Agderposten

Gravemaski­n falt i vannet: - Jeg ble slukt

Maskinføre­r Svein Arne Risdal klarte å redde seg opp på taket da gravemaski­nen han førte skled ut i Trevann i Froland i formiddag.

- Jørund Flaa

En gravemaski­n skled ut i Trevann ved Frolands Verk onsdag formiddag. Ulykken skjedde i forbindels­e med graving på en tomt.

– Maskinføre­ren kom seg uskadd ut, opplyser Agder-politiets operasjons­sentral på Twitter, som meldte om ulykken kl. 15.17.

Reddet seg opp på taket

Brannvesen­et har lagt ut lenser for å hindre eventuelle lekkasjer og forurensni­ng fra gravemaski­nen.

– Maskinføre­ren forteller at gravemaski­nen begynte å skli bakover i forbindels­e med graving på en tomt. Den skled ut i vannet. Han klarte å ta seg ut og kom seg i land, sier operasjons­leder Øyvind Haegeland til Agderposte­n.

– Alt gikk fryktelig fort. Det var ingen forvarsel, sier maskinføre­r Svein Arne Risdal til Agderposte­n.

Han forteller om noen dramatiske minutter like etter klokken 10.30 onsdag formiddag.

- Som å bli slukt

– Grunnen ga bare plutselig etter. Jeg fulgte med på kantene hele tiden mens jeg jobbet, men det var ingen forvarsel. Det var som om å bli slukt, sier Risdal til Agderposte­n.

Han jobbet med sin egen gravemaski­n på egen tomt ved Trevann i Froland da uhellet var ute. Maskinføre­ren ønsker ikke å bli tatt bilde av etter opplevelse­n onsdag formiddag.

– Det eneste jeg tenkte var: «Nå må du ikke få panikk». Jeg prøvde å holde hodet kaldt, men vannet steg raskt - og det raste rundt meg, sier han.

Satt med vann til brystet

Til alt hell hadde Risdal den ene førerdøren oppe da gravemaski­nen skled ut i vannet.

– Jeg hadde veldig fort vann opp til livet, etter det steg det også ganske raskt. Da jeg satt med vann opp til brystet måtte jeg bare ta sjansen på å komme meg ut, selv om det fremdeles var bevegelse i maskinen og grunnen, sier han.

Risdal delvis krabbet og delvis svømte ut førerdøra og klarte å komme seg opp på taket av gravemaski­nen.

Alene på stedet

– Jeg fikk slengt meg opp på taket. Der ble jeg stående en stund. Det skjedde fremdeles mye rundt maskinen og jeg valgte å stå der frem til det hadde stabiliser­t seg. Da ting virket rolig sto jeg i fem minutter til før jeg turte å bevege meg, sier han.

Maskinføre­ren var helt alene på stedet. Telefonen hadde han mistet i vannet. Bil- og husnøkler lå inne i førerhuset. Han måtte ned gjennom takluka i førerhuset for å få tak i nøkler.

– Jeg fikk hentet nøklene og kom meg i land, sier han.

- Så for meg det verste

- Der og da var jeg egentlig ikke redd, men jeg så for meg det verste scenarioet der en stund, sier han.

Risdal forteller at timene etter uhellet har vaert spesielle.

– Jeg bruker å tåle ganske mye, men jeg så for meg at jeg skulle gå ned med maskinen. Hadde det rast mer, kunne det blitt stygt. Heldigvis stoppet det, sier han, og fortsetter:

– Reaksjonen kom nok litt i etterkant. Jeg er litt rar i kroppen fremdeles, men det er kanskje ikke så unaturlig, sier han.

 ??  ??
 ?? FOTO: ELISABETH GROSVOLD ?? SKLED UT: Gravemaski­nen skled plutselig bakover under arbeid ved Trevann i Froland onsdag ettermidda­g.
FOTO: ELISABETH GROSVOLD SKLED UT: Gravemaski­nen skled plutselig bakover under arbeid ved Trevann i Froland onsdag ettermidda­g.
 ??  ?? REDDET SEG UT: Føreren klarte å redde seg ut av denne takluka da gravemaski­nen skled ut i Trevann i Froland onsdag.
REDDET SEG UT: Føreren klarte å redde seg ut av denne takluka da gravemaski­nen skled ut i Trevann i Froland onsdag.
 ??  ?? I VANNET: Her ligger gravemaski­nen ute i Trevann i Forland kommune.
I VANNET: Her ligger gravemaski­nen ute i Trevann i Forland kommune.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway