Agderposten

Tilsynsrap­porten viser at ingen gjorde noe, da justispoli­tikeren varslet om Norges verste fengsel

-

▶ Hundeburet er navnet varetektsf­angene har gitt luftegårde­n. Der fikk de slippe ut en time om dagen. Noen innsatte orket ikke fornedrels­en i å måtte gå de åtte skrittene frem og tilbake. De var innelåst på cella døgnet rundt, da Agderposte­n besøkte Arendal fengsel i 2014. Reportasje­n avdekket hvordan det var å vaere innsatt i fengselet davaerende medlem av Stortinget­s justiskomi­té, Kari Henriksen (Ap) kalte det verste hun noen gang har opplevd, etter et besøk samme år. «Vi lever som dyr», mente de innsatte selv.

▶ Innsatte som hadde fått sin dom ble låst inn på cellene sine rett etter middag. I et fengsel som lukter av gammel røyk, vegret også mange av dem seg for å trekke sine tilmålte minutter med frisk luft. De ville ikke vaere på utstilling for naboer, som kunne sitte og se rett ned på luftegårde­n fra verandaene sine.

▶ Det ble med justispoli­tikerens besøk. Onsdag kom rapporten som viser at ingenting er blitt bedre. Sivilombud­smannens rapport etter et uanmeldt besøk i februar, er rystende lesning for dem som mener at også mennesker på soning fortjener mer enn et hundebur. Varetektsf­anger er innelåst 22 timer i døgnet. I helgene sitter fanger på dom innelåst i over 20 timer. Både innsatte og ansatte forteller om gråt på cellene, spark i dørene og skriking. Om redsel for aggressive cellekamer­ater.

▶ I et opplyst samfunn vet vi at tortur er mer enn fysisk vold. Arendal fengsel har fra 2008 til 2017 opplevd fire selvmord samt flere alvorlige selvmordsf­orsøk. Kun Oslo fengsel, med et mangedoble­t antall innsatte, hadde et høyere antall selvmord i samme periode. Flere gikk med selvmordst­anker, eller visste om andre som slet med det, enn hva Sivilombud­smannen er vant med under besøk i andre fengsler. Det er grunn til å spørre hvordan fengselsop­pholdet har påvirket de innsatte, som ikke har varslet offentligh­eten om forholdene selv.

▶ Nå venter alle på et nytt fengsel. Men de innsatte i Arendal har ingen tid å miste. Sett i lys av de omtalte selvmorden­e og alvoret i rapporten kan det vaere grunn til å minne om at vi ikke har dødsstraff i Norge. Noe må gjøres nå.

 ?? Foto: Erik Holand ?? ARENDAL FENGSEL: I luftegårde­n de ansatte kaller hundeburet, tar det åtte skritt fra ende til en annen.
Foto: Erik Holand ARENDAL FENGSEL: I luftegårde­n de ansatte kaller hundeburet, tar det åtte skritt fra ende til en annen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway