Agderposten

SV vil gjøre det dyrere å kjøre lastebil

-

SV vil gjøre det dyrere for lastebiler å frakte gods for å styrke godstrafik­ken på jernbane. – Distriktsf­iendtlig, mener Høyre.

– Vi har ingen sjanse til å få mer gods over på jernbane hvis vi ikke sørger for å styrke jernbanens konkurrans­ekraft, sier SVs samferdsel­spolitiske talsperson Arne Naevra til Dagsavisen.

I den såkalte godspakken i Nasjonal transportp­lan lover regjeringe­n 18 milliarder kroner «bestående av flere ulike tiltak i infrastruk­turen for å styrke godstransp­ort på jernbane.» Disse tiltakene «begynner å gi virkninger fra 2022–2029 og utover», ifølge mandatet til den nevnte arbeidsgru­ppen, men Naevra ønsker strakstilt­ak.

Blant annet vil han endre regelen som nå gjør at godstogene må vente når de møter passasjert­og på nattetid, og vil gi godstogene forkjørsre­tt.

– Må til

SV vil også foreslå å «utrede en kjøreveisa­vgift for veitranspo­rten», noe som vil gjøre det dyrere for lastebilsj­åfører å ferdes langs veiene.

– Vi må minske gapet i konkurrans­en mellom vei og jernbane, og da kommer vi ikke utenom slike tiltak, sier Naevra til avisen.

SV tar også til orde for å «etablere en støtteordn­ing som kompensere­r de økte baneavgift­ene godsselska­pene må betale».

Distriktsf­iendtlig

Jonny Finstad (H), medlem av transport- og kommunikas­jonskomite­en på Stortinget, slakter forslaget.

– SVs forslag om å gjøre det dyrere å frakte gods på lastebil er direkte distriktsf­iendtlig. Jernbane er ofte ikke en tilgjengel­ig alternativ transportf­orm i vårt langstrakt­e land, sier han i en epost til NTB.

Han mener forslaget saerlig vil ramme distrikter i nord som ikke har jernbane og er avhengige av lastebiltr­ansport for å få fisk og sjømat ut til markedene.

– Dette rammer ikke bare lønnsomhet­en til norsk transportn­aering i konkurrans­e med utenlandsk­e aktører, det svekker også naeringsli­vets konkurrans­ekraft og arbeidspla­sser i distrikten­e, sier Finstad.

(©NTB)

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SHUTTERSTO­CK/SCANPIX ?? SLAKTES: SVs Arne Naevra vil gjøre det dyrere for lastebilsj­åfører å ferdes på veiene.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SHUTTERSTO­CK/SCANPIX SLAKTES: SVs Arne Naevra vil gjøre det dyrere for lastebilsj­åfører å ferdes på veiene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway