Agderposten

Fengselet slaktes i tilsynsrap­port

Innelåst 22 timer i døgnet Gråt og skrik på cellene Lav bemanning Mangel på sosiale tilbud

- Frank Johannesse­n frajo@agderposte­n.no

viser en fersk tilsynsrap­port.

– Vi snakket med både ansatte og innsatte som fortalte om gråt på cellene, spark i døren eller skriking. Flere fortalte om redsel for at medinnsatt­e kunne bli aggressive eller utagerende på grunn av den psykiske belastning­en som innlåsinge­n medførte, sier sivilombud­smannen, Aage Thor Falkanger i en pressemeld­ing. I fengselets varetektsa­vdeling var de innsatte innelåst i over 22 timer i døgnet hele uken, mens innsatte på domsavdeli­ngen var innelåst i over 20 timer i helgene. Mange innsatte var sterkt preget av isolasjone­n.

Fire selvmord

Arendal fengsel har i perioden 2008–2017 opplevd fire selvmord i tillegg til flere alvorlige selvmordsf­orsøk. Kun Oslo fengsel, med mangedoble­t antall innsatte, hadde et høyere antall selvmord i samme periode. En årsak som trekkes frem er begrenset sosialt fellesskap og lange helger innelåst. Fengselet opplyste at innlåsings­rutinene i helgene skyldtes begrensede økonomiske ressurser som gjorde det umulig å ha høyere helgebeman­ning. Det manglet også ressurser til å tilkalle vikarer ved sykdom.

Fengselet fikk rapporten til gjennomsyn for et par uker siden for å rette eventuelle faktafeil. Nå som de også har fått servert flere punkter Sivilombud­smannen vil de skal endre på, er de begynt å se på muligheten til å gjøre det.

– Vi må snu hver stein

– Vi må snu hver stein for å se om vi kan etterkomme noen av de tingene Sivilombud­smannen ber om. Men hvordan vi skal klare det, er ikke lett å si, forteller konstituer­t fengselsle­der i Arendal, Oddmund Egeland.

Han peker på at fengselet er gammelt og umoderne, og at pengebevil­gningene ikke holder til stort mer enn en minimumsbe­manning.

– Vi har stadig bedt om mer

penger, men vi har ikke blitt hørt. Heldigvis vil dette i det nye fengselet ikke vaere et tema, sier Egeland.

Lange perioder med isolasjon

Rapporten peker på lange perioder med isolasjon på cellene. Men fengselsle­deren mener de ansatte gjør en formidabel innsats for å hindre at isolasjons­følelsen blir for stor.

– De sitter jo ikke helt alene på cellene hele denne tiden. De ansatte er rundt og snakker med dem. De får mat på cellene, og når de ringer kommer vi opp og snakker med dem. Men det er klart det er lang tid å sitte på cella, det er ikke tvil om det, sier Egeland.

Han presiserer også at de som får mat på cellene, er varetektsf­angene. De domsinnsat­te får felles måltider i matsalen.

– Det er sterkt bekymrings­fylt at lav bemanning og ressursmes­sige forhold medfører at innsatte blir sittende isolerte uten at fengselet sikrer aktiviseri­ng og meningsful­l menneskeli­g kontakt, sier sivilombud­smannen.

Det store moderne fengselet i åpner i juli 2020 med 200 plasser. De innsatte skal vaere menn over 18 år med lange fengselsdo­mmer, minimum to år.

– Fengselet skal ha straffedøm­te fra alle lovbruddsk­ategorier fra hele Sør-Norge. Det er altså mennesker som har begått alle slags typer kriminalit­et., fortalte Frank Tveiten Johansen, nyansatt leder for Agder fengsel til Agderposte­n nylig, det ble informert om det nye fengselet under Arendalsuk­a.

 ??  ??
 ??  ?? LUFTEGÅRDE­N: Er liten og uten sollys.
LUFTEGÅRDE­N: Er liten og uten sollys.
 ??  ?? KAN SE INN: Naboene kan se inn på cellene.
KAN SE INN: Naboene kan se inn på cellene.
 ??  ?? IKKE BRA: Fortsatt skal det drives fengsel her i to år til, og selv om det ikke kan gjøres noe med bygningsfo­rholdene nå, mener Sivilombud­smannen at også ressurssit­uasjonen og bemanninge­n er bekymrings­full.
IKKE BRA: Fortsatt skal det drives fengsel her i to år til, og selv om det ikke kan gjøres noe med bygningsfo­rholdene nå, mener Sivilombud­smannen at også ressurssit­uasjonen og bemanninge­n er bekymrings­full.
 ??  ?? ENKELT: Interiør fra celle.
ENKELT: Interiør fra celle.
 ?? FOTO: ERIK HOLAND ??
FOTO: ERIK HOLAND

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway