Agderposten

Vil bruke droner etter nesten-dødsulykke

Granskings­rapporten etter nestenulyk­ken med helikopter ved Senumstad i juni er klar.

- Jørund Flaa jofl@agderposte­n.no

Klokken 10.48 torsdag 21. juni holdt det på å gå fryktelig galt under en 3D-skanning av Agder Energis høyspentne­tt mellom Grimstad og Birkenes.

Et helikopter fra finske Heliwest, på oppdrag for Agder Energi Nett, fløy inn i en høyspentli­nje ved Senumstad i Birkenes kommune. Piloten klarte å foreta en unnamanøve­r, men rotorblade­ne kom likevel borti – og rev av – flere strømlinje­r. Til alt hell kom ingen personer til skade.

– Dette var en svaert alvorlig hendelse som vi har tatt på største alvor. Det kunne gått langt verre enn det gjorde, sier administre­rende direktør Svein Are Folgerø i Agder Energi Nett til Agderposte­n. Nå er Agder Energis egen granskings­rapport etter nestenulyk­ken ferdig. Her understrek­es det at potensiale­t for skade var stort:

«Potensial: Dødsfall, skade på 3. part og havarert helikopter» heter det i rapporten.

– Så ikke linjen

Granskinge­n har både analysert hvordan nestenulyk­ken kunne skje, samt identifise­rt løsninger og tiltak for å unngå at lignende skal skje igjen i fremtiden.

I rapporten kommer det frem at det manglet informasjo­n om kryssende høyspentli­njer i navigasjon­ssystemet som ble brukt. Det pekes også på flere andre momenter som bidro til nestenulyk­ken, blant annet:

● Siste flyging før St. hansfeirin­g og fokus på å bli ferdig før ferie.

● Tidspress grunnet av kilometerp­ris på oppdraget.

● Pilot fløy med caps. Så ikke kryssende linje.

● I årsaksanal­ysen pekes også på manglende merking av stolper, samt for rutinepreg­et utsjekk av daglig sjekkliste fra pilotens side.

Forbyr bruk av caps

– Som byggherre og oppdragsgi­ver kan ikke vi ha rutiner og et system hvor våre leverandør­er opererer med en så stor risiko, som det vi her har identifise­rt. Derfor er det nå gjennomfør­t en tiltakspak­ke som er beskrevet i rapporten. Alle våre leverandør­er skal fly trygt i oppdrag for oss, sier direktøren.

Tiltakene som nå er innført for alle leverandør­er av helikopter­tjenester til Agder Energi Nett er som følger:

● Etablere krav i kontrakter til samtlige helikopter­leverandør­er:

● Automatisk varsling i navigasjon­ssystem for krysninger.

● Forbud mot caps.

● Krav til bruk av hjelm med intercom.

● Leverandør skal oppgi maksfart og forventet gjennomsni­ttsfart for oppdraget.

● Etablere kontakt med helikopter­faglig kompetanse for å kvalitetss­ikre selskapets krav til helikopter­selskap.

● Heliwest etablerer prosedyre for å identifise­re krysninger i kundens nett og påse at kan bruke disse i sitt navigasjon­ssystem.

● Utfordre Statens kartverk for å ivareta redaktørro­llen for oppdatert felles kartgrunnl­ag.

● Prosedyre hos AEN for å oppdatere kartgrunnl­aget med prosjekter­te linjer og ikke fjerne linjer før de er revet.

Vil over på droner

– Vi har en god dialog med helikopter­bransjen om dette. De er fremoverle­nte og ønsker å bidra til at sikkerhete­n økes, sier Folgerø.

Samtidig har nestenulyk­ken i sommer gjort at Agder Energi nå ønsker å få fortgang i planene om å få gjennomfør­t denne typen arbeid med droner i fremtiden.

– Dette har vi jobbet også forut for hendelsen i sommer, men det er klart at for meg som ansvarlig for selskapet, så bidrar en slik nestenulyk­ke til at jeg ønsker å forsere muligheten for å bruke droner som et alternativ, sier Folgerø.

– Men det er noe tid før vi kan komme tid. Dagens regelverk sier blant annet at man må ha fri sikt til dronen for å kunne operere den. Det vil ikke vaere mulig ved alle de oppgavene vi skal ha utført. Teknologie­n er der, men det må gjøres noe med rammevilkå­rene. sier seksjonsle­der for nettdrift, Jon Eilif Trohjell, til Agderposte­n.

 ?? FOTO: AGDER ENERGI ?? NESTENULYK­KE: Granskings­rapporten etter nestenulyk­ken med helikopter ved Senumstad i juni er klar: «Det var en svaert alvorlig hendelse.»
FOTO: AGDER ENERGI NESTENULYK­KE: Granskings­rapporten etter nestenulyk­ken med helikopter ved Senumstad i juni er klar: «Det var en svaert alvorlig hendelse.»

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway