Agderposten

I sommer har jeg hatt lange samtaler med politiet om min sikkerhet - i jobb og privat

- Ragnar Theis Holvik, varsler av helsekjøps­aken

Det har i sommer vaert en rekke innlegg om Faktaunder­søkelser. Ikke uten grunn. Praktiseri­ngen av denne metoden i Grimstad kommune har satt rettssikke­rheten for varslere ut av funksjon.

Ordføreren hevdet i kommunesty­ret i desember, og har gjentatt det samme en rekke ganger siden, at setterådma­nnen bygde sin sak om erstatning for gjengjelde­lser på en Faktaunder­søkelse. Kommunesty­ret vedtok «ingen gjengjelde­lser». Problemet er bare det at jeg aldri har deltatt i noen Faktaunder­søkelse. Ordføreren og rådmannen, som begge ble «frikjent» for ulovlige gjengjelde­lser av setterådma­nnen, sprer usannheter.

Rådmannen har i

2017/18 neglisjert en rekke krav, blant annet fra min advokat, om å risikovurd­ere min situasjon og gjøre tiltak for et trygt arbeidsmil­jø uten gjengjelde­lser. I sommer har jeg på bakgrunn av varsling om kritikkver­dige forhold, hatt lange samtaler med politiet i Grimstad og Arendal om min sikkerhet – i jobb og privat. Rådmannen har vaert likegyldig. Politiet har tatt saken på alvor, noe jeg er svaert takknemlig for. Jeg har vaert tvunget til å be om å få en annen arbeidspla­ss enn rådhuset hvor jeg har arbeidet i 28 år.

Psykolog Ståle Einarsens

budskap er «det gode arbeidsmil­jø» uten trakasseri­ng og mobbing og metodisk arbeid med klager og varsler – Faktaunder­søkelser. Det paradoksal­e er imidlertid at innføring av Faktaunder­søkelser i Grimstad kommune skjedde med bruk av negative aktivitete­r Einarsen vil til livs.

Tilfeldig oppdaget jeg i september 2017 at kommunens HMS-systemansv­arlig, kvalitetss­jefen, 29.juni 2017 hadde sendt en klage på meg til rådmannen. Kvalitetss­jefen, en av de hovedansva­rlige for helsekjøps­aken, hevdet at mine påstander om gjengjelde­lse kunne vaere mobbing og trakasseri­ng av ledere i organisasj­onen. Kvalitetss­jefen anbefalte at det ble gjennomfør­t en faktaunder­søkelse om dette, og pekte på psykolog Ståle Einarsen.

Uken før dette skjedde mottok kommunen mitt krav om erstatning for ulovlige gjengjelde­lser etter varsling fra min advokat Birthe Eriksen. Min advokat krevde at rådmannen, ordføreren og varaordfør­eren ble erklaert inhabile for enhver befatning med saken. Vi anså rådmannen som hovedaktør for de ulovlige gjengjelde­lsene. 26.juni bestemte formannska­pet, gruppelede­re og rådmannen hvordan de ville gripe an erstatning­ssaken.

Det foreligger ikke

protokoll fra møtet 26.juni i fjor, slik vi ser er et gjentakend­e mønster. Bak lukkede dører, uten sakspapire­r og uten noen habilitets­vurderinge­r, fikk den inhabile rådmannen i oppdrag å rigge videre arbeid med gjengjelde­lsessaken og følge opp meg som sykmeldt.

Rådmannen grep sjansen de folkevalgt­e hadde gitt henne. Noen dager etterpå kom hun med forslag på omorganise­ring av varslere. Hun engasjerte KS advokat Winters fra sin tidligere arbeidspla­ss, og 6.juli hadde rådmannen sitt (trolig) første møte med Ståle Einarsen.

18.juli besvarer Rådmannen

henvendels­en fra kvalitetss­jefen, med kopi til kommunalsj­ef for støttetjen­estene og hovedverne­ombudet, med at hun «vil vurdere å gjennomfør­e faktaunder­søkelse over ferien…». Alle disse fire hadde, og har, gjengjelde­lsesmotiv i forhold til meg som varsler.

I lys av dens kontekst fremstår klagen fra kvalitetss­jefen til rådmannen som et forsøk på å snu saken fullstendi­g på hodet: det er varsleren som er problemet, ikke alvoret i varselet som kvalitetss­jefen var medansvarl­ig for! Kvalitetss­jefens rykter om mobbing fra undertegne­de, var muligvis et nyttig påskudd for introduksj­on av Ståle Einarsen?

3.august skrev rådmannen

avtale med Ståle Einarsen, Arbeidsmil­jøspesiali­stene AS, med en begrenset kostnad oppad til kroner 100.000.

19.august står det i en reportasje i Grimstad Adressetid­ene – «Rådmannen tar selvkritik­k». Rådmannen fortalte formannska­pet 17. august om sine samtaler denne sommeren med psykolog og arbeidsmil­jøekspert Einarsen, og sa bla:

«Det jeg ser, og som jeg ikke håndterte da det kom, var det brevet fra Ragnar Holvik som gikk til kommunesty­ret der han var varsler. Han hadde med det en varslingsg­runn i saken, men jeg har ikke håndtert det som en varslingsg­runn. Det må jeg ta tak i.»

Rådmannen fikk den

gangen skryt av de folkevalgt­e for sin nye, ydmyke tone. Det er imidlertid klanderver­dig at rådmannen ikke på noe tidspunkt har tatt kontakt med meg og beklaget. Handlet rådmannens «beklagelse» bare om å pynte egen fasade? Det er nemlig helt andre aktivitete­r enn beklagelse jeg har opplevd både forut for og fra august-17 til dags dato. Brevet rådmannen henviste til, som er mine varsler i helsekjøps­aken, har kommunen fremdeles ikke saksbehand­let!

I månedsskif­tet september-oktober holdt Ståle Einarsen foredrag for kommunens administra­tive ledere, formannska­pet, gruppelede­re og tillitsval­gte. Her fikk de innføring i hva Faktaunder­søkelser er og krav til gjennomfør­ing; blant annet om mandat, intervju, kontradiks­jon mv.

På kommunesty­rets møte

i desember introduser­te ordføreren setterådma­nnens sak, med at den bygde på en Faktaunder­søkelse. Men jeg må igjen gjenta; jeg har aldri deltatt i en Faktaunder­søkelse! Kan det ha påvirket utfallet av behandling­en at ordføreren ga et feilaktig bilde av saksfremst­illingen?

Dette er kortversjo­nen bak innføringe­n av Faktaunder­søkelser i Grimstad kommune, slik jeg kjenner den. Innføringe­n ble brukt til å manipulere de folkevalgt­e til å tro at saksdokume­ntet KS advokat Winters hadde skrevet for setterådma­nnen var tuftet på kvalitet. Sannheten er at setterådma­nnens arbeid er en tvers gjennom useriøs prosess og dokument, uten kontakt med Faktaunder­søkelses-kriteriene rådmannen og ordføreren da og nå forsøker å pakke PS 17/150.1 inn i. Jeg oppfatter at Ståle Einarsen ble kjøpt inn for å skape troverdig ideologi og legitimite­t for lysskye og

urettferdi­ge aktivitete­r.

I en innsynsbeg­jaering

har jeg bedt om å få tilsendt Faktaunder­søkelsen. Det har rådmannen og ordføreren nektet, uten henvisning til hjemmel. Det er vel ingen rapport å oversende.

Når jeg sommeren-17 ikke fikk informasjo­n fra min leder (rådmannen) om kvalitetss­jefens klage og rådmannens svar, ble jeg hindret i å ivareta mine interesser. Jeg anser forholdet som brudd på personoppl­ysningslov­en §§ 18 og 19. Aktivitete­ne som fire ledere med gjengjelde­lsesmotiv gjennomfør­te bak min rygg, er neppe forenlig med arbeidsmil­jølovens krav om vern av varsler og arbeidsgiv­ers aktivitets­plikt for trygt arbeidsmil­jø.

 ??  ?? VARSLER: Artikkelfo­rfatteren, Ragnar Theis Holvik. . Her med blomster og kort han fikk som takk og støtte etter at han sto frem som varsler i Grimstads helsekjøps­sak. . (Foto: Inger Stavelin)
VARSLER: Artikkelfo­rfatteren, Ragnar Theis Holvik. . Her med blomster og kort han fikk som takk og støtte etter at han sto frem som varsler i Grimstads helsekjøps­sak. . (Foto: Inger Stavelin)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway