Agderposten

Vil flytte NAV-ansatte

- Tore Ellingsen toel@agderposte­n.no

Tillitsval­gte og ansatte ved Navs kontaktsen­ter regner det naermest som avgjort at de flyttes til Kristiansa­nd. Men når et av argumenten­e er naerheten til Kjevik, for et senter som kun har digital og telefonisk kontakt med brukerne, reagerer de.

Hvert fylke har et kontaktsen­ter. I Aust-Agder ligger det i Arendal, samlokalis­ert med øvrige Nav-avdelinger. Vest-Agder har kontoret i Mandal. I forbindels­e med regionrefo­rmen blir det endringer, og i hovedsak blir det kun et kontaktsen­ter i de nye regionene. Nav Kontaktsen­ter er en del av Arbeids- og tjenesteli­njen i Nav, med egen styringsen­het lokalisert i Bodø. Direktør i Nav Kontaktsen­ter, Jørn Torbergsen, har foreslått for Agder, at sentrene i Mandal og Arendal samlokalis­eres i Kristiansa­nd.

De ansatte synes argumenten­e for flytting til Kristiansa­nd er tynne.

– Når et av argumenten­e er naerheten til Kjevik, er det spesielt med tanke på at vi ikke har noen brukere som oppsøker oss fysisk, sier Morten Olsen, tillitsval­gt i Avyo som organisere­r ansatte i Nav og Helfo. NTL er det andre fagforbund­et som organisere­r de ansatte.

27 arbeidspla­sser forsvinner

Tillitsval­gt Heidi Johansen, også hun i Avyo, mener det har kommet dårlig fram at om lag 25 årsverk, fordelt 27–28 arbeidspla­sser, forsvinner fra Arendal.

De har kontaktet Arendals ordfører Robert Cornels Nordli, som sier disse arbeidspla­ssene også må regnes med i den oversikten over mulige arbeidspla­sser i statlige etater som kan legges til Arendal. Avtalen som førte fram til en frivillig fylkessamm­enslåing på Agder, har dette som en vesentlig forutsetni­ng.

Det er ennå ikke kommet noen avklaring om hvor mange arbeidspla­sser det blir i Arendal, selv om Nav-direktøren har avgjort at Arendal skal ha regionkont­oret for Nav Agder. Dette har også statsråden støttet.

Purrer på statsrådsm­øte

Men nå har Nordli bedt om få et møte med arbeids- og sosialmini­ster Anniken Hauglie, hvor også fylkesordf­ørerne i Aust- og Vest-Agder kan delta.

– Jeg har ennå ikke hørt noe fra departemen­tet, men nå sender politisk sekretaria­t en purring og etterlyser en tilbakemel­ding.

Også ordføreren kaller argumentet for samling av kontaktsen­teret i Kristiansa­nd for tynne.

– Er det naerhet til flyplass som er avgjørende, kan det jo ligge i Longyearby­en, spøker Nordli, før han mer alvorlig tilføyer at han har trodd at en avtale var bindende, men at han nå begynner å tvile. Også tidligere har han advart mot at Arendal faktisk kan få faerre Nav-arbeidspla­sser enn før, dersom ikke avtalen følges opp.

Stortingsr­epresentan­t Tellef Inge Mørland har også engasjert seg og tok dette opp før ferien med kommunal- og moderniser­ingsminist­er Monica Maeland.

Opp i Stortinget

Nå går han også på Anniken Hauglie som i tillegg til forespørse­len om møte fra Nordli, får spørsmål i Stortinget fra Mørland.

Han ber nå statsråden bekrefte at hun vil lytte til de politiske signalene fra arendalsre­gionen før hun tar avgjørelse­n om kontaktsen­teret.

– Skal hun støtte opp under avtalen som ligger til grunn for sammenslåi­ngen, er det helt feil signal å godta en flytting til Kristiansa­nd, sier stortingsr­epresentan­ten som forhandlet frem avtalen da han var fylkesordf­ører.

Det er for øvrig allmenn og tverrpolit­isk bekymring for disse arbeidspla­ssene, også Høyres Svein Harberg jobber med dette.

Det er kompetanse­arbeidspla­sser som kan forsvinne fra Arendal, og ordfører Nordli viser til at hjelpemidd­elsentrale­n trolig blir liggende i Lillesand, og altså nå kontaktsen­teret i Kristiansa­nd.

Det er beregnet at et felles kontaktsen­ter med en ledelse, skal vaere en realitet fra 1. januar 2020. Selve flyttingen vil trolig finne sted et par år senere.

– En sterk regional stat

Tellef Inge Mørland peker på i spørsmålet til arbeids- og sosialmini­steren at det i avtalen spesielt ble understrek­et at «Flertallet ønsker å etablere en sterk regional stat i det ene fylket med Fylkesmann­en som hovedeleme­nt, mens en vil prioritere oppbygging­en av det regionale folkevalgt­e nivået i det andre fylket.»

Videre heter det at man vil: «Bygge opp Arendal som hovedsete for regional stat, med så mange statlige virksomhet­er og tiltak som mulig i Arendal/ Aust-Agder», og at «Enkelte andre statlige virksomhet­er som i dag er lokalisert i begge fylker flyttes til Arendal/Aust-Agder. Dette gir en overvekt av nye arbeidspla­sser i Aust-Agder.»

– Deretter er Nav sitt fylkesledd plassert i Arendal med en anslått styrking på 59 arbeidspla­sser fra Vest-Agder til Aust-

Agder og Arendal. Hauglie sa da at dette var en god løsning for Nav og regionen, forteller Mørland.

Trapper opp innsatsen

Tirsdag fulgte dessuten fylkesutva­lget opp et tidligere vedtak om at innsatsen for å påvirke antall statlige arbeidspla­sser i Arendal og Aust-Agder må intensiver­es. Det legges nå opp til at det i samarbeid med Arendal også knyttes noe ekstern bistand til dette arbeidet. Det er en krevende ressurssit­uasjon i fylkeskomm­unen nå, hvor arbeidet med sammenslåi­ngen pågår for fullt.

Det foreslås at det kan inngås avtale med et rådgivning­sfirma som kan bistå med å utarbeide analyser i tillegg til å bistå med strategisk­e veivalg knyttet til forvaltnin­g, politikk og kommunikas­jon, men det presiseres at alle prosesser på vanlig måte skal tilrettele­gges av fylkeskomm­unen, både politisk og administra­tivt.

 ??  ?? BEKYMRET: Heidi Johansen, Robert Cornels Nordli, Endre Nilsen og Morten Olsen er bekymret for at 28 kompetanse
BEKYMRET: Heidi Johansen, Robert Cornels Nordli, Endre Nilsen og Morten Olsen er bekymret for at 28 kompetanse
 ??  ?? arbeidspla­sser forsvinner.
arbeidspla­sser forsvinner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway