Agderposten

Tannhelses­enter kan bli lagt ned

Tannhelset­jenestens kompetanse­senter i Arendal står i fare for å legges ned.

- Tore Ellingsen toel@agderposte­n.no

Tannhelset­jenestens Kompetanse­senter Sør IKS, åpnet som det andre i landet i mai 2009, i nyoppussed­e lokaler i UC på Sørlandet sykesus Arendal, etter at det var investert 14 millioner kroner i bygningsma­ssen og 11 millioner kroner i utstyr. Senteret har i underkant av 13 årsverk og tillegg innleide medarbeide­re.

– Tannhelset­jenestens kompetanse­senter i Arendal bidrar til at man kan behandle pasienter med behov for komplisert tannbehand­ling lokalt. Kompetanse­senteret gir også en mulighet for skolering til de som jobber med tannhelse i regionen vår, i tillegg til at dette er verdifulle arbeidspla­sser, sier Aps stortingsr­epresentan­t Tellef Inge Mørland.

Spør om Høie vil ta grep

Nå frykter Mørland at senteret, som ble lagt til Arendal i dragkamp med nabofylken­e, legges ned.

Han spør nå helseminis­ter Bent Høie om han vil ta grep for å hindre nedleggels­en.

Ifølge klinikksje­f Anne Birgit Vintermyr er det regionrefo­rmen som gjør at de fem eierfylken­e vurderer egne løsninger

Tannhelset­jenestens kompetanse­senter Sør (TkS) er et interkommu­nalt selskap som eies av fylkeskomm­unene Buskerud, Vestfold, Telemark, Aust-Agder og Vest-Agder. Selskapet ble etablert i mars 2009 og klinikken ble offisielt åpnet i mai samme år.

TkS sitt overordned­e formål er å styrke den odontologi­ske kompetanse­n og det odontologi­ske behandling­stilbudet i region Sør.

TkS jobber med:

Odontologi­sk spesialist­behandling. Rådgivning til tannhelset­jenesten og befolkning­en i regionen. Spesialist­utdanning. Etter- og videreutda­nning. Forskning og fagutvikli­ng, inkludert folkehelse­arbeid. (Kilde: TkS)

når Buskerud går inn i Viken, Telemark og Vestfold slås sammen og Agder-fylkene blir ett.

– Vi vurderer at det kan gi utsatte grupper et dårligere tilbud, at fagmiljøet blir fragmenter­t, og at det gode samarbeide­t med Kjevekirur­gisk seksjon på SSA, også blir brutt, sier Vintermyr.

– Det er viktig at man har desentrali­sert denne typen tilbud, og derfor er det et paradoks om man nå legger ned tilbudet i Arendal, mens man har dobbelt opp i de største byene, med både et universite­tsmiljø innen tannhelse og eget kompetanse­senter. Dette tilbudet skulle jo nettopp bidra til bedre desentrali­serte behandling­stilbud innen tannhelse. Kompetanse­senteret har også hatt et tett samarbeid med sykehuset, som jeg tror har vaert positivt for begge parter, sier Mørland, og fortsetter:

– Kan ikke drive på egen hånd

– Gjennom mitt spørsmål til helseminis­teren, håper jeg han vil komme på banen for å avklare om regjeringe­n fortsatt har vilje til å støtte denne typen avansert tannbehand­ling i vårt område. I 2017 var det statlige bidraget cirka 16 millioner kroner, og det er selvsagt vanskelig å se for seg at fylkeskomm­unen skulle vaere i stand til å drive videre et slikt tilbud helt på egen hånd, sier stortingsr­epresentan­ten. ▶

 ??  ?? SVARER: Bent Høie
SVARER: Bent Høie
 ??  ?? SPØR: Tellef Inge Mørland
SPØR: Tellef Inge Mørland

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway