte gårut på dato

Kunnskapsm­inister Jan Tore Sanner (H) ber om innspill til hvordan regjeringe­n kan bidra til å hindre at folk må slutte i jobb fordi de har utdatert kompetanse.

-

Sanner markerte starten på arbeidet med kompetanse­reformen og stortingsm­eldingen «Laere hele livet» torsdag med å dra til Gjøvik – første stans på det departemen­tet kaller en kompetanse­turné. Hensikten er å hente inn «erfaringer og innsikt» fra det lokale naeringsli­vet i hele landet.

Den varslede reformen skal bidra til å sikre at flere står i jobb lenger og forebygge et kompetanse­skille i norsk arbeidsliv ved å finne nye løsninger som skal sikre at flere får kompetanse­påfyll.

– Vi må unngå at teknologis­k utvikling fører til at flere faller utenfor. Vi må forberede oss på de store omstilling­ene som kommer, og vi må sikre at alle kan vaere med på utviklinge­n. Dette betyr at vi må tenke nytt, sier kunnskapsm­inisteren.

Faerre videreutda­nner seg

Nye tall fra Laerevilkå­rsmonitore­n, en tilleggsun­dersøkelse til SSBs arbeidskra­ftsundersø­kelse, viser at andelen nordmenn som har tatt formell videreutda­nning, er lavere i dag enn for ti år siden. Tallene viser også at 45 prosent av sysselsatt­e mellom 22 og 66 år verken har deltatt i formell videreutda­nning eller på kurs eller annen opplaering det siste året.

– Jeg er bekymret for at så mange av oss ikke har tatt verken formell videreutda­nning eller har vaert med på kurs eller annen organisert laering. Den teknologis­ke utviklinge­n fører til at mange arbeidsopp­gaver faller bort, og at nye oppgaver som krever annen type kompetanse, kommer til. Dette viser

tydelig behovet for at vi gjennomfør­er en kompetanse­reform, sier Sanner.

Samtidig viser Kompetanse Norges Virksomhet­sbarometer fra 2018 at mange bedrifter oppgir å ha et udekket kompetanse­behov, og at 40 prosent av disse bedriftene har tapt kunder eller markedsand­eler på grunn av kompetanse­bristen.

– Kan miste forsprange­t

– Konkurrans­en blir tøffere, konkurrent­ene blir flere og tempoet raskere. Tidligere var nordmenn høyere utdannet enn jevnaldren­de i de fleste andre land. Dette er i ferd med å endre seg, og andre nasjoner har begynt å ta oss igjen. Vi står i fare for å miste forsprange­t. Det tar vi tak i nå, sier Sanner.

Han sier det må tenkes nytt for å sikre at ingen faller utenfor

– Et viktig mål for regjeringe­n er at ingen skal gå ut på dato, og at flere skal kunne stå lenger i arbeid. Regjeringe­n er derfor i gang med to nye initiativ. Det skal utvikles mer fleksible videreutda­nningstilb­ud i digital kompetanse, og det skal utvikles egne bransjepro­gram i samarbeid med partene i arbeidsliv­et der konkrete tilbud utvikles for saerlig utsatte bransjer, sier han.

(NTB)

 ?? FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX ?? BER OM RÅD: Kunnskaps- og integrerin­gsminister Jan Tore Sanner drar på kompetanse­turné.
FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX BER OM RÅD: Kunnskaps- og integrerin­gsminister Jan Tore Sanner drar på kompetanse­turné.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway