Agderposten

Støv, støy og brutte løfter

- Einar Krafft Myhren Arendal SV

Arendal trenger en klar og forutsigba­r styring som tar hensyn til helheten. Utbyggings­prosjektet på Strømsbusl­etta har pågått så lenge at knapt noen husker når det startet. Det er en tragisk oppvisning i hvor galt det kan gå når et prosjekt starter opp uten en skikkelig plan for hva som skal bli resultatet.

De som virkelig har blitt skadeliden­de er beboerne i området, som har levd med støv, støy og brutte løfter i en årrekke.

Det er unødvendig å ramse opp alle plagene virksomhet­en på Strømsbusl­etta har ført med seg, det har blitt belyst godt for dem som leser lokalavise­ne. Diskusjone­n har i stor grad handlet om lovlighete­n av det som skjer og har skjedd. Jeg overlater den diskusjone­n til juristene. Uansett om det er lovlig eller ei så er det helt uholdbart at beboerne skal bli utsatt for dette.

Hva kan så gjøres? De ødelagte somrene og kveldsstun­dene kommer ikke tilbake, men hva om utbyggerne viste at de tok naboene på alvor? Hva slags dialog har de hatt, og hva har den ført til? Etter det jeg kan se er resultaten­e magre.

Hva har vaert kommunens rolle? SV har tatt opp spørsmålet i kommunepla­nutvalget mer enn en gang, og sitter igjen med et inntrykk av at kapasitete­n til å kontroller­e virksomhet­en er for liten. Vi har derfor etterlyst en invitasjon fra kommunen til utbygger og beboere der de kan få mulighet til å legge fram sin dokumentas­jon. Dette ville kanskje avdekke ulovlighet­er, men viktigere er det at en ville fått en dialog. Agderposte­n siterte meg 04.09.18 på at «– Dette har pågått over så lang tid. Det ville vaere helt naturlig at kommunen ba om målinger. Kommunen må påta seg en del av skylda her. Det er ikke snakk om en sutrende nabo, men masse mennesker.» I dette lå det at kommunen burde ta ansvar for å få utført disse målingene. Vi mener at kommunen i langt større grad – og raskere enn hittil - må engasjere seg i saker der innbyggere utsettes for plager. I mange tilfeller har kommunen myndighet eller midler, og uansett vil en slik involverin­g bidra til konstrukti­ve løsninger og lavere konfliktni­vå. En del av problemati­kken på Strømsbusl­etta gjelder hva slags utbygging som skal godtas. Det foreligger en overordnet plan for hele området, som vil gi en høy utnyttelse. Denne har ikke møtt mye motstand, og vil vaere et viktig bidrag til utviklinge­n av sentrumsna­ere boliger, mindre bilavhengi­ghet og «kort vei til alt».

Disse målene er utfordret av den planen som et knapt flertall i kommunepla­nutvalget gikk inn for, og som Fylkesmann­en har klaget på. Flertallet, bestående av H, Frp, PP og Krf gikk inn for en planendrin­g som ikke var ønsket av naboene. Den fører saken inn på en langvarig runde med klagebehan­dling etter at Fylkesmann­en - ikke overrasken­de - klaget på den. Dette er et av flere eksempler på at «naeringsve­nnlige» partier føyer enkeltaktø­rer i naeringsli­vet på bekostning av innbyggern­es interesser, og i siste instans også rammer naeringsli­vet selv.

Noe av årsaken til at utbygginge­n har blitt stående i stampe er at det har blitt etablert for mye handelsvir­ksomhet på «feil» sted – les Stoa og lignende bilbaserte områder. Skiftende regjeringe­r, SV og andre har prøvd å unngå dette, men har fått stanget mot et overvelden­de politisk flertall bestående av de fleste andre partier. Flere av dem som har vaert interesser­t i å etablere seg på Strømsbusl­etta har dermed valgt andre og kjappere løsninger, og uten kontrakter er det vanskelig å komme i mål.

Naeringsli­vet, og viktigst: innbyggern­e i Arendal trenger en klar og forutsigba­r styring som tar hensyn til helheten, ikke først og fremst til enkeltaktø­rer. SV står for en sånn måte å styre på, selv om vi blir stemplet som «naeringsfi­endtlige» og vanskelige. Men som regel viser det seg å vaere en fordel for de fleste at en tar hensyn til flere sider, og mest til vanlige folk som lever i denne flotte kommunen vår.

 ??  ?? FAKSIMILE: Agderposte­ns førsteside­oppslag tirsdag 4. september, om utbygginge­n på Strømsbiul­etta i Arendal.
FAKSIMILE: Agderposte­ns førsteside­oppslag tirsdag 4. september, om utbygginge­n på Strømsbiul­etta i Arendal.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway