Agderposten

Her er verdens dyreste biler

Aldri før ha noen gitt mer for en bil på auksjon.

- ▶ Morten Abrahamsen, NTB

Nylig holdt auksjonshu­set RM Sotheby’s et arrangemen­t under Monterey Car Week i USA der en helt spesiell Ferrari ble budt fram.

Det var en 1962-modell 250 GTO, én av de 36 som i sin tid ble laget, og med noe som er svaert viktig for verdien: En suksessrik racinghist­orie.

Har vunnet kappkjørin­ger

Bilen vant det nasjonale mesterskap­et i Italia i 1962, med seier i ni av ti løp. Den vant også sin klasse i Targa Florio i 1963 og 1964.

Den hadde et prisestima­t på «over 45 millioner dollar», tilsvarend­e 368 millioner kroner. Det skulle vise seg å stemme. Da hammeren falt for siste gang, var summen 48,4 millioner dollar, 402 millioner kroner. Tre budgivere skal ha bydd over hverandre i ti minutter før salget var klart.

Flere ekstreme salg

Det betyr at Ferrarien ble den desidert dyreste bilen som noensinne er solgt på auksjon.

Ifølge Top Classic Car Auctions var det en Ferrari 250 GTO fra samme år, 1962, som inntil dette var den som hadde oppnådd høyest pris. Den ble solgt for 312 millioner kroner i 2014 av auksjonshu­set Bonhams.

– Historisk

– Tilstedeva­erelsen av en hvilken som helst av Ferrari 250 GTO, Aston Martin DP215 og Ford GT40 på et privat arrangemen­t ville vaert en begivenhet, men å ha alle sammen i Monterey denne helgen var intet mindre enn historisk, sier Kenneth Ahn, RM Sotheby’s president, i en pressemeld­ing.

Den nevnte Aston Martinmode­llen gikk for 179 millioner kroner, som gjør den til den ellevte dyreste auksjonsbi­len gjennom tidene. Ford GT40en ble solgt for 81 millioner.

Totalt omsatte RM Sotheby’s for drøyt 1,3 milliarder kroner over to dager i Monterey.

 ?? FOTO: AUKSJONSHU­SET ?? TIDENES DYRESTE: Ingen biler har blitt solgt for en høyere sum på auksjon enn denne Ferrari 250 GTO fra 1962.
FOTO: AUKSJONSHU­SET TIDENES DYRESTE: Ingen biler har blitt solgt for en høyere sum på auksjon enn denne Ferrari 250 GTO fra 1962.
 ?? FOTO: AUKSJONSHU­SET ?? NUMMER 11: Denne DP215 ble den nest dyreste Aston Martin solgt på auksjon, noensinne, og 11. dyrest i verden.
FOTO: AUKSJONSHU­SET NUMMER 11: Denne DP215 ble den nest dyreste Aston Martin solgt på auksjon, noensinne, og 11. dyrest i verden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway