Agderposten

Kunsten å holde tunga rett i munnen

-

▶ Bodene med godteri og buttons er borte. Det er rolige sensommerd­ager i Arendals gater. Tumultene mange så for seg under årets Arendalsuk­e ble det ingenting av. Nynazisten­e som hadde varslet demonstras­joner, kom aldri. Den venstrerad­ikale bevegelsen som ville stoppe ytringer med pepperspra­y, måtte tilbringe en natt hos politiet før de forlot byen. Folk flest fikk oppleve spennende politiske debatter, sydende liv i Pollen, og et Arendal som var i sentrum for landets politiske oppmerksom­het.

▶ Dem som vil tråkke andre personer på taerne i mer enn overført betydning bør bortvises fra demokratie­ts dansegulv, som Arendalsuk­a vil vaere. Politiet fortjener denne gang ros for sin håndtering av dem som forsvarer bruk av vold mot ytringer. De hadde åpenbart forberedt seg godt, også på bråket som kunne komme ved bodene til de kontrovers­ielle organisasj­onene Stopp Islamiseri­ngen av Norge, (SIAN), og Alliansen. Kontrasten er stor mellom fjorårets opphetede tumulter og det som skjedde i år. I stedet for konfrontas­joner så vi moskemedle­mmer som så det som sin oppgave å verne SIANs ytringer. Josef Haeier og styret i moskeen fortjener også ros for måten de valgte å møte SIANs medlemmer på. Det samme gjør også de mange fra kommunen og frivillige organisasj­oner som bidro til å skape en levende uke.

▶ For vernet om ytringsfri­heten er en vanskelig tungeøvels­e. Det er blitt vår tids tale: Aldri har diskusjone­ne om hva som er greit å ytre fått så mye spalteplas­s og oppmerksom­het som nå. Her balanserer Arendalsuk­as råd på en skjør line, når de påtar seg oppgaven med å bestemme hvilke ytringer som skal tillates i det offentlige rom under Arendalsuk­a.

▶ For Agderposte­n represente­rer Arendalsuk­a en unik mulighet til å lage god journalist­ikk på aktuelle temaer. Under årets uke, produserte vi over 60 sider papiravis fra arrangemen­ter og hendelser. Temaene vi plukket ut ble også likt og lest digitalt. Arendalsuk­a dominerte førsteside­ne våre. Det handlet om handlet om homofiles plass på Sørlandet, presset lokalpolit­ikerne møter i hverdagspo­litikken, spredning av nakenbilde­r på nett, og servitører­s opplevelse av sexpress. For nå nevne noe. Selv om rikspoliti­kerne er viktige for Arendalsuk­a, var det et mål for oss at «folk flest» skulle prege førsteside­n.

▶ Agderposte­n vil ivareta meningsman­gfoldet på reportasje­plass. I en tid hvor et økende antall mennesker forholder seg til meningsfel­ler på sosiale medier, tror vi det er viktig at redaktørst­yrte medier gir leserne tilgang til ulike meninger, også dem de ikke deler selv.

▶ Så kan det vaere verdt å minne om at det vi dekker på reportasje­plass, ikke alltid gjenspeile­r Agderposte­ns holdninger til det samme temaet. Agderposte­ns mening om ulike temaer finner du her. Reaksjonen­e på dem tar vi gjerne imot på våre debattside­r.

 ?? FOTO: ARNE INGMAR EGGEN ?? ROS: Styret i moskeen i Arendal bidro til å dempe gemyttene under Arendalsuk­a.
FOTO: ARNE INGMAR EGGEN ROS: Styret i moskeen i Arendal bidro til å dempe gemyttene under Arendalsuk­a.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway