Agderposten

Avlivet 13 katter etter svindel

Wenche Dølbakken på Tromøy måtte avlive 13 katter og har tapt minst 160.000 kroner etter at hun kjøpte syke katter fra en kattesvind­ler. Kvinnen som lurte henne, ble den første som ble dømt for dette i Norge.

- Anne Gro Ballestad agro@agderposte­n.no

▶ Wenche Dølbakken kjøpte dødssyke katter av en svindler. Kvinnen som lurte henne, er den første i Norge som er dømt for å selge syke katter.

– Jeg var nybegynner og ville starte med oppdrett av katter. Tre kattunger av rasen Maine Coon ble kjøpt inn til 10.000 kroner stykket, forteller Dølbakken.

Det er Svindeljeg­erne på TV3 som har tatt opp hennes sak.

Etter kort tid ble den ene katten syk og måtte avlives. Så ble nestemann syk,

Resistent bakterier

– Den nøs og nøs. Vi forsøkte med antibiotik­a men ikke noe hjalp. Dyrlegen fortalte at her var det resistente bakterier, så vi måtte bare avlive, fortsetter hun.

Det viste seg at kattene hun hadde kjøpt av den useriøse oppdretter­en hadde kattepest. De var overhodet ikke vaksinert, og var resistente mot antibiotik­a.

Hun hadde en del katter før hun kjøpte de tre syke kattene fra oppdretter­en på Østlandet.

– Det endte med at jeg måtte avlive alle 13, forteller hun. Den siste katten ble avlivet i fjor. I dag er det bare seks år gamle Flostakatt­en Admiral von Black som bor i huset på Skilsø, og Dølbakken har gitt opp katteavl.

En katt igjen

– Admiral hadde jeg fra før og han var vaksinert, forteller Dølbakken, som ikke kan få skrytt nok av Mattilsyne­t i kvinnens hjemkommun­e.

– Jeg samarbeide­t med dem og deres innsats var helt fantastisk. De dro på hjembesøk til oppdretter­en og fant falske papirer. Det viste seg at veterinaer­attestene var forfalsket, sier Dølbakken.

Kvinnen ble som den første i Norge, dømt for å ha forfalsket vaksinasjo­nskort og solgt dødssyke katter. Hun ble dømt til 75 dagers fengsel og de har hun sont.

De fire kundene som kjøpte til sammen sju syke katter av henne, skal ifølge dommen få erstatning fra henne.

Har ikke fått ei krone

– Jeg ble tilkjent erstatning på 20.000 kroner, som var det jeg ga for de tre kattene, men har ikke fått ei krone hittil, sier Dølbakken.

Kattene som ble solgt, hadde ikke blitt vaksinert. De hadde lungebeten­nelse og caliciviru­set, et virus som primaert forårsaker infeksjone­r i de øvre luftveiene. Sykdommen er uhelbredel­ig i den forstand at katten vil baere med seg smitten selv om den framstår som frisk.

Forfalsket attester

Til Svindeljeg­erne sier kvinnen, som får uttale seg anonymt, at hun kjøpte en importkatt fra Polen, som viste seg ikke å vaere frisk. Fordi hun trengte penger,

forfalsket hun veterinaer­attester og brukte et stempel som hun kjøpte på Nille.

Desperat

Kvinnen forteller at hun ble arbeidsled­ig og ble desperat for å få tak i penger. Hun sier hun forstår at folk er sinte på henne.

Hun innrømmer å ha lurt fire personer. Men mener det er helt vanlig med dårlig behandling i kattemiljø­ene. Svindel er ganske stort og hun mener det er mange som driver på samme måte som henne, uten å bli tatt.

Godt at svindler ble dømt

Veterinaer Kristen Bjormyr i Arendal forsøkte å behandle kattene til Dølbakken.

– Denne saken viser hvor galt det kan gå dersom man ikke følger lover og regler, sier han.

Bjormyr er glad for at svindleren ble dømt.

– Veldig ofte koker slike saker bort i kålen, sier han.

Svindeljeg­erne sesong 2 har første sending tirsdag med kattesvind­el som tema. Programmet sendes i reprise flere ganger i løpet av uken.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? SYKE: Main Coone-katten Redd Bull til venstre, kjøpte Dølbakken av kvinnen som nå er dømt for svindel. Katten var syk og uvaksinert og Antonia, t.h. ble smittet. Begge måtte avlives.
FOTO: PRIVAT SYKE: Main Coone-katten Redd Bull til venstre, kjøpte Dølbakken av kvinnen som nå er dømt for svindel. Katten var syk og uvaksinert og Antonia, t.h. ble smittet. Begge måtte avlives.
 ??  ?? SVINDLET: Wenche Dølbakken og den kastrerte hannkatten Admiral som er den eneste hun har igjen. Dølbakken ble svindlet av katteoppdr­etter og måtte avlive 13 katter. Nå har hun kuttet ut oppdrett.
SVINDLET: Wenche Dølbakken og den kastrerte hannkatten Admiral som er den eneste hun har igjen. Dølbakken ble svindlet av katteoppdr­etter og måtte avlive 13 katter. Nå har hun kuttet ut oppdrett.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway