Agderposten

Norske verdipapir­er på historisk høyt nivå

-

samlede markedsver­dien av verdipapir­er ved utgangen av andre kvartal utgjorde 5.383 milliarder kroner. Det er et historisk høyt nivå, ifølge SSB.

Tallene for verdipapir­er fra Statistisk sentralbyr­åhar aldri tidligere vaert på et slikt nivå siden byrået begynte å publisere markedsver­dien av verdipapir­er i 2006. Oslo Børs All-Share Index registrert­e over tusen poeng for første gang i sin historie i dette kvartalet. Verdien av børsnotert­e aksjer registrert i Verdipapir­sentralen (VPS) økte med 8,2 prosent i løpet av andre kvartal. Utbetalt utbytte på noterte aksjer økte med 16 prosent i første halvår i forhold til første halvår i fjor.

Det var noterte aksjer som hadde høyest avkastning med 65 milliarder kroner etterfulgt av renteutbet­alinger fra obligasjon­er på 31 milliarder kroner. Utbytte på noterte aksjer fortsetter å øke etter fallet i 2015, mens renteutbet­alingen viser en stabil men avtagende utviklinge­n i de siste årene.

Utenlandsk sektor mottok den høyeste andelen av utbytte på aksjer og egenkapita­lbevis i første halvår. Andelen var på 34 prosent eller 24 milliarder kroner, en økning på 5 milliarder kroner fra 2017.

Statens andel av utbyttet var på 29 prosent, en nedgang fra 32 prosent i første halvår i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway