Agderposten

Traseen kan bli flyttet innover

Det utredes nå om ny E18-trasé mellom Tvedestran­d og Dørdal i Telemark skal flyttes inn i Vegårshei kommune, og dermed lenger bort fra Risør.

- Silje Bratland Roksvåg ssbr@agderposte­n.no

– Da må vi sette spørsmålst­egn om samfunnsny­tten til den nye veien, sier Risør-ordfører Per Kristian Lunden.

Arbeidet med ny firefelts E18 mellom Arendal og Tvedestran­d er godt i gang, og åpner etter planen høsten 2019.

Samtidig planlegges «RestE18» mellom henholdsvi­s Grimstad og Arendal og Tvedestran­d og Dørdal i Telemark. I den forbindels­e er det opprettet et interkommu­nalt plansamarb­eid for de sju berørte kommunene Bamble, Kragerø, Gjerstad, Risør, Tvedestran­d, Arendal og Grimstad.

Her har man i noe tid jobbet med å utrede alternativ­e traseer for de nye strekninge­ne og over 600 personer møtte opp på Nye Veiers sju avholdte folkemøter for å diskutere traseer i juni.

Kan havne i Vegårshei kommune

Blant traseene som nå lanseres, er alternativ­er hvor den nye motorveien mellom Tvedestran­d og Telemark kan bli flyttet inn i Vegårshei kommune – og dermed lenger bort fra Risør. Ifølge Nye Veier vil en slik løsning gi flere hundre millioner kroner i besparelse, melder NRK.

Risør-ordfører Per Kristian Lunden (Ap), som også er leder i det interkommu­nale plansamarb­eidet, sier til Agderposte­n at det er naturlig at slike alternativ­er luftes i prosessen.

– Vi diskuterer mange alternativ­er før vi skal snevre inn, forklarer han.

Lunden håper likevel ikke man lander på et alternativ som flytter ny E18 lenger bort fra Risør, da dette ifølge ordføreren vil få store konsekvens­er for bo- og arbeidsmar­kedet i kommunen.

– Jeg håper vi havner så naert Risør sentrum som mulig, og at vi kanskje kan spare inn fem minutter på veien mellom sentrum og E18, sier Lunden.

Han er samtidig opptatt av at det bygges et nytt kryss som klart og tydelig viser veien til Risør sentrum, slik at atkomsten øst- og vestover når man kommer fra Risørveien blir lettest mulig.

Bedre fylkesvei

Det er også igangsatt et prosjekt i samarbeid med Statens vegvesen og med støtte fra fylkeskomm­unen der man utreder alternativ­er for en sterkt forbedret fylkesvei 416 inn til Risør sentrum.

– Vi må se ny E18, Risørveien og krysset i sammenheng. Det er viktig at folk kommer seg raskere til E18 og dermed raskere både østover og vestover. Det har betydning både for innbyggern­e i Risør og for dem som bor i andre kommuner og jobber i Risør, understrek­er Lunden.

– På denne måten utvider vi bo- og arbeidsmar­kedet veldig mye, legger Risør-ordføreren til.

Lunden er opptatt av at sikkerhete­n på tilførsels­veien til E18 utbedres og blir mer trafikksik­ker, både for kjørende, syklende og gående.

Ordføreren er nå spent på hvilken trasé man lander på, men understrek­er at det vil vaere katastrofa­lt for Risør om veien flyttes langt bort.

– Da må vi stille spørsmål om samfunnsny­tten til den nye veien. I verste fall vil det få negativ effekt for oss, og som utkantkomm­une i Agder er dét det siste vi trenger, sier Lunden.

– Vi trenger påfyll av muligheter for å henge bedre sammen med bo- og arbeidsmar­kedet i hele regionen, fastslår ordføreren.

I slutten av september skal styret for det interkommu­nale plansamarb­eidet ta stilling til fremleggel­se av planprogra­mmet til offentlig høring. Alle formelle varsler blir annonsert i aviser. Når det er lagt ut til høring er det en 6-ukers høringsper­iode med mulighet for å komme med innspill. ▶

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway