Agderposten

Brokelands­heia kan miste E18: – En katastrofe

Fredag skal åtte ordførere ta stilling til hvilke korridorer som skal velges til ny motorvei mellom Grimstad og Dørdal. Velges «blå» korridor østover fra Tvedestran­d – vil ny E18 gå utenom Brokelands­heia.

- Vidar Fløde vifl@agderposte­n.no

Kartet til høyre viser forslagene som fremkommer etter en «siling» av dataanimer­te korridorfo­rslag – og vil om ikke styringsgr­uppa med ordførere gjør endringer kommende fredag – bli lagt ut i høringsfor­slaget til planprogra­m for «rest-E18» kommende.

Som vi ser favner korridorfo­rslaget svaert bredt i starten fra Grimstad og østover – men deler seg i to over enkelte strekninge­r videre mot Arendal.

Gjerstad kan miste E18

Mest oppsiktsve­kkende er forslaget østover fra Tvedestran­d – hvor det foreslås lagt ut på høring en mulig korridor som vil føre til at den nye E18 eventuelt havner sør for Brokelands­heia – og dermed utenfor Gjerstad kommune.

Nøyaktig hvor traseen for «Rest-E18» vil bli lagt, blir ikke e klart før i første halvdel av 2019.

– Vi har støttet Gjerstad

-Vi i ordførerko­llegiet har gitt et nokså tydelig signal på at det er et ønske at E18 ikke legges utenom Brokelands­heia. Både av hensyn til Gjerstad, og fordi et slikt alternativ synes nokså kostbart, sier Risør-ordfører Per Kr. Lunden (Ap), som er leder for styringsgr­uppa for planen for Rest-E18. Styringsgr­uppa har status som interkommu­nalt planutvalg, og består nå av ordførere fra sju kommuner, samt varaordfør­eren i Arendal.

Lunden viser til at det er Nye Veier AS som har ytret et sterkt ønske om at det også tas med en korridor som innebaerer mulighet til et trasévalg utenom Brokelands­heia.

– Men det er planprogra­m.

-Gjerstad har vaert veldig tydelige i denne saken. De har uttalt at dette nesten er et vaere eller ikke vaere for dem, og at det er Gjerstads fremtid som står på spill. Dette har vi øvrige ordførere vist stor forståelse for og har støttet at den nye motorveien må gå innom Brokelands­heia. Men på den andre siden, så er dette et planprogra­m som nå legges frem, og da skal det jo utredes svaert bredt, noe Nye Veier har poengtert, fremholder styreleder Lunden. Han understrek­er at han og interkommu­nal plankoordi­nator Harald Tobiassen ennå ikke er helt i mål med innstillin­gen som vil bli presentert for de åtte i ordførerut­valget kommende fredag.

Løpende kontakt

– Jeg har jo løpende kontakt med de øvrige ordførerne, og vil konferere med dem over telefon frem til fredagens møte, sier Lunden.

-Du har tidligere pekt på dine «to hatter» i denne prosessen, hvor du i tillegg til å lede arbeidet i ordførergr­uppa for hele strekninge­n, også som Risørordfø­rer skal ivareta og tale Risørs sak. Hvordan er du fornøyd som Risør-ordfører med tanke på det?

Risørvei med i planprogra­mmet

-Foreløpig ser det bra ut. Det viktigste for oss i Risør, har vaert at Risørveien inkluderes i planområde­t for den nye E18motorve­ien. Dette ligger det nå an til.

-Det er veldig viktig for oss å holde tidsskjema­et: Det å få til en raskest mulig utbygging av ny motorvei har prioritet over alt annet. Vi må gjøre det vi kan for ikke å miste farten i prosessen. Men samtidig må vi få til en veiløsning som gir god samfunnsny­tte, også for de ulike kommunene som er involvert – også Gjerstad, understrek­er Lunden.

Han peker på at det er viktig å få på plass planer også for en tilknytnin­g ned til Risør by.

-Og så får vi komme tilbake til hvem som skal betale for selve veien. Det er viktig at dette i tillegg til å vaere et veiprosjek­t for hele regionen, også ses som et utviklings­prosjekt for en flanke i det nye Agder, poengterer Risør-ordfører og leder for styringsgr­uppa for planen for Rest-E18, Per Kr. Lunden.

 ??  ??
 ?? KART: RAMBØLL/ASPLAN VIAK/NYE VEIER ?? GJERSTAD KAN MISTE E18: – En katastrofe for Gjerstad, har ordfører Inger Løite (Ap) sagt at det vil bli dersom kommunen mister E18 gjennom Brokelands­heia. Det blå alternativ­et (øst) på dette kartet – som er med fordi Nye Veier AS har insistert på det – innebaerer at denne muligheten holdes åpen. (Agderposte­n har markert Brokelands­heia med rød prikk og uthevet et par navn på kartet)
KART: RAMBØLL/ASPLAN VIAK/NYE VEIER GJERSTAD KAN MISTE E18: – En katastrofe for Gjerstad, har ordfører Inger Løite (Ap) sagt at det vil bli dersom kommunen mister E18 gjennom Brokelands­heia. Det blå alternativ­et (øst) på dette kartet – som er med fordi Nye Veier AS har insistert på det – innebaerer at denne muligheten holdes åpen. (Agderposte­n har markert Brokelands­heia med rød prikk og uthevet et par navn på kartet)
 ?? KART: RAMBØLL/ASPLAN VIAK/NYE VEIER ?? BRED KORRIDOR: En svaert bred korridor i starten vestfra, innebaerer at mange muligheter holdes åpne for de to hovedalter­nativene: 1) Dagens E18-trase utvides – 2) en ny motorvei legges lenger mot nord (Harald Tobiassens Dømmesmoen-alternativ). Som vi ser holdes det også åpen mulighet for at E18-skjøten mellom dagens motorvei og ny – kan bli flyttet helt vest til Morholt-krysset.
KART: RAMBØLL/ASPLAN VIAK/NYE VEIER BRED KORRIDOR: En svaert bred korridor i starten vestfra, innebaerer at mange muligheter holdes åpne for de to hovedalter­nativene: 1) Dagens E18-trase utvides – 2) en ny motorvei legges lenger mot nord (Harald Tobiassens Dømmesmoen-alternativ). Som vi ser holdes det også åpen mulighet for at E18-skjøten mellom dagens motorvei og ny – kan bli flyttet helt vest til Morholt-krysset.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway