Agderposten

Tilsto nettovergr­ep mot barn

En 31 år gammel mann er dømt til fem måneders fengsel for seksuelt krenkende atferd, nedlasting av overgrepsm­ateriale med barn og kjøp av hasj.

- Bibiana Piene, NTB

▶ I tillegg til fengselsdo­mmen, besluttet Sogn og Fjordane tingrett at 31-åringens datamaskin skal inndras, skriver Bergens Tidende. Mannen møtte før helgen i en såkalt tilståelse­ssak, noe som innebar at han la alle kortene på bordet og sa seg enig i forenklet rettergang.

Det alvorligst­e punktet i siktelsen gjaldt nedlastnin­g av rundt 70 filmer og 30 bilder som viste seksuelle overgrep mot barn. Ifølge dommen var barna i alderen fra seks til sju år og oppover.

Mannen tilsto også å ha onanert foran barn i videochat ved fire tilfeller. Ifølge dommen var barna fra rundt ti års alder og oppover. Dette skal ha skjedd i løpet av en måned sommeren 2016.

Formildend­e var det at mannen hadde tilstått, og at det hadde tatt for lang tid å få saken for retten. 31-åringen satt en måned i varetekt senhøsten 2016, og saken kom først opp for retten to år senere.

31-åringen ble avslørt gjen- ▶ Det året ble Cappelen rekruttert som politiinfo­rmant og hadde mye kontakt med Eirik Jensen. Samtidig hadde han slått seg opp som selger av hasj i større kvanta og bar synlige tegn på at han hadde mye penger.

– Jensen klaget over dårlig råd. Jeg spurte om jeg skulle hjelpe ham med penger, sa Cappelen i sin frie forklaring i Borgarting lagmannsre­tt onsdag. Jensen sa først nei, men etter et par dager ombestemte han seg, ifølge Cappelen. En høstdag 1993 gikk han ned til Kreditkass­en på Lysaker og satte inn 10.000 kroner på politimann­ens konto, fortalte han fra vitnebokse­n.

– Etter dette skled det inn i et mer systematis­k samarbeid, sa Cappelen.

Første innførsel

Den første innførsele­n som Jensen medvirket til, skjedde like før jul 1993, hevder han. Da innførte han 150 kilo hasj.

– Da fikk Jensen 500 kroner av meg for hvert kilo jeg importerte, sa Cappelen.

Jensen og Cappelen har anket dommene de fikk i Oslo tingrett i fjor på henholdsvi­s 21 og 15 års fengsel. Jensen har anket selve skyldspørs­målet, mens Cappelen har anket straffutmå­lingen. Han mener han skal ha større strafferab­att.

I retten hevdet Cappelen at Jensens viktigste oppgave var å passe på at ikke hasjtransp­orter fra utlandet ble tatt på grensen.

– Det har vaert det sentrale for meg, at han kunne melde fra når det har vaert beslag. Jeg har hele tiden holdt ham oppdatert både i for- og etterkant av transporte­r. Dette har vaert en tidkrevend­e jobb for Eirik. Vi har hatt veldig mye kontakt, sa Cappelen.

– Har du opplyst Eirik Jensen om konkrete innførsler, spurte Heyerdahl.

– Ja. Helt konkret, svarte Cappelen.

Jensen bestrider dette, og i retten tirsdag omtalte han Cappelen som «etterkrigs­tidens beste politiinfo­rmant». Han nekter også for at han visste at Cappelen importerte hasj i stor stil.

– Ingen røverhisto­rie

I retten fortalte Cappelen også om de såkalte Ila-samtalene med to polititjen­estemenn like etter at han ble pågrepet i 2013. Der prøvde han først å skryte på seg rollen som superinfor­mant.

– Men de var ikke interesser­t i noe av det jeg hadde å si. De spurte bare hvorfor jeg ikke var blitt tatt før. Da gikk det kaldt nedover ryggen på meg, sa Cappelen, som da skal ha forstått hva de var ute etter. Han la kortene på bordet.

– Jeg skjønte at når jeg forteller om Eirik Jensen, kan jeg ikke fortelle en røverhisto­rie. Jeg måtte fortelle fakta. De visste ikke at Eirik Jensen var en del av virksomhet­en. Det kunne jeg fortelle dem, sa Cappelen, som også sier at han føler seg sveket av Jensen.

– Jeg var forbanna for at jeg i det hele tatt hadde blitt tatt. Han var betalt av meg for å sørge for at jeg ikke ble arrestert.

 ?? FOTO: LISE ÅSERUD / NTB SCANPIX ??
FOTO: LISE ÅSERUD / NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway