Agderposten

– Fengsel skal vaere hardt,

Marius (30) sitter i varetekt på tredje måneden i Arendal fengsel. Han skjønner godt at fengselet slaktes i en ny rapport.

- Stein Larsen larsen@agderposte­n.no

▶ Sivilombud­smannen kritiserer nemlig forholdene ved fengslet i en ny rapport etter et uanmeldt besøk.

Der kommer det frem sterk bekymring over ressurssit­uasjonen og lav bemanning, som igjen fører til elendige soningsfor­hold.

Konstituer­t fengselsle­der Oddmund Egeland sier rapporten ikke kom overrasken­de på dem. Han mener byggets alder og stramme budsjetter gjør det vanskelig å drive bedre enn de gjør, men vil nå sette seg ned og studere rapporten.

– Vi skal snu hver stein for å se om det er noe vi kan gjøre annerledes, sier han.

Agderposte­n snakket onsdag med Marius, som sitter i varetekt i fengselet. Han har ingen problemer med å se at det kritiseres.

Mye innelåst

30-åringen sier de innsatte, spesielt i helgene, sitter mye innelåst.

Han sier det er minimalt med muligheter for fellesakti­viteter, og at all tiden på cellene gjør at mange innsatte sliter med psyken.

– I helgene sitter vi innelåst 22 timer i døgnet. Du låses inn klokken 16 og da låses du ikke ut før til frokost 08.30 dagen etter. Hele tiden blir man liggende på cella. Der kverner tankene. Om dem ute og andre ting. For dem med kjaerester og familie ute, blir det lett å grave seg ned i tanker. Da blir man fort destruktiv. Det er en ond sirkel, sier han.

Han mener dessuten mange av de ansatte tar seg for liten tid til å snakke med de innsatte.

– For noen av dem føler jeg vi er som bikkjer. De snakker ikke til oss eller spør en gang hvordan det går. Vi bare sendes mellom celle og luftegård, når man er på varetekt blir den mangelen på noen å snakke med, spesielt tøff, sier han.

Han trekker likevel frem et unntak.

– Jeg vil rose en av de ansatte spesielt. Hun snakker alltid med oss, spør hvordan det går og om ting er greit. En slik liten ting betyr mye i våre hverdager, sier han.

På helsa løs

– Men skal det ikke vaere hardt å sitte i fengsel?

– Jo, til en hvis grad. Men det skal ikke gå ut over helsa, mener jeg. Ta i sommer. Det var over 30 grader på cellene og vinduene kan ikke åpnes. Det er ikke bra, sier Marius.

Han mener de ansatte burde vaert flere, slik at de hadde hatt litt mer tid til de innsatte. Samtidig er han klar på at Arendal fengsel ikke er egnet som fengsel.

– Sliter man når man kommer hit, sliter man garantert mer her, sier han.

– Er tøft

Fengselsle­der Egeland sier situasjone­n ved fengslet er tøff også for de innsatte.

– De ansatte føler på dette hver dag. Dette er ikke lett for dem heller, men jeg føler de gjør en så god jobb som det er mulig å gjøre ut ifra de forutsetni­ngene vi har. Situasjone­n vi er i preger oss alle, sier han.

Han sier det ikke er lett for dem å gjøre noe med situasjone­n, slik dagens ressurssit­uasjon er.

– Nei, vi vil gjerne forsøke å ha mindre tid i isolasjon for de innsatte, men det er ikke lett. Dette er et gammelt og tungdrevet bygg, sier han.

Han ser frem til det nye fengselet er ferdig om rundt to år.

– Der legges det opp til en helt annen drift, med et mer åpent fengsel og mer ressurser. Jeg er sikker på at det vil vaere til de beste for innsatte og ansatte, sier han.

 ??  ?? TØFT I ARENDAL: Marius (30) har besøkt en del fengsler, men sier Arendal fengsel er et av de verste. – Det er mye innelåsing og voldso
TØFT I ARENDAL: Marius (30) har besøkt en del fengsler, men sier Arendal fengsel er et av de verste. – Det er mye innelåsing og voldso

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway